Foto: FIBA Europe
Latvijas sieviešu U-20 basketbola izlase Kanāriju salās notiekošajā Eiropas čempionāta otrā posma pirmajā spēlē pirmdien ar rezultātu 49:46 (13:8, 4:16, 15:19, 17:3) dramatiskā cīņā pieveica Krievijas vienaudzes.

Līdz ar to Latvijas spēlētājām parādījušās reālas izredzes sasniegt turnīra ceturtdaļfinālu, ja sekmīgi tiks aizvadītas arī atlikušās divas otrā posma spēles.

Maču Latvijas basketbolistes iesāka veiksmīgi, pirmajā ceturtdaļā izvirzoties vadībā ar 8:2 un 13:6, vadību saglabājot līdz otrās ceturtdaļas vidum. Tomēr pirmā puslaika pēdējās septiņās minūtēs latvietes palika bez punktiem un tobrīd jau zaudēja ar 17:24.

Otrā puslaika ievadā Latvija jau bija iedzinējos ar 19:29, turklāt vēlāk deficīts jau veidoja 13 punktus - 26:39. Ceturtā ceturtdaļa sākās ar Latvijas 11 punktu deficītu (32:43). Tajā pirmie punkti tika gūti tikai ceturtajā minūtē, turklāt pirmos septiņus iemeta latvietes. Ļoti mazrezultatīvā cīņa priekšpēdējā pamatlaika minūte sākās ar 41:44, bet pirmo un vienīgo grozu ceturtdaļā no spēles krievietes iemeta vien pusotru minūti pirms tās beigām. Tikmēr Latvija 35 sekundes pirms pamatlaika beigām pēc Sindijas Kudules pustālā metiena jau panāca izlīdzinājumu 46:46.

Nākamajā grozā latvietes atņēma pretiniecēm bumbu un jau devās uz uzvaru. Kudules gājiens zem groza tika apturēts ar noteikumu pārkāpumu un viņa realizēja abus soda metienus. Turpinājumā latvietes vēlreiz atņēma pretiniecēm bumbu un varēja priecāties par svarīgu uzvaru.

Uzvarētājām ar 18 punktiem un sešām bumbām zem groziem izcēlās Paula Strautmane, bet Vinetas Bīriņas kontā bija desmit punkti un astoņas atlēkušās bumbas.

Kā zināms, pirmajā posmā Latvija sākotnēji cieta divas neveiksmes, ar 48:64 piekāpjoties Slovākijai un ar 52:61 zaudējot Francijai, bet izšķirošajā mačā par otrā posma sasniegšanu ar 72:68 uzvarēja Turcijas izlasi.

Tikmēr Krievijas izlase turnīru bija sākusi pārliecinoši, pirmajā posmā pieveicot Serbiju, Poliju un Vāciju.

Latvija nākamajās otrā posma spēlēs otrdien spēkosies ar Vāciju, bet trešdien samēros spēkus ar polietēm.

Otrā posma četras labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet divas vājākās cīnīsies par 9.-16.vietu un tām arvien draudēs izkrišana no A divīzijas. Eiropas čempionāts norisināsies līdz 12.jūlijam un vietu A divīzijā zaudēs trīs vājākās vienības.

Pašlaik E apakšgrupā, ņemot līdzi pirmā posma rezultātus, pa divām uzvarām ir Francijai un Krievijai, bet Polija un Slovākija guvušas pa vienam panākumam divos mačos. Latvijai ir viena uzvara trijās cīņās, bet Vācija piedzīvojusi divus zaudējumus.

Latvijas izlasē iekļautas basketbola skolu "Rīga"/"Rīdzene" un "Rīga"/TTP, basketbola kluba "Kolibri"/"47.vidusskola" un Rīgas 3.Bērnu un jaunatnes sporta skolas audzēknes, kuras šosezon spēlējušas Latvijas labākajās komandās "TTT Rīga", "Cēsis", RSU/"Merks" un "Latvijas Universitātē". Tikai trīs spēlētājas dzimušas 1995.gadā, bet trīs spēlētājas (māsas Digna un Paula Strautmanes, kā arī Sindija Kudule) šosezon var spēlēt arī U-18 izlasē.

Kā zināms, galvenais treneris Aigars Nerips kā pēdējo no kandidāšu vidus atskaitīja Lauru Grabi, kura pārbaudes turnīrā bija atsvaidzinājusi potītes savainojumu.

Starp potenciālajām līderēm sastāvā nav Kitija Laksa, kura nesen palīdzēja pieaugušo valstsvienībai Eiropas čempionātā, bet personisku iemeslu dēļ atteikusies no spēlēšanas U-20 izlasē, kā arī smagu traumu guvusī vēl viena pieaugušo izlases dalībniece Kate Krēsliņa.

Gatavojoties finālturnīram, latvietes septiņās pārbaudes spēlēs guva trīs uzvaras - dueļos ar Igauniju panākumi tika dalīti uz pusēm, Lietuva divreiz pieveikta, bet pēc tam turnīrā Polijā zaudēts mājiniecēm, Francijai un ASV U-23 studentu komandai "Athletes in Action".

Trīs no U-20 izlases spēlētājām iekļautas arī starp Latvijas U-18 izlases kandidātēm, kas Eiropas čempionātu aizvadīs jūlija beigās un augusta sākumā.

Pērn Latvijas U-20 izlase Eiropas čempionāta A divīzijā atgriezās pēc sezonas pārtraukuma, izcīnot ļoti augsto piekto vietu. Tomēr no pērnā gada izlases sastāvā palikusi vien Sigita Džarcāne. Pirms tam - 2005., 2009. un 2010.gadā - Latvijas izlase šajā vecuma grupā tika pie Eiropas čempionāta bronzas godalgām.

Latvijas U-20 sieviešu izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Kitija Štolce, Anna Buša (abas - "TTT Rīga"), Paula Lūķe ("Kolibri"/47.vsk), Arta Frīdenberga (RSU/"Merks"), Paula Strautmane, Digna Strautmane, Sindija Kudule (visas - "TTT Juniores"), Marta Bergmane, Vineta Bīriņa, Ieva Spīgule (visas - Latvijas Universitāte), Elīna Bērziņa ("Independence Community College", NCAA), Sigita Džarcāne ("Cēsis").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!