Foto: fiba.com
Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlase ceturtdien Portugālē Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla spēlē, aizvadot vāju otro puslaiku, ar 61:64 (20:13, 18:15, 14:25, 9:11) piekāpās Slovēnijas vienaudzēm.

Līdz ar to Latviju gaida cīņa par 5.-8.vietu turnīrā, pirmajā duelī spēkojoties ar Itāliju.

Ceturtdienas mačā Latvijas izlases sastāvā rezultatīvākā ar 18 punktiem bija Laura Grabe, 13 punktus iemeta Anda Kuzmina un Digna Strautmane, kurai arī 11 atlēkušās bumbas.

Savukārt Slovēnijas rindās 19 punktus sameta Zala Friškoveca.

Latvijas jaunās basketbolistes aizvadīja veiksmīgu pirmo puslaiku, bet šo maču abas komandas sāka līdzvērtīgi. Tiesa, pirmās ceturtdaļas beigās Latvija guva sešus punktus pēc kārtas un panāca 20:13. Pirmā puslaika turpinājumā latvietes pretiniecēm neļāva samazināt rezultāta starpību, turklāt pēc Andas Kuzminas trīspunktnieka piecarpus minūtes līdz lielajam pārtraukumam izdevās sasniegt 11 punktu pārsvaru (30:19). Pēc tam sekoja vēl četri Latvijas izlases punkti, pārsvaru nostiprinot, bet lielajā atpūtā komanda devās ar desmit punktu pārsvaru - 38:28.

Tiesa, otrajā puslaikā Slovēnijas izlase uz spēli iznāca ļoti noskaņojusies un metās atspēlēties. Tas izdevās vien dažu minūšu laikā, jo piecas minūtes līdz trešā ceturkšņa beigām tablo vēstīja neizšķirtu 43:43. Zīmīgi, ka sāncenses pāris minūšu laikā bija veikušas 13:0 izrāvienu. Pēc tam Slovēnija pirmo reizi kopš spēles sākuma pārņēma arī vadību, kamēr Latvijas valstsvienībai radās pamatīgas problēmas ar pretinieču aizsardzības uzlaušanu.

Slovēnija bija pārņēmusi iniciatīvu un ieguvusi vairāku punktu pārsvaru, tomēr vēl viens Kuzminas tālmetiens, kas tika realizēts līdz ar trešās ceturtdaļas beigām, ļāva pietuvoties līdz 52:53. Cīņas turpinājums Latvijas izlasei tik un tā bija neveiksmīgs, jo noslēdzošā ceturkšņa pirmajās piecās minūtēs tā pret sīksto Slovēnijas aizsardzību guva tikai divus punktus. Tiesa, pašas slovēnietes diez ko vairāk arī nebija iemetušas (60:54), turklāt pēc kārtējā Kuzminas tālmetiena izdevās deficītu samazināt par trim punktiem. Tobrīd līdz spēles beigām bija atlikušas nepilnas piecas minūtes, bet Slovēnija spēja noturēt vadību.

Rezultāts ilgi turējās 62:59 par labu Slovēnijai, bet Latvijas komandai bija vairākas iespējas to atspēlēt, taču metieni nebija precīzi. 70 sekundes līdz pamatlaika beigām slovēniete Larisa Ocvirka palielināja starpību par diviem punktiem, bet 22 sekundes vēlāk Paula Strautmane divus punktus atguva, panākdama 61:64. Savukārt pēc tam pretinieces uzbrukumā pārkāpa noteikumus. Uzreiz gan atspēlēties neizdevās, taču četras sekundes pirms pamatlaika beigām Digna Strautmane varēja mest divus soda metienus. Abus viņa aizmeta garām, slovēnietes izcīnīja atlēkušo bumbu, bet Latvija beigās piedzīvoja zaudējumu.

