Foto: FIBA

Latvijas U-20 izlases basketbolisti svētdien Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā izšķirošajā cīņā Eiropas čempionāta (EČ) B divīzijā uzvarēja Krieviju un nodrošināja dalību nākamā gada A divīzijas sacensībās.

Latvijas izlase cīņā par trešo vietu krievus pārspēja ar rezultātu 76:62 (16:20, 24:18, 20:10, 16:14) un ieguva bronzas godalgas.

Uzvarētāju komanda, lai arī zaudēja pirmajā ceturtdaļā, pēc tam saņēmās un demonstrēja pārliecinošu sniegumu. Tas latviešiem ļāva apspēlēt Krieviju un iegūt U-20 B divīzijas čempionāta trešo vietu.

Latvijas izlasē Artūrs Strautiņš izcēlās ar "double-double", gūstot 24 punktus un sakrājot desmit atlēkušās bumbas. "Double-double" sasniedza arī Roberts Blumbergs, kura kontā 13 punkti un 13 atlēkušās bumbas. Vēl ar 12 punktiem izcēlās Edgars Kaufmanis.

Spēlē par pirmo vietu uzvaru ar 71:60 (19:19, 14:13, 22:15, 18:13) izcīnīja Polija, kas zelta mačā uzveica Slovēniju. Līdz ar to nākamgad U-20 čempionāta A divīzijai pievienosies Latvija, Polija un Slovēnija, bet līmeni zemāk nokritīs Islande, Rumānija un Zviedrija.

Jau ziņots, ka Latvijas izlase sestdien pusfinālā sīvā cīņā pagarinājumā ar 62:66 zaudēja Polijas vienaudžiem. Uzvaras gadījumā latvieši iekļūtu finālā un nodrošinātu ceļazīmi uz augstāku divīziju, kur tiks trīs labākās B divīzijas komandas.

Tikmēr Krievija pusfinālā ar 50:60 zaudēja Slovēnijai.

Latvijas un Krievijas U-20 izlases tikās arī sagatavošanās posmā, kad divos mačos ar 80:72 un 82:76 uzvarēja krievi.

Jau vēstīts, ka Agra Galvanovska vadītā Latvijas U-20 izlase priekšsacīkstēs izcīnīja četras uzvaras tikpat mačos. Vispirms A apakšgrupas pirmajā mačā Latvija ar rezultātu 79:39 sagrāva Maķedonijas vienaudžus, bet otrajā duelī sīvā cīņā ar 63:60 uzvarēja beļģus. Tikmēr trešajā mačā ar 92:46 tika sagrauta Azerbaidžāna, bet ceturtajā spēlē ar 81:56 tika sakauta Baltkrievija.

Savukārt ceturtdaļfinālā Latvija ar 77:57 sagrāva mājinieci Bulgāriju.

Tikmēr Krievija apakšgrupu turnīrā ar 73:63 uzvarēja Nīderlandi, ar 69:68 pieveica Ungāriju, ar 97:54 sagrāva Armēniju, kam sekoja uzvara ar 85:76 pret Čehiju un panākums ar 65:62 pret Luksemburgu. Turpinājumā ceturtdaļfinālā ar 78:71 tika uzveikta Somija, kam sekoja zaudējums Slovēnijai.

Latvijas U-20 izlases atgriezās spēcīgākajā divīzijā, no kuras tā izkrita pērn.

Latvijas U-20 izlasē bija iekļauti 12 spēlētāji, kuri basketbolu apguvuši desmit sporta skolās Latvijā un Austrālijā, kur audzis kādreizējās Jūrmalas sieviešu komandas basketbolistes Sanitas Dzintarnieces vecākais dēls Māris Koltons. Četri spēlētāji sezonu pavadījuši ASV, tiesa, saspēles vadītājs Kristers Zoriks kopš 2017. gada sākumā gūtā savainojuma oficiālās spēlēs nebija piedalījies.

Komandas potenciālais līderis Artūrs Strautiņš, kurš spēlē uzbrucēja pozīcijā, sezonu sāka Itālijas augstākajā līgā A1, bet decembrī tika izīrēts A2 līgas vienībai. Četriem spēlētājiem - Dāvidam Atelbaueram, Nikolajam Zotovam, Valdim Seņkānam un Albertam Putānim - ir "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempionāta pieredze, tiesa, ar ierobežotu spēles laiku un atbildību.

Pēdējā pārbaudes mačā pirms došanās uz čempionātu traumu guva viens no komandas līderiem Roberts Blumbergs, kurš pirmajos divos mačos nepiedalījās.

Tikmēr Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā izraudzītais Rodions Kurucs, kurš jau ir debitējis arī Latvijas pieaugušo izlasē, nepalīdz Latvijas U-20 izlasei Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā, jo šajā laikā viņš atrodas Ziemeļamerikā, kur pirmdien noslēdza četru gadu līgumu ar "Nets" komandu. Kurucs arī iepriekšējos gados nav izcēlies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!