Foto: fiba.com
Latvijas U-20 basketbola izlase Helsinkos notiekošā Eiropas čempionāta otrajā mačā svētdien ar 78:71 (9:14, 22:15, 19:27, 28:15) uzvarēja Slovēniju.

Latvijas izlasē rezultatīvākais ar 19 punktiem un 12 atlēkušajām bumbām bija Klāvs Čavars, bet 18 punkti Vernera Koha kontā. Tikmēr pa deviņiem punktiem sameta Eduards Hāzners un Dāvis Gūtmanis. Savukārt pirmā mača rezultatīvākais spēlētājs Rihards Lomažs spēles gaitā guva traumu, kā dēļ nevarēja turpināt maču.

Slovēnijas valstsvienībā ar 21 punktu atzīmējās Nejcs Martinčičs.

Spēli komandas iesāka līdzvērtīgi, taču ceturtās ceturtdaļas nogalē Slovēnija iekrāja piecu punktu pārsvaru (14:9). Otrās ceturtdaļas sākumā latvieši atspēlējās un turpinājumā notika aktīva cīņa par vadību, nevienai no komandām negūstot handikapu, kas lielāks par trim punktiem.

Pirmais puslaiks noslēdzās ar rezultātu 31:29 Slovēnijas labā, bet trešās ceturtdaļas gaitā slovēņi pamazām mēģināja atrauties un ceturkšņa beigās iekrāja astoņu punktu atstatumu (53:45). Ceturtās ceturtdaļas sākumā pretinieki vēl atradās vadībā, tomēr Kohs minūtes laikā guva astoņus punktus, realizējot divus "trejačus" un divus no trim soda metieniem (60:56).

Slovēnijas juniori vairākas reizes centās atspēlēties, tomēr Latvijas basketbolisti noturēja pārsvaru un svinēja uzvaru ar 78:71.

Tikmēr otrā C apakšgrupas spēlē Ukraina ar 90:69 (25:14, 21:20, 23:14, 21:21) uzvarēja Serbiju.

Līdz ar to pēc divām kārtām visas četras izlases guvušas pa uzvarai un cietušas zaudējumu.

Latvijas izlase pirmo maču aizvadīja sestdien, kad ar 68:70 nācās piekāpties pagājušā gada čempionei Serbijai. 29 punktus Latvijas komandas labā šajā spēlē iemeta Rihards Lomažs.

Savukārt Slovēnija turnīra pirmajā mačā sestdien ar 70:68 uzvarēja Ukrainu, pret ko Latvija spēkosies otrdien.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas - pirmajā posmā komandas aizvadīs pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlēs astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo vietu līdz astoto vietu, bet zaudētāji - par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Pieredzes bagātākais basketbolists Latvijas izlasē ar dalību četrās kontinenta meistarsacīkstēs ir Rihards Lomažs, taču katrs no 12 kandidātiem ir aizvadījis vismaz vienu Eiropas čempionātu dažādās vecuma grupās.

Valstsvienībā iekļauts arī šosezon Spānijas augstākajā līgā debitējušais Verners Kohs, kā arī "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) pusfinālistēs "Ventspilī" un "Liepāja"/"Triobet" komandās pieredzi guvušie Lomažs un Klāvs Čavars.

Iepriekšējos trijos gados Latvijas U-20 izlase sasniegusi divus vēsturē augstākos rezultātus Eiropas čempionātos - 2014.gadā treneris Artūrs Štālbergs aizveda izlasi līdz otrajai vietai, bet pērn Arņa Vecvagara vadībā tika izcīnīta piektā vieta.

Savukārt serbi pēdējo desmit gadu laikā ir kļuvuši par čempioniem šajā vecuma grupā. Pēc Serbijas un Melnkalnes sadalīšanās serbi no 2006. līdz 2008.gadam bija kontinenta spēcīgākā izlase, šo panākumu atkārtojot arī pērn.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, U-20 basketbolisti aizvadīja četras pārbaudes spēles. Vispirms ar 73:48 tika uzveikta Igaunija, pēc tam piedzīvoti divi zaudējumi Lietuvai (63:69 un 55:71), bet pārbaudes spēļu cikls tika noslēgts ar uzvaru 71:60 pār Gruziju.

Arī šogad Latvijas jaunos basketbolistus vada Vecvagars, kuram asistē Edmunds Valeiko.

Šogad pirmoreiz vēsturē visas sešas Latvijas jaunatnes izlases spēlēs Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, turklāt U-17 basketbolistes piedalījās pasaules meistarsacīkstēs, kur izcīnīja desmito vietu. Tiesa, Latvijā šogad nenotiks neviens Eiropas vai pasaules čempionāts basketbolā, kas valstī bija risinājušies kopš 2007.gada.

Eiropas U-20 čempionāts Somijas galvaspilsētā Helsinkos risināsies līdz 24.jūlijam.

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlase startam Eiropas čempionātā - Artūrs Grīnbergs, Zigmārs Raimo, Mārcis Saulītis (visi - "Latvijas Universitāte"), Rendijs Feikners ("Elevation Preparatory Academy", ASV), Renārs Birkāns ("Jelgava"), Rihards Lomažs ("Ventspils"), Eduards Hāzners ("VEF skola"), Džeiks Krūmiņš ("Gran Canaria", Spānija), Dāvis Gūtmanis ("Jēkabpils"), Verners Kohs ("Zaragoza", Spānija), Rūdolfs Strādnieks (Dienvidilinoisas Universitāte, ASV), Klāvs Čavars ("Liepāja"/"Triobet").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!