Latvijas basketbolistes Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu sasniegušas otro gadu pēc kārtas, jo pērn, kad čempionāts arī notika Portugālē, palika septītajā vietā. Savukārt pēdējo reizi pusfinālā Latvijas basketbolistes spēlējušas 2010.gadā, kad pašu mājās notiekošajā turnīrā tika izcīnītas bronzas medaļas, atkārtojot arī 2005. un 2009.gadā sasniegto.

Tikmēr Slovēnijas jaunās basketbolistes pērn Eiropas čempionātā triumfēja B divīzijas turnīrā, kas viņām šogad ļauj spēlēt spēcīgāko sabiedrībā.

Ziņots, ka turnīra pirmajā spēlē sestdien Latvija ar 78:66 pārspēja Lietuvu, bet dienu vēlāk ar 55:67 piekāpās Itālijas valstsvienībai, kas pērn šajā vecuma grupā kļuva par vicečempioni. Savukārt apakšgrupu noslēdzošajā mačā Latvija ar 67:72 piekāpās sacensību saimniecei Portugālei.

Līdz ar to Latvija B apakšgrupā ieņēma trešo vietu un astotdaļfinālā tai bija jātiekas ar A grupas otro labāko vienību Poliju, pretinieces pārliecinoši sagraujot ar 66:39.

Savukārt Slovēnija apakšgrupu turnīru sāka ar 61:57 uzvarot Bosniju un Hercegovinu, kam sekoja panākums ar 77:55 pret Ungāriju un zaudējums ar 67:71 pret Franciju. C apakšgrupā Slovēnija ieņēma pirmo vietu, bet astotdaļfinālā ar 80:65 droši uzvarēja Turciju, pirmajā ceturtdaļā iemetot 38 punktus.

Latvijas sieviešu U-20 basketbola izlasei Eiropas čempionātā palīdz Paula Strautmane un Anna Dreimane, kuras jūnijā spēlēja kontinenta meistarsacīkstēs pieaugušo valstsvienībā, palīdzot tai pirmo reizi iegūt ceļazīmi uz Pasaules kausu. Komandā ir arī aizvadītās sezonas Latvijas labākā jaunā basketboliste Digna Strautmane.

Visas sastāvā iekļautās basketbolistes iekrājušas zināmu pieredzi Eiropas jaunatnes čempionātos, tai skaitā septiņas jau startējušas U-20 konkurencē. Pieredzes visbagātākā ir P.Strautmane, kurai šis ir jau devītais oficiālais jauniešu turnīrs un tikko izbaudīta arī pieaugušo čempionāta garša. Tikai piecas spēlētājas jau sasniegušas vecuma maksimālo robežu, vairākām spēlētājām uzreiz pēc šī čempionāta gaidāma dalība Pasaules kausā U-19 vecuma grupā, bet Laura Meldere un Jete Nulle šogad varēs palīdzēt arī Latvijas U-16 izlasei.

U-20 valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips nesen bija Mārtiņa Zībarta palīgs pieaugušo izlašu kontinenta meistarsacīkstēs.

Komanda Eiropas čempionātam gatavojās kopš jūnija sākuma, un tika aizvadītas piecas pārbaudes spēles - divas uzvaras pār Baltkrievijas U-20 izlasi, kā arī zaudējums un divas uzvaras pār Polijas vienaudzēm. P.Strautmane un Dreimane komandai pievienojās tikai 28. jūnijā.

Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA), Digna Strautmane ("TTT - Rīga"), Sindija Kudule, Laura Grabe (abas "TTT Rīga - juniores"), Maija Gertsone ("Vega 1"/"Liepāja"), Dinija Pāvelsone ("Ventspils"), Anda Kuzmina, Alise Bruzinska (abas - "Latvijas Universitāte"), Zane Ozoliņa ("Rīgas Stradiņa Universitāte"), Laura Meldere ("Rīga"/TTP), Jete Nulle ("Rīga"/"Rīdzene").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!