Foto: fiba.com
Latvijas U-20 basketbola izlase sestdien Helsinkos notiekošā Eiropas čempionāta pirmajā spēlē ar 68:70 (15:21, 14:15, 21:17, 18:17) zaudēja pašreizējajiem čempioniem Serbijai.

Latvijas labā šajā spēlē 29 punktus iemeta Rihards Lomažs, kamēr 16 pievienoja Klāvs Čavars. Savukārt astoņus punktus guva Verners Kohs.

Latvijas basketbolisti šo maču uzsāka pārliecinoši, izvirzoties vadībā ar 9:2, bet pēc tam serbi izlīdzināja cīņas gaitu, turklāt pirmā ceturkšņa pēdējo sešu minūšu laikā veica 14:1 izrāvienu un pirmajā pārtraukumā devās ar 21:15 vadību. Savukārt otrajā ceturtdaļā serbi neļāva Latvijai panākt neizšķirtu, nepārtraukti turoties dažu punktu atstatumā, bet pirmais puslaiks noslēdzās ar 36:29 par labu pašreizējajiem Eiropas čempioniem.

Otrā puslaika sākumā spēles gultne pārāk nemainījās, turklāt Serbija trīsarpus minūtes līdz trešā ceturkšņa beigām panāca arī 11 punktu pārsvaru (51:40). Tiesa, pēc tam Latvijas basketbolistiem sekmējās, un viņi, gūstot 11 punktus pēc kārtas, ceturtās ceturtdaļas trešajā minūtē pēc Eduarda Hāznera precīzā tālmetiena izvirzījās vadībā jau ar 58:53. Tomēr Serbijas spēlētāji radušos deficītu diezgan ātri atspēlēja un atkal pārņēma vadību.

Spēles izskaņa aizritēja spraigā cīņā. Serbijai atrodoties vadībā ar 70:68, laba iespēja izvirzīt vadībā Latviju 11 sekundes pirms pamatlaika beigām bija Koham, bet viņa trīspunktnieks lidoja groza secen. Tiesa, pēcāk serbi pamanījās netrāpīt abus soda metienus, bet Latvijai pēdējam uzbrukumam atlika 1,2 sekundes, taču Čavara metiens no groza apakšas tika bloķēts.

Svētdien Latvijas jaunie basketbolisti tiksies ar Slovēniju, bet otrdien spēkosies ar Ukrainu.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas - pirmajā posmā komandas aizvadīs pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlēs astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnīsies par pirmo vietu līdz astoto vietu, bet zaudētāji - par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēs vietu A divīzijā.

Pieredzes bagātākais basketbolists Latvijas izlasē ar dalību četrās kontinenta meistarsacīkstēs ir Rihards Lomažs, taču katrs no 12 kandidātiem ir aizvadījis vismaz vienu Eiropas čempionātu dažādās vecuma grupās.

Valstsvienībā iekļauts arī šosezon Spānijas augstākajā līgā debitējušais Verners Kohs, kā arī "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) pusfinālistēs "Ventspilī" un "Liepāja"/"Triobet" komandās pieredzi guvušie Lomažs un Klāvs Čavars.

Iepriekšējos trijos gados Latvijas U-20 izlase sasniegusi divus vēsturē augstākos rezultātus Eiropas čempionātos - 2014.gadā treneris Artūrs Štālbergs aizveda izlasi līdz otrajai vietai, bet pērn Arņa Vecvagara vadībā tika izcīnīta piektā vieta.

Savukārt serbi pēdējo desmit gadu laikā ir kļuvuši par čempioniem šajā vecuma grupā. Pēc Serbijas un Melnkalnes sadalīšanās serbi no 2006. līdz 2008.gadam bija kontinenta spēcīgākā izlase, šo panākumu atkārtojot arī pērn.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, U-20 basketbolisti aizvadīja četras pārbaudes spēles. Vispirms ar 73:48 tika uzveikta Igaunija, pēc tam piedzīvoti divi zaudējumi Lietuvai (63:69 un 55:71), bet pārbaudes spēļu cikls tika noslēgts ar uzvaru 71:60 pār Gruziju.

Arī šogad Latvijas jaunos basketbolistus vada Vecvagars, kuram asistē Edmunds Valeiko.

Šogad pirmoreiz vēsturē visas sešas Latvijas jaunatnes izlases spēlēs Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, turklāt U-17 basketbolistes piedalījās pasaules meistarsacīkstēs, kur izcīnīja desmito vietu. Tiesa, Latvijā šogad nenotiks neviens Eiropas vai pasaules čempionāts basketbolā, kas valstī bija risinājušies kopš 2007.gada.

Eiropas U-20 čempionāts no 16. līdz 24.jūlijam notiks Somijas galvaspilsētā Helsinkos.

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlases kandidāti Eiropas čempionātam:

Artūrs Grīnbergs, Zigmārs Raimo, Mārcis Saulītis (visi - "Latvijas Universitāte"), Rendijs Feikners ("Elevation Preparatory Academy", ASV), Renārs Birkāns ("Jelgava"), Rihards Lomažs ("Ventspils"), Eduards Hāzners ("VEF skola"), Džeiks Krūmiņš ("Gran Canaria", Spānija), Dāvis Gūtmanis ("Jēkabpils"), Verners Kohs ("Zaragoza", Spānija), Rūdolfs Strādnieks (Dienvidilinoisas Universitāte, ASV), Klāvs Čavars ("Liepāja"/"Triobet").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!