Foto: AFP/Scanpix

Latvijas vīriešu basketbola izlase, gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, trešdien vēlreiz pārbaudes spēlē piekāpās Serbijas valstsvienībai.

Šoreiz Latvijas basketbolisti zaudēja ar rezultātu 85:94 (23:24, 21:24, 13:22, 28:24).

Latvijas izlasē pa 15 punktiem guva Jānis Strēlnieks (attēlā) un Dairis Bertāns, bet ar 14 punktiem izcēlās Mārtiņš Meiers. Savukārt Serbijai 24 punktus guva Milošs Teodosičs.

"Šī bija Serbijas komandas pirmā pārbaudes spēle skatītāju priekšā, tribīnēs bija vairāki tūkstoši skatītāju un atbilstoša gaisotne. Prieks, ka nerespektējām pretiniekus un bijām līdzvērtīgi partneri," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē valstsvienības galvenā trenera Ainara Bagatska izteikumus pēc cīņas. "Diemžēl nekas nav mainījies mūsu aizsardzībā - ceturtajā spēlē pēc kārtas ielaidām vairāk par 90 punktiem. Galvenais iemesls ir kļūdas un nepietiekamā agresivitāte darbībā viens pret vienu. Kad sākām aktīvāk palīdzēt viens otram, serbu saspēles vadītājs Teodosičs meistarīgi izmētāja bumbu līdz brīviem metieniem."

"Turklāt ļāvām serbiem pie mūsu groza savākt 17 atlēkušās bumbas. Pret Serbijas komandu tā ir pašnāvība. Otrajā puslaikā bija vairākas epizodes, kad samazinājām rezultāta starpību līdz četriem pieciem punktiem, veiksmīgi nospēlējām aizsardzībā, taču nedabūjām bumbu un mājinieki nekavējoties mūs sodīja ar precīzu trīspunktnieku. Kopā grozs zaudēts pārliecinoši (24-37)," neveiksmes iemeslus uzskaitīja Bagatskis. "Uzbrukumā izskatījāmies krietni labāk. Darbībās parādījies svaigums, izdevās ātra pāreja no aizsardzības uzbrukumā, prasmīgi saasinājām spēli, atrodot brīvus spēlētājus ērtās pozīcijās."

"Realizācija vienmēr var būt labāka, bet par metienu precizitāti grēks sūdzēties - divpunktnieki 25/36, trīspunktnieki 8/20. Sodus gan varējām mest labāk (11/18). Statistikā mums fiksētas 19 rezultatīvās piespēles un tikai 11 kļūdas - arī tas liecina par kvalitāti," stāstīja treneris. "Spēles lielākajā daļā serbi bija vadībā ar četriem pieciem punktiem. Tuvāk netikām, bet daudz tālāk arī pretiniekus atlaidām tikai uz brīdi otrā puslaika vidū. Zināma spriedze saglabājās līdz pat mača beigām."

"No Serbijas braucam mājās ar četriem zaudējumiem, taču dinamika ir pozitīva - ar katru spēli sniegums uzlabojies. Taču neieciklēsimies uz rezultātiem, turpināsim strādāt, lai pēc iespējas mazinātu trūkumus un izceltu pozitīvās lietas. Aizsardzībā slīpēsim komandas sadarbību, bet vēl un vēlreiz spēlētājiem likšu pie sirds, ka katra epizode, kurā pretinieks tevi apspēlē, ir jāuztver personiski. Nedrīkst kļūt par lupatu pretinieka priekšā. Tā ir pamatkoncepcija, kā savus jauniešu apmāca serbi," uzsvēra Bagatskis. "Treniņus Rīgā turpinās visi 15 kandidāti, ieskaitot pēdējos divos mačos nespēlējušo Oto Ošenieku, kā arī Rīgā palikušos Andreju Šeļakovu un Pāvelu Pastušeņu. Nākamnedēļ uz pārbaudes turnīru Polijā dosies 12 vīri."

Kā ziņots, pirmoreiz abas komandas tikās pirmdien, kad Latvija piedzīvoja pārliecinošu neveiksmi ar rezultātu 68:91.

Savukārt pirmās divas cīņas četru pārbaudes spēļu sērijā Serbijā Latvijas izlase aizvadīja pagājušajā ceturtdienā un piektdienā, kad divas reizes pārliecinoši atzina Melnkalnes valstsvienības pārākumu - ar rezultātu 74:92 un 68:92.

Uz Serbiju Latvijas valstsvienība devās 13 spēlētāju sastāvā. No tiem 15 basketbolistiem, kuri aizpagājušajā nedēļas nogalē piedalījās pirmajās divās pārbaudes spēlēs ar Kipras komandu, uz Serbiju neaizbrauca centra pozīcijas spēlētāji Pāvels Pastušeņa un Andrejs Šeļakovs. Kā ziņots, abos mačos pret Kipru latvieši izcīnīja uzvaru.

Gatavošanās posmā Latvijas izlasei paredzētas deviņas pārbaudes spēles. Pēdējie trīs mači Latvijas komandai paredzēti turnīrā Polijas pilsētā Sopotā, kur no 3. līdz 5.augustam pretiniekos būs Itālijas, Polijas un Melnkalnes komandas.

2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs sāksies augusta vidū. Latvijas izlase tajā spēkosies ar Gruzijas, Bosnijas un Hercegovinas, Nīderlandes un Rumānijas vienībām.

Finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī četras no sešām trešo vietu ieguvējām.

Savukārt finālturnīrs, kurā piedalīsies 24 komandas, no 2013.gada 4. līdz 22.septembrim notiks Slovēnijā.

Jau vēstīts, ka Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa ("FIBA Europe") atcēlusi papildu kvalifikācijas turnīrus, kas tika rīkoti pirms 2005., 2007., 2009. un 2011.gada čempionātiem.

Latvijas vīriešu valstsvienība, spēlējot ar atjauninātu sastāvu, kaut rādīja atzīstamu sniegumu, pagājušā gada Eiropas čempionāta pirmajā posmā zaudēja visās piecās apakšgrupas spēlēs, ieņemot pēdējo, sesto, vietu grupā un neiekļūstot turnīra nākamajā kārtā.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs pārbaudes spēlēm ar Serbiju:

Jānis Strēlnieks (Sanktpēterburgas "Spartak", Krievija), Edgars Jeromanovs (Norčēpingas "Dolphins", Zviedrija), Dairis Bertāns, Kaspars Bērziņš (abi - "VEF Rīga"), Mārtiņš Laksa, Artūrs Bērziņš, Mārtiņš Meiers (visi - "Ventspils"), Rihards Kuksiks (bez kluba), Oto Ošenieks (Minesotas universitātes "Golden Gophers", ASV), Dāvis Bertāns (Belgradas "Partizan", Serbija), Mareks Mejeris ("Knet&Eniac", Spānija), Rolands Freimanis ("Girona", Spānija), Kaspars Vecvagars ("KK Baltai", Lietuva).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!