Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlase svētdien Portugālē, kur noslēdzas Eiropas čempionāts, cīņā par septīto vietu ar 52:72 (17:24, 16:13, 3:18, 16:17) kapitulēja Beļģijas vienaudzēm, turnīru noslēdzot astotajā pozīcijā.

Latvijas izlasē Paula Strautmane guva 13 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, kamēr Laura Meldere sameta desmit, bet Jete Nulle septiņus punktus. Melderei un Nullei ir tikai pa 16 gadiem un abas šogad varēs startēt arī U-16 Eiropas čempionātā.

Savukārt uzvarētājām ar 19 punktiem rezultatīvākā bija Betija Mununga, kura izcīnīja arī desmit atlēkušās bumbas.

Latvijas basketbolistes pēc puslaika zaudēja tikai ar 33:37, taču aizvadīja katastrofālu trešo ceturtdaļu, kurā guva tikai trīs punktus, kamēr pretinieces panāca 55:36 savā labā, praktiski nodrošinot uzvaru visā mačā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka sestdien pusfinālā par 5.-8.vietu Latvija ar 87:89 otrajā pagarinājumā piekāpās Itālijas vienaudzēm, kamēr Beļģija ar 66:87 atzina Ungārijas pārākumu.

Latvija apakšgrupā pirmajā spēlē ar 78:66 pārspēja Lietuvu, tad sekoja neveiksme Itālijai, kā arī zaudējums 67:72 sacensību saimniecei Portugālei.

Līdz ar to Latvija B apakšgrupā ieņēma trešo vietu un astotdaļfinālā tai bija jātiekas ar A grupas otro labāko vienību Poliju, pretinieces pārliecinoši sagraujot ar 66:39. Savukārt ceturtdaļfinālā tika piedzīvota sāpīga neveiksme ar 61:64 atzīstot Slovēnijas pārākumu, lai gan pēc pirmā puslaika Latvija bija vadībā ar 38:28.

Tikmēr Beļģijas izlase apakšgrupu turnīrā tika pie vienas uzvaras. Šis turnīrs tika sākts ar 73:63 uzvaru pret Zviedriju, bet pēc tam piedzīvotas divas neveiksmes pēc kārtas - 48:70 pret Poliju un 36:65 pret Spāniju. Savukārt astotdaļfinālā ar 67:42 tika pārspēta Portugāle, kamēr ceturtdaļfinālā ar 49:56 nācās piekāpties Krievijai.

Latvijas basketbolistes Eiropas čempionāta astoņu labāko komandu skaitā iekļuvsa otro gadu pēc kārtas, jo pērn, kad čempionāts arī notika Portugālē, palika septītajā vietā. Savukārt pēdējo reizi labāko četriniekā Latvijas basketbolistes spēlēja 2010.gadā, kad pašu mājās notiekošajā turnīrā tika izcīnītas bronzas medaļas, atkārtojot arī 2005. un 2009.gadā sasniegto.

Latvijas sieviešu U-20 basketbola izlasei Eiropas čempionātā palīdzēja Paula Strautmane un Anna Dreimane, kuras jūnijā spēlēja kontinenta meistarsacīkstēs pieaugušo valstsvienībā, palīdzot tai pirmo reizi iegūt ceļazīmi uz Pasaules kausu. Komandā bija arī aizvadītās sezonas Latvijas labākā jaunā basketboliste Digna Strautmane.

Visas sastāvā iekļautās basketbolistes iekrājušas zināmu pieredzi Eiropas jaunatnes čempionātos, tai skaitā septiņas jau startējušas U-20 konkurencē. Pieredzes visbagātākā šajā komandā bija P.Strautmane, kurai šis bija jau devītais oficiālais jauniešu turnīrs un tikko izbaudīta arī pieaugušo čempionāta garša. Tikai piecas spēlētājas jau sasniegušas vecuma maksimālo robežu, savukārt vairākām spēlētājām uzreiz pēc šī čempionāta gaidāma dalība Pasaules kausā U-19 vecuma grupā, bet Laura Meldere un Jete Nulle šogad varēs palīdzēt arī Latvijas U-16 izlasei.

U-20 valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips nesen bija Mārtiņa Zībarta palīgs pieaugušo izlašu kontinenta meistarsacīkstēs.

Komanda Eiropas čempionātam gatavojās kopš jūnija sākuma, un tika aizvadītas piecas pārbaudes spēles - divas uzvaras pār Baltkrievijas U-20 izlasi, kā arī zaudējums un divas uzvaras pār Polijas vienaudzēm. P.Strautmane un Dreimane komandai pievienojās tikai 28. jūnijā.

Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA), Digna Strautmane ("TTT - Rīga"), Sindija Kudule, Laura Grabe (abas "TTT Rīga - juniores"), Maija Gertsone ("Vega 1"/"Liepāja"), Dinija Pāvelsone ("Ventspils"), Anda Kuzmina, Alise Bruzinska (abas - "Latvijas Universitāte"), Zane Ozoliņa ("Rīgas Stradiņa Universitāte"), Laura Meldere ("Rīga"/TTP), Jete Nulle ("Rīga"/"Rīdzene").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!