Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
"Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) vienības "Jelgava" un "Valmiera"/ORDO, gatavojoties jaunajai sezonai, ceturtdien piedzīvoja zaudējumus pārbaudes spēlēs.

"Jelgava" savā laukumā ceturtdien ar 76:80 piekāpās Jonišķu "Delikatesas" vienībai no Lietuvas.

Rezultatīvākais spēlētājs mājinieku rindās ar 20 punktiem bija Kristaps Pļavnieks, 14 punktus pievienoja Harijs Rubenis, bet ar 12 punktiem izcēlās Andris Justovičs.

Sestdien Jonišķos risināsies atbildes mačs.

Kā zināms, pirmajā pārbaudes spēlē "Jelgava" ar 88:70 pārspēja LBL otrās divīzijas komandu "Limbaži". Turpinājumā Kandavā jelgavnieki ar 63:77 piekāpās Kazahstānas vienībai Atirau "Barsi", bet dienu vēlāk savā laukumā ar 77:51 droši apspēlēja "Saldus" basketbolistus, kas nākamajā sezonā spēlēs LBL otrajā divīzijā.

Visbeidzot, ceturtajā pārbaudes spēlē sestdien "Jelgava" ar 84:64 uzveica gaidāmās sezonas turnīra debitanti "Ogri".

Tāpat piektdien kļuva zināms, ka "Jelgava" panākusi oficiālu vienošanos uz vienu gadu ar Agni Čavaru, kurš komandu pārstāvēja arī pērn. Pieredzējušais basketbolists iecelts par komandas kapteini.

"Esmu sajūsmā par iespēju otro sezonu pārstāvēt "Jelgavas" klubu. Kapteiņa pienākumus pildu jau no pirmā treniņa un varu secināt, ka sajūta ir laba. Jaunie respektē vecākos, ieklausās padomos un ņem vērā arī manus uzmundrinājumus. Esmu arī visvecākais spēlētājs šajā vienībā," kluba mājaslapā citēts Čavars. "Salīdzinot ar pērno sezonu, komandā palikuši tikai daži spēlētāji no iepriekšējā sastāva, taču, kā zināms, neviens nav neaizvietojams. Tāds ir profesionālais sports. Taču jau patlaban komandā ir labs mikroklimats, kurš turpina uzlaboties. Jaunie spēlētāji aizvien labāk iejūtas un spēj atrast savu vietu un lomu komandā."

Aizvadītajā LBL sezonā Čavars vidēji guva 7,6 punktus, izcīnīja 6,5 atlēkušās bumbas un pārtvēra 1,6 bumbas. Līdz šim savas karjeras laikā basketbolists pārstāvējis basketbola klubus "Valmiera" un "Barons", kā arī divas reizes piedalījies LBL Zvaigžņu spēlē un pārstāvējis Latvijas U-18 un U-20 jauniešu izlases.

Kā zināms, "Jelgavu" arī jaunajā sezonā trenēs perspektīvais speciālists Mārtiņš Gulbis, kuram palīdzēs Gatis Justovičs, kas šajā amatā darbojās arī pērn, un Jānis Tiltiņš. Par basketbolistu veselību turpinās rūpēties Edgars Šeins.

Sezonas pirmo spēli jelgavnieki aizvadīs izbraukumā, spēkojoties ar "Jūrmala"/"Fēnikss" komandu.

"Jelgava" pagājušajā sezonā LBL turnīrā izcīnīja 13 uzvaras un piedzīvoja 18 zaudējumus, paliekot uzreiz aiz dalības izslēgšanas turnīrā.

Tikmēr citā pārbaudes spēlē ceturtdien "Valmiera"/ORDO izbraukumā ar 79:81 piekāpās Igaunijas komandai Tartu "Rock".

Rezultatīvākais valmieriešiem ar 18 punktiem bija Haralds Kārlis, kurš vēl nesen palīdzēja Latvijas izlasei notikušajā Eiropas čempionāta finālturnīrā. 13 punktus pievienoja un septiņas bumbas zem groziem izcīnīja Viktors Iļjins, bet ar 12 punktiem izcēlās Mārtiņš Laksa.

Gaidāmajā sezonā "Valmiera"/ORDO komandas sastāvā, kuru trenēs Ainars Zvirgzdiņš, šobrīd ir Vītenis Čižausks, Raimonds Gabrāns, Jānis Kaufmanis, Aigars Šķēle, Mārtiņš Vīņauds, Haralds Kārlis, Mārtiņš Laksa, Ervīns Jonāts, Artūrs Bērziņš, Dāvis Rozītis un Viktors Iļjins.

Iepriekšējā sezonā "Valmiera" palika vienas uzvaras attālumā, lai sasniegtu LBL izslēgšanas spēles, bet BBL turnīrā komanda apstājās astotdaļfinālā.

"Aldaris" LBL 25.sezonas pamatturnīrā piedalīsies "VEF Rīga", "Ventspils", "Jēkabpils", "Liepāja"/"Triobet", "Jūrmala"/"Fēnikss", "Barons"/LDz, "Valmiera"/ORDO, "Jelgava", "Latvijas Universitāte", "Ogre" un "Valka"/"Valga".

Nākamajā sezonā pamatturnīrā piedalīsies 11 komandas, no kurām deviņas, ieskaitot "Ventspili", savā starpā izspēlēs četrus apļus, bet divas - "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" ar visiem pretiniekiem spēlēs pa divām reizēm. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas labākās komandas.

Kā zināms, no iespējas sacensties LBL pirmajā divīzijā atteikusies "Saldus" vienība, bet augstākajā divīzijā debitēs pagājušās sezonas LBL otrās divīzijas čempione "Ogre", kuras galvenā trenera amatā apstiprināts Edgars Teteris.

Turnīrs sāksies 29.septembrī un ilgs līdz 27.aprīlim. "VEF Rīga" un "Valka"/"Valga" aizvadīs pa 20 spēlēm, bet deviņām pārējām komandām katrai būs 36 spēles. Komandas rangu tabulā tiks sarindotas, ņemot vērā izcīnīto uzvaru procentu (ja tas ir vienāds, spēkā stājas FIBA noteikumos atrunātie papildu kritēriji).

Izslēgšanas turnīrā piedalīsies pamatturnīra sešas labākās komandas (arī "Valka"/"Valga", ja kvalificēsies). Ceturtdaļfinālā sērijās līdz trim uzvarām, un tajā spēlēs trešās vietas ieguvēji ar sesto vietu un ceturtā pret piekto. Arī pusfinālā un bronzas sērijā cīņa ritēs līdz trim uzvarām.

"Aldaris" LBL reglamentā ieviesta viena izmaiņa saistībā ar finālsērijas izspēli. Tā ritēs līdz četrām uzvarām, pirmās divas spēles notiks tās komandas laukumā, kas pamatturnīrā ieņēmusi augstāku vietu, divas nākamās - pie pretiniekiem, bet nepieciešamības gadījumā pārējās spēles pēc sistēmas 1-1-1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!