Foto: fiba.com
Latvijas U-20 meiteņu basketbola izlase Portugālē Eiropas čempionāta pirmajā mačā sestdien ar rezultātu 78:66 (21:17, 22:17, 22:19, 13:13) pārspēja Lietuvas vienaudzes.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākā ar 15 punktiem bija Digna Strautmane, 13 punkti Paulai Straumtanei, 11 Maijai Gertsonei, bet pa desmit sameta Sindija Kudule un Anna Dreimane, kurai arī desmit atlēkušās bumbas un trīs bloķēti metieni.

Pretiniecēm ar 26 punktiem un 12 bumbām zem groziem izcēlās Laura Juskaite.

Mačs iesākās sīvā cīņā par vadību, bet no pirmās ceturtdaļas vidus Latvijas basketbolistes bija priekšā un spēles nogriezni uzvarēja ar 21:17. Otrajā ceturksnī pēc trim nospēlētām minūtēm komandas šķīra viens punkts (28:27 Latvijas labā), bet turpinājumā P.Strautmane iemeta divus grozus, panākdama piecu punktu handikapu.

Pirmo puslaiku latvietes uzvarēja ar 43:34, bet pēc pārtraukuma D.Strautmane ar precīzu tālmetienu panāca jau 12 punktu pārsvaru (46:34). Tāpat komandas 12 punkti šķīra arī ceturtā ceturkšņa sākumā, taču lietuvietes pamazām sāka deldēt Latvijas izlases pārsvaru, ceturtdaļas vidū pietuvojoties līdz septiņiem punktiem (70:63). Tiesa, vēl vairāk pietuvoties viņām neizdevās, Latvijas izlasei atlikušajās piecās minūtēs nosargājot vadību un izcīnot uzvaru ar rezultātu 78:66.

Latvijas basketbolistes Portugālē nonākušas ne bez pārdzīvojumiem, jo ceturtdien tika atcelts rīta avioreiss, tāpēc izlidošana uz turnīra norises vietu aizkavējās par vairākām stundām.

"Ceļojums līdz Matusinju divām spēlētājām un man pašam ilga 47 stundas - personīgais rekords. Pirmo spēli tas ietekmēja tādā ziņā, ka treniņā neatkārtojām sīkās taktiskās lietiņas, kas sagatavotas spēļu galotnēm. Mača stresā tās palika neizmantotas, tāpēc gadījās daža lieka kļūda," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē U-20 izlases galveno treneri Aigaru Neripu.

"Pirmais puslaiks visumā izdevās. Zinājām Lietuvas komandas spēlētājas, nepiepildījās bažas, ka pretinieces pēdējā brīdī būs krasi mainījušas taktisko arsenālu. Dažās epizodēs pārāk viegli izlaidām caur lietuviešu caurgājienus, tomēr spēles gaitā "pick'n'roll" aizsardzību uzlabojām," skaidro Nerips.

Otrajā puslaikā Latvijas izlase bija spiesta sašaurināt spēlētāju rotāciju.

"Maija Gertsone, kura veiksmīgi iekļāvās spēlē pirmajā puslaikā, pēc saņemtā sitiena pa kāju nevarēja atgriezties laukumā. Mazliet vieglākā formā līdzīga liksta piemeklēja Diniju Pāvelsoni. Pamatsastāva spēlētājām iekrājās nogurums, tāpēc pēdējā ceturtdaļā vairāki uzbrukumi iestrēga un lietuvietes samazināja rezultāta starpību no 14 līdz septiņiem punktiem. Tomēr svarīgākajos brīžos nospēlējām gana aukstasinīgi. Tagad pievēršamies nākamajām pretiniecē – itālietēm, bet mediķi centīsies panākt, lai rīt varam spēlēt pilnā sastāvā," uzsver treneris.

Turnīra turpinājumā Latvija svētdien tiksies ar Itāliju, bet pirmdien gaidāma cīņa ar mājinieci Portugāli.

Pēc apakšgrupu sacensībām visas komandas iekļūs astotdaļfinālā, kur Latvijai kā B apakšgrupas izlasei pretī stāsies kāda no A apakšgrupas valstsvienībām - Spānija, Beļģija, Polija vai Zviedrija.

Latvijas sieviešu U-20 basketbola izlasei Eiropas čempionātā palīdz Paula Strautmane un Anna Dreimane, kuras jūnijā spēlēja kontinenta meistarsacīkstēs pieaugušo valstsvienībā, palīdzot tai pirmo reizi iegūt ceļazīmi uz Pasaules kausu. Komandai palīdz arī aizvadītās sezonas Latvijas labākā jaunā basketboliste Digna Strautmane, kura bija U-20 izlases līdere aizvadītajās pārbaudes spēlēs. Tieši šīs trīs spēlētājas uzskatāmas par vienības potenciālajām līderēm.

Visas sastāvā iekļautās basketbolistes iekrājušas zināmu pieredzi Eiropas jaunatnes čempionātos, tai skaitā septiņas jau startējušas U-20 konkurencē. Pieredzes visbagātākā ir P.Strautmane, kurai šis ir jau devītais oficiālais jauniešu turnīrs un tikko izbaudīta arī pieaugušo čempionāta garša. Tikai piecas spēlētājas jau sasniegušas vecuma maksimālo robežu, bet divas šogad vēl varēs piedalīties pat U-16 meistarsacīkstēs.

Tāpat U-20 valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips bija Mārtiņa Zībarta palīgs pieaugušo izlašu kontinenta meistarsacīkstēs.

Komanda Eiropas čempionātam gatavojās kopš jūnija sākuma, un tika aizvadītas piecas pārbaudes spēles - divas uzvaras pār Baltkrievijas U-20 izlasi, kā arī zaudējums un divas uzvaras pār Polijas vienaudzēm. P.Strautmane un Dreimane komandai pievienojās tikai 28. jūnijā.

Iepriekšējos divos gados U-20 sieviešu basketbola izlase Neripa vadībā izcīnīja attiecīgi 12. un septīto vietu, bet komandas labākais rezultāts ir bronzas medaļas 2005., 2009. un 2010.gada kontinenta meistarsacīkstēs.

Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA), Digna Strautmane ("TTT - Rīga"), Sindija Kudule, Laura Grabe (abas "TTT Rīga - juniores"), Maija Gertsone ("Vega 1"/"Liepāja"), Dinija Pāvelsone ("Ventspils"), Anda Kuzmina, Alise Bruzinska (abas - "Latvijas Universitāte"), Zane Ozoliņa ("Rīgas Stradiņa Universitāte"), Laura Meldere ("Rīga"/TTP), Jete Nulle ("Rīga"/"Rīdzene").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!