Foto: LETA
Latvijas U-20 jauniešu basketbola izlase Slovēnijā notiekošā Eiropas čempionāta pusfināla spēlē par 5.-8.vietu sestdien ar rezultātu 76:74 (16:24, 21:18, 19:16, 20:16) uzvarēja Grieķijas valstsvienību.

Lai arī pirmajā ceturtdaļā pārsvarā vadībā atradās Latvijas izlase, pirmo desmit minūšu galotni labāk aizvadīja sāncenši, iekrājot astoņu punktu pārsvaru (24:16). Otrās ceturtdaļas vidū Grieķijas izlases pārsvars bija vairs tikai viens punkts, tomēr noslēgums atkal labāk padevās pretiniekiem, kuri pirmo puslaiku pabeidza ar piecu punktu pārsvaru (42:37).

Trešajā ceturtdaļā atkal pārāki bija Latvijas izlases pārstāvji, izvirzoties vadībā ar četriem punktiem, tomēr galotnē vēlreiz sekmīgāk darbojās grieķi, pārņemot vadību (58:55). Ceturtajā ceturtdaļā ritēja ļoti sīva spēkošanās, bet pēdējā minūtē lielāku aukstasinību nodemonstrēja Latvijas izlase, izlīdzinot rezultātu un izraujot dramatisku uzvaru. Uzvaras punktus 14 sekundes pirms cīņas beigām guva Arnolds Helmanis.

Latvijas izlases labā pa 12 punktiem guva Helmanis un Artūrs Brēmers, bet pa desmit punktiem iekrāja Jānis Timma un Artūrs Bricis.

Ceturtdaļfināla mačos piektdien Latvijas izlase ar rezultātu 65:74 zaudēja Serbijas vienaudžiem, kamēr Grieķija ar 43:79 pārliecinoši piekāpās pagājušā gada pasaules čempionei U-19 vecuma grupā Lietuvai.

Otrajā pusfināla spēlē par 5.-8.vietu sestdien Vācijas izlase spēkosies ar Slovēniju. Ar šīs cīņas uzvarētājiem Latvijas valstsvienība svētdien aizvadīs maču par piekto vietu.

Kā ziņots, Latvijas izlase iepriekš turnīra gaitā pirmajā posmā savā apakšgrupā ar 88:50 pārliecinoši pieveica Gruzijas vienaudžus, pēc tam ar 51:64 samērā līdzīgā spēlē piekāpās Spānijai, bet trešajā mačā ar 61:64 dramatiskā cīņā pagarinājumā zaudēja Turcijas valstsvienībai, kā trešie no savas grupas kvalificējoties otrajam posmam.

Otrajā posmā Latvijas basketbolisti ar 62:69 zaudēja Slovēnijai, ar 78:75 uzvarēja Lietuvu un ar 94:78 pārspēja Itālijas valstsvienību. Ieņemot ceturto vietu savā grupā, Latvijas izlase kā pēdējā kvalificējās turnīra ceturtdaļfinālam.

Šajā vecuma grupā šogad neviena komanda neatstās A divīziju, jo 2013.gadā Eiropas U-20 čempionātā piedalīsies 20 valstu izlases.

Arī pagājušajā gadā Latvijas U-20 izlase Eiropas čempionātā iekļuva ceturtdaļfinālā un noslēgumā palika astotajā vietā.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, vien divas dienas pirms treniņnometnes Latvijas U-20 izlases galvenā trenera amatā tika apstiprināts Roberts Štelmahers, jo līdzšinējais treneris Agris Galvanovskis vairs nevarēja pildīt savus pienākumus. Latvijas U-20 izlase aizvadīja sešas pārbaudes spēles, kurās pa divām reizēm pārliecinoši pieveica Baltkrieviju un Igauniju, bet divreiz pārliecinoši zaudēja šajā vecuma grupā ļoti spēcīgajai Lietuvai.

Kā ziņots, dažādu iemeslu dēļ Latvijas U-20 izlases ierindā nav vairāku 1992.gadā dzimušo basketbolistu, kuri pirms diviem gadiem izcīnīja trešo vietu Eiropas U-18 čempionātā un pērn startēja pasaules U-19 čempionātā - Dāvis Bertāns un Kaspars Vecvagars iekļauti pieaugušo valstsvienības kandidātos, Edmunds Dukulis un Aleksejs Rostovs devušies mācīties uz ASV, bet Renārs Magone ārstē savainojumu.

Latvijas U-20 izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionātā:

Dāvis Čoders, Mārcis Vītols, Artūrs Brēmers, Artūrs Bricis, Andris Misters, Klāvs Strazdiņš, Jānis Timma, Jānis Bērziņš, Ojārs Siliņš, Arnolds Helmanis, Artūrs Vītiņš, Elvis Saulītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!