Foto: FIBA Europe
Latvijas U-20 basketbola izlase sestdien pārliecinoši pieveica Ukrainas vienaudžus un Helsinkos notiekošā Eiropas čempionāta (EČ) noslēgumā cīnīsies par piekto vietu pret Itāliju.

Latvijas basketbolisti pusfinālā par 5.– 8. vietu panākumu guva ar rezultātu 84:62 (23:13, 19:19, 30:15, 12:15)

Uzvarētāju rindās 20 punktus guva Dāvis Gūtmanis, bet 19 iemeta Eduards Hāzners, kurš trāpīja piecus no sešiem tālmetieniem.

Ukrainas sastāvā 20 punktus guva Svjatoslavs Mihaiļjuks.

Mača sākumā Latvijas basketbolisti nokļuva iedzinējos ar rezultātu 3:10, taču turpinājumā izdevās gūt astoņus punktus pēc kārtas. Latvijas izlase veica 12:1 izrāvienu un pirmo ceturtdaļu noslēdza ar desmit punktu pārsvaru.

Otrajā ceturtdaļā cīņa izlīdzinājās un ukraiņi pietuvojās līdz četru punktu starpībai, tomēr Latvijas izlase līdz puslaika pārtraukumam atjaunoja desmit punktu vadību.

Latvijas izlase otrajā puslaikā pārsvaru palielināja jau līdz 25 punktiem un pārliecinoši noturēja vadības grožus līdz spēles beigām, neatstājot pretiniekiem cerības pacīnīties par uzvaru šajā mačā.

"Pēc sāpīgā zaudējuma ceturtdaļfinālā visgrūtāk bija atrast emocijas jaunai cīņai. Īpaši tiem, kuri piektdien bija izturējuši lielāko slodzi. Svarīgi, ka mums šādā situācijā atradās spēlētāji, kuri uzņēmās līderu lomu un spēja būt gan agresīvi, gan precīzi," Latvijas U-20 izlases galvenā trenera Arņa Vecvagara teikto citē Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Vecvagars uzslavēja tieši abus rezultatīvākos šī mača Latvijas izlases basketbolistus Gūtmani un Hāzneru. "Pirmajās minūtēs vairākkārt iekritām aizsardzībā, bet drīz vien izdevās izsist ukraiņus no komforta zonas. Iekrita vairāki tālmetieni, kas palīdzēja atgriezties pozitīvajām emocijām. Piedevām pretiniekiem nevarēja palīdzēt divi savainotie spēlētāji," norādīja treneris.

Turnīra noslēgumā Latvijas basketbolisti par piekto vietu cīnīsies pret Itālijas vienaudžiem, kuri sestdien pusfinālā par 5. – 8. vietu ar rezultātu 81:66 (20:17, 13:11, 25:16, 23:22) pārspēja Čehijas komandu.

"Pēdējā dienā būs interesanta cīņa ar Itālijas komandu, kas šodien ar čehiem nospēlēja emocionāli un kvalitatīvi. Centīsimies atkārtot pērnā gada rezultātu," piebilda Vecvagars.

Jau ziņots, ka čempionātu Latvijas izlase sāka sestdien ar sāpīgu zaudējumu 68:70 pret pagājušā gada čempioniem Serbijas basketbolistiem, savukārt svētdien ar 78:71 tika uzvarēta Slovēnija. Tikmēr grupu turnīra noslēdzošajā cīņā Latvija vēl vienā grūtā mačā ar 70:72 pagarinājumā piekāpās Ukrainai, spēles gaitā pamanoties izsēt 23 punktu pārsvaru.

Ar vienu uzvaru trīs spēlēs Latvija ieņēma trešo vietu C apakšgrupas kopvērtējumā, tāpēc tai astotdaļfinālā bija jācīnās ar D grupas otro labāko vienību Zviedriju, kuru spēja droši pārspēt ar 66:53. Savukārt ceturtdaļfinālā tika piedzīvots zaudējums 70:79 spēcīgajai Spānijas valstsvienībai.

Tikmēr Ukraina čempionātu iesāka ar zaudējumu 68:70 Slovēnijai, nākamajā spēlē ar 90:69 uzveica Serbiju, bet apakšgrupas noslēdzošajā mačā ar 72:70 pagarinājumā pārspēja Latviju. Ukrainas basketbolisti C apakšgrupā izcīnīja pirmo vietu, bet astotdaļfinālā ar 95:73 uzvarēja Beļģiju, taču ceturtdaļfinālā ar 52:64 piekāpās Vācijai.

Pieredzes bagātākais basketbolists Latvijas izlasē ar dalību četrās kontinenta meistarsacīkstēs ir Rihards Lomažs, taču katrs no 12 U-20 izlases spēlētājiem ir aizvadījis vismaz vienu Eiropas čempionātu dažādās vecuma grupās.

Valstsvienībā iekļauts arī šosezon Spānijas augstākajā līgā debitējušais Verners Kohs, kā arī "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) pusfinālistēs "Ventspilī" un "Liepājā"/"Triobet" pieredzi guvušie Lomažs un Čavars.

Iepriekšējos trijos gados Latvijas U-20 izlase sasniegusi divus vēsturē augstākos rezultātus Eiropas čempionātos – 2014. gadā treneris Artūrs Štālbergs aizveda izlasi līdz otrajai vietai, bet pērn Arņa Vecvagara vadībā tika izcīnīta piektā vieta.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, U-20 basketbolisti aizvadīja četras pārbaudes spēles. Vispirms ar 73:48 tika uzveikta Igaunija, pēc tam piedzīvoti divi zaudējumi Lietuvai (63:69 un 55:71), bet pārbaudes spēļu cikls tika noslēgts ar uzvaru 71:60 pār Gruziju.

Arī šogad Latvijas jaunos basketbolistus vada Vecvagars, kuram asistē Edmunds Valeiko.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinās pēc jaunas formulas – pirmajā posmā komandas aizvada pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlē astotdaļfinālā.

Šogad pirmoreiz vēsturē visām sešām Latvijas jaunatnes izlasēm paredzēta dalība Eiropas čempionāta augstākajā divīzijā, taču U-18 puišu turnīrs drošības apsvērumu dēļ atcelts uz nenoteiktu laiku. Tikmēr U-17 basketbolistes Spānijā piedalījās arī pasaules meistarsacīkstēs, kur ieņēma desmito vietu.

Tiesa, Latvijā šogad nenotiks neviens Eiropas vai pasaules čempionāts basketbolā, kas valstī bija risinājušies kopš 2007. gada.

Eiropas U-20 čempionāts Somijas galvaspilsētā Helsinkos risināsies līdz svētdienai.

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Artūrs Grīnbergs, Zigmārs Raimo, Mārcis Saulītis (visi - "Latvijas Universitāte"), Rendijs Feikners ("Elevation Preparatory Academy", ASV), Renārs Birkāns ("Jelgava"), Rihards Lomažs ("Ventspils"), Eduards Hāzners ("VEF skola"), Džeiks Krūmiņš ("Gran Canaria", Spānija), Dāvis Gūtmanis ("Jēkabpils"), Verners Kohs ("Zaragoza", Spānija), Rūdolfs Strādnieks (Dienvidilinoisas Universitāte, ASV), Klāvs Čavars ("Liepāja"/"Triobet").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!