Foto: LETA

Pie negaidītas uzvaras "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) mačā svētdien tika viena no turnīra pastarītēm "Latvijas Universitāte" (LU), kas savā laukumā ar 65:61 (13:17, 13:18, 18:11, 21:15) pieveica pagājušās sezonas valsts trešo spēcīgāko klubu "Jēkabpils".

LU rindās 22 punktus iemeta Dmitrijs Brizgalovs, bet 13 pievienoja Harijs Rubenis. Tikmēr "Jēkabpils" sastāvā 17 punkti Rihardam Kuksikam, bet 15 Artūram Dušelim.

Maču labāk iesāka "Jēkabpils" basketbolisti, kuri pirmo puslaiku noslēdza ar deviņu punktu pārsvaru - 35:26. Trešajā ceturksnī LU komandai izdevās atspēlēties un pat izvirzīties vadībā ar 42:39. Tomēr pēc tam vadības grožus atkal pārņēma "Jēkabpils" vienība, spējot izvirzīties vadībā ar vairāku punktu pārsvaru, taču, pamatlaikam tuvojoties izskaņai, LU atjaunoja intrigu šajā duelī.

Kad līdz beigām bija atlikušas 11 sekundes, LU basketbolists Pēteris Rēķis realizēja vienu no diviem soda metieniem un panāca jau 63:59. Nākamajā uzbrukumā Dušelis divus punktus atguva, bet tad divus soda metienus iemeta Brizgalovs, atjaunojot četru punktu pārsvaru, kas arī nodrošināja uzvaru mājiniekiem.

Līdz šim vienīgos divus panākumus LU komanda bija izcīnījusi iepriekšējo piecu spēļu gaitā, bet "Jēkabpils" pirms uzvaras pār "VEF Rīga" bija zaudējusi divos mačos pēc kārtas.

Abas komandas savā starpā tikās 5.oktobrī, kad "Jēkabpils" savā laukumā uzvarēja ar 69:61, bet jau pavisam drīz - 4.janvārī - tās spēkosies trešo reizi.

Jau vēstīts, ka pie uzvaras LBL regulārā čempionāta mačā svētdien tika "Jelgava", kas izbraukumā ar 71:60 (20:17, 12:5, 19:24, 20:14) apspēlēja vienu no sacensību pastarītēm "Saldus" vienību.

Jelgavnieki jau ar pašu mača sākumu ņēma iniciatīvu savās rokās, bet pirmo puslaiku viņiem izdevās noslēgt ar desmit punktu pārsvaru (32:22). Otrā puslaika pirmajā daļā "Saldus" spēja iesaistīties aktīvākā cīņā par uzvaru, nonākot vien pāris precīzu metienu attālumā līdz vadības iegūšanai, taču apsteigt sāncenšus viņiem tā arī neizdevās.

"Jelgava" sastāvā 13 punktus iemeta lietuvietis Deniss Krestiņins, bet par vienu mazāk guva pieredzējušais Salvis Mētra.

Tikmēr "Saldus" rindās pa 12 punktiem guva amerikāņu aizsargs Prestons Medlins un Roberts Freimanis.

Pēdējās septiņās spēlēs "Saldus" vienība guvusi vienu panākumu, bet kopumā šosezon uzvarējusi vien divreiz. Tikmēr "Jelgava" pēdējā laikā spēlē salīdzinoši sekmīgi, iepriekšējos četros mačos uzvarot trīs reizes.

Abu komandu pirmajā šīs sezonas tikšanās reizē 29.oktobrī "Jelgava" uzvarēja savā laukumā ar 88:69.

Turnīra kopvērtējuma līderpozīcijā atrodas valsts čempione "Ventspils", kurai ir septiņas uzvaras astoņās spēlēs, bet tai ar 12 panākumiem 14 mačos seko "Liepāja"/"Triobet". Trešā ar 11 uzvarām 14 cīņās ir "Jūrmala"/"Fēnikss", bet tai ar diviem panākumiem trīs cīņās seko "VEF Rīga". "Jēkabpils" basketbolisti ar deviņiem panākumiem 16 cīņās ir piektie, bet pirmo sešinieku ar astoņām uzvarām 15 spēlēs noslēdz "Barons"/LDz.

"Jelgava" ar septiņām uzvarām 16 mačos atrodama septītajā vietā, apsteidzot "Valmieru", kuras rēķinā ir pieci panākumi 16 cīņās. Tikmēr "Latvijas Universitātes" un "Saldus" rēķinā ir attiecīgi trīs un divas uzvaras 15 cīņās.

Kā ziņots, Latvijas U-18 izlases bāzes komanda, kuru iepriekš sauca "LMT Basketbola akadēmija", jaunās sezonas LBL turnīrā plāno iesaistīties vien pēc Jaungada. Pašlaik komandai nav atrasts sponsors, bet ieplānoto divu apļu vietā tā no 2015.gada janvāra varētu sacensties tikai vienā aplī. Līdz šīs situācijas atrisinājumam LBL turnīrā turpinās spēlēt desmit komandas.

Regulārajā čempionātā "VEF Rīga" ar "Ventspili" aizvadīs divas spēles, bet ar visām pārējām komandām spēlēs vienu apli izbraukumā. "Ventspils" vienība ar visām komandām izspēlēs divus apļus, bet pārējās komandas savā starpā sacentīsies četras reizes. Vietu kārtību noteiks uzvarēto spēļu procents.

Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas. Par trešo vietu cīņas ritēs līdz trim uzvarām, bet finālsērijā - līdz četrām.

Pagājušās sezonas "Aldaris" LBL finālā "Ventspils" ar 4-1 pārspēja "VEF Rīga", valsts čempionu titulu izcīnot pēc četru sezonu pārtraukuma un kopumā devīto reizi kluba pastāvēšanas vēsturē. Savukārt pie bronzas medaļām tika "Jēkabpils" basketbolisti, izcīnot pirmās godalgas kluba pastāvēšanas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!