Foto: F64
Šīs nedēļas beigās Ventspils uzņems "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) Zvaigžņu spēli, turklāt šis pasākums pie šajā Kurzemes pilsētā notiks jau sesto reizi.
Ventspils mērs Aivars Lembergs intervijā "Ventas balsij" neslēpj, ka no spēles gaida īstu šovu, kā tas ir ierasts pasaulē.

Zvaigžņu spēli uzņemsim jau sesto reizi. Vēl biežāk to ir darījusi tikai Rīga, kur spēle risinājusies septiņas reizes. Vai to var uzskatīt par atzinību Ventspilij un ventspilniekiem?

- Jā, noteikti. Mākam uzņemt viesus, un mums ir, kur to darīt. Taču ir arī citi iemesli. Basketbola klubs Ventspils - tā nav tikai lielā komanda, tas ir arī bērnu un jauniešu basketbols, turklāt šī kluba sistēma ir vecākā Latvijā un šogad atzīmē 20 gadu jubileju. Mūsu klubs ir deviņkārtējais valsts čempions, tā ka nav šaubu, ka Latvijas basketbola tradīciju galvenā audzinātāja un kopēja ir Ventspils. Cik klubu nav bijis Rīgā, bet kā tik tiem nav gājis un kā viss nav mainījies. Mēs esam visstabilākie. Turklāt šogad renovēta gandrīz pirms 20 gadiem celtā Basketbola halle, kas joprojām atbilst starptautiskajām prasībām. Nomainīta grīda, ir jauni, moderni tablo, kas arī atbilst visaugstākajiem standartiem. Tāpēc ir tikai loģiski, ka pēc kāda pārtraukuma Zvaigžņu spēle atkal notiks pie mums. Saņēmām šādu piedāvājumu un piekritām.


Kā vispār vērtējat šādu pasākumu, kad sezonas vidū sportisti sabrauc vienuviet un izklaidē līdzjutējus?

- Tas neapšaubāmi ir šovs. Man patīk pati ideja, ka spēle notiek starp leģionāriem un vietējiem, jo tad rodas intriga. Tādas