Foto: FIBA
Latvijas U-20 izlases basketbolistes ceturtdien Ungārijā Eiropas čempionāta (EČ) spēlē par 9.-16.vietu dramatiskā cīņā ar rezultātu 75:74 (28:16, 18:22, 14:14, 15:22) uzvarēja Krievijas vienaudzes, saglabājot vietu A divīzijā.
Šīs spēles uzvarētājas saglabāja vietu Eiropas čempionāta A divīzijā, kamēr zaudētājām nāksies cīnīties par 13. pozīciju, jo tikai tās ieguvēja paliks labāko sabiedrībā, bet trīs vājākās komandas izkritīs uz līmeni zemāku turnīru.

Latvijas izlasē teicamu spēli aizvadīja Aleksa Gulbe, kura guva 23 punktus un izcīnīja 12 atlēkušās bumbas zem groziem. Vēl Luīze Šepte un Māra Mote izcēlās ar 13 punktiem, Šeptei izcīnot arī deviņas atlēkušās bumbas, bet Nikola Ozola pievienoja 11 punktus.

Krievijas izlasē Viktorija Zavjalova guva 19, bet Darja Repņikova un Anastasija Zotkina – pa 13 punktiem.

Latvijas basketbolistes sēli iesāka ļoti labi, pirmajā ceturtdaļā iekrājot 12 punktu pārsvaru 28:16. Turpinājumā krievietes līdz puslaika beigām atspēlēja četrus punktus, savukārt pirms pēdējās ceturtdaļas Latvija bija priekšā ar 60:52.

Tomēr spēles beigas bija ļoti saspringtas, jo pusotru minūti pirms pamatlaika beigām Krievija panāca neizšķirtu 70:70. Uz to Latvija atbildēja ar trim precīziem soda metieniem, vienu trāpot Motei, bet divus Ozolai. Tieši Ozola guva arī uzvaras grozu, 12 sekundes pirms sirēnas panākot 75:72 Latvijas labā. Mača beigās Krievijai guva vien divus punktus, kas ļāva latvietēm izcīnīt uzvaru ar minimālu pārsvaru.

Jāpiebilst, ka Latvijas un Krievijas U-20 izlašu basketbolistes savā starpā tikās jau sagatavošanās posmā, kad Aigara Neripa trenētā komanda abos mačos zaudēja (51:61 un 45:69).

Jau ziņots, ka apakšgrupu kārtā Latvijas basketbolistes izcīnīja divas uzvaras trīs spēlēs un ieņēma otro vietu C apakšgrupā. Latvietes turnīru sāka ar 70:62 uzvaru pār Poliju, bet tad sekoja zaudējums 51:66 pret mājiniecēm - Ungārijas spēlētājām. Savukārt grupu kārtu Latvija noslēdza ar 71:60 pārspējot Horvātiju. Astotdaļfinālā Latvijas jaunās basketbolistes sīvā cīņā ar 73:77 zaudēja Nīderlandei.

Savukārt Krievija priekšsacīkstēs spēlēja A apakšgrupā, kurā ar divām uzvarām trīs spēlēs ieņēma pirmo vietu. Krievietes ar 72:67 uzvarēja Vāciju, tad ar 71:84 zaudēja Slovēnijai, bet noslēdzošajā cīņā ar 75:63 uzvarēja Serbiju.

Astotdaļfinālā Krievijas U-20 izlase negaidīti ar rezultātu 79:84 pagarinājumā zaudēja Zviedrijai.

Latvijas U-20 izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Maija Gertsone ("Oachita Baptist University", NCAA), Nikola Ozola, Dinija Pāvelsone, Māra Mote, Luīze Šepte (visas - "TTT Rīga-Juniores"), Ilze Nordena ("Latvijas Universitāte"), Aleksa Gulbe ("TTT Rīga"), Digna Strautmane (Sirakjūsas Universitāte, NCAA), Līga Astra Kalniņa ("St.John Fisher College", NCAA), Emīlija Krista Grava ("Liepājas papīrs"/LSSS), Alise Markova, Kristiāna Sprudzāne (abas - "Rīgas Stradiņa universitāte").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!