Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlase, noslēdzot gatavošanos Eiropas čempionātam, piektdien zaudēja arī trešajā Polijā notikušā pārbaudes turnīra mačā.

Latvijas basketbolistes ar 54:60 (16:14, 15:23, 12:11, 11:12) zaudēja ASV U-23 studentu komandai "Athletes in Action".

Šajā mačā Latvijas izlasē 12 punktus iemeta Vineta Bīriņa.

"Katrā postenī pretiniecēm bija pārsvars augumos un atlētismā, ko spējām kompensēt ar dažādām taktiskām viltībām un pārdomātām darbībām. Ļoti gudri un produktīvi izdevās nospēlēt pie groziem cīņā par atlēkušajām bumbām, nesacenšoties ar pretiniecēm lēciena augstumā, bet prātīgi atbloķējot amerikānietes. Šajā spēles elementā gandrīz panācām līdzsvaru (35-39)," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Latvijas U-20 komandas galveno treneri Aigaru Neripu. "Atšķirība atlētismā visvairāk izpaudās soda metienu statistikā (9/11 pret 14/22). Amerikānietes agresīvi lauzās uz grozu un bieži piespieda pārkāpt noteikumus. Mums labāk patīk smukas izspēles līdz brīviem metieniem. Diemžēl pagaidām nav pieteikusies neviena stabila snaipere, kura spētu regulāro izmantot partneru sagādātās iespējas. Savukārt spēlē viens pret viens pietrūkst agresivitātes, sportiskās nekaunības. Šai ziņā turnīra gaitā gan iezīmējās pozitīvas tendences, jo ar katru maču spiediens pretinieku soda laukumā pieauga."

"Vēl viena rezerve rezultativitātes palielināšanai - jāsamazina tā dēvēto nepiespiesto kļūdu skaits (šodien kopā 23 kļūdas, no kurām tikai daļa skaidrojama ar pretinieču agresīvo aizsardzību). Tas nozīmē, ka jāspēlē mierīgāk, ar lielāku pārliecību, sekojot spēles plānam un treniņos iestrādātajām sadarbībām," stāstīja treneris. "Kopumā trijās dienās izgājām ļoti labu skolu. Patika tas, ka nevienā spēlē pretinieces mūs neiedzina grīdā un visi trīs zaudējumi pieskaitāmi "skaistajām neveiksmēm". Slikti tas, ka ne reizi neizdevās uzvarēt, bet ceru, ka "neglītās uzvaras" vēl priekšā. Pārbaudes turnīrā bija labi, ka tiesneši ļāva spēlēt ļoti asi, brīžiem pat parupji. Tomēr ceru, ka Eiropas čempionātā tiesāšana būs smalkāka un, galvenais, konsekventa."

Kā zināms, pirmajā mačā trešdien Aigara Neripa trenētās Latvijas basketbolistes ar 53:61 piekāpās Francijai, bet pēc tam ar 53:57 zaudēja arī mājiniecei Polijai.

Eiropas čempionāts U-20 izlasēm norisināsies Spānijā no 2. līdz 12.jūlijam. Apakšgrupu turnīrā Latvija spēkosies ar Slovākijas, Francijas un Turcijas vienaudzēm, bet cīņu par godalgām turpinās katras grupas trīs labākās vienības.

Četras no U-20 izlases spēlētājām māsas Digna un Paula Strautmanes, kā arī Sindija Kudule un Laura Grabe iekļautas arī starp Latvijas U-18 izlases kandidātēm, kas Eiropas čempionātu aizvadīs jūlija beigās un augusta sākumā.

Pērn Latvijas U-20 izlase Eiropas čempionāta A divīzijā atgriezās pēc sezonas pārtraukuma, izcīnot ļoti augsto piekto vietu. Pirms tam - 2005., 2009. un 2010.gadā - Latvijas izlase šajā vecuma grupā tika pie Eiropas čempionāta bronzas godalgām.

Latvijas U-20 sieviešu izlases kandidātes Eiropas čempionātam:

Kitija Laksa, Kitija Štolce, Anna Buša (visas - "TTT Rīga"), Paula Lūķe ("Kolibri"/47.vsk), Arta Frīdenberga (RSU/"Merks"), Paula Strautmane, Digna Strautmane, Anna Rēzija Dreimane, Laura Grabe, Sindija Kudule (visas - "TTT Juniores"), Rūta Vētra (Ņūdžersijas Tehnoloģiju institūts, NCAA), Marta Bergmane, Vineta Bīriņa, Ieva Spīgule (visas - Latvijas Universitāte), Elīna Bērziņa ("Independence Community College", NCAA), Sigita Džarcāne ("Cēsis"), Luīze Anna Skrastiņa ("Cloud County Community College", NCAA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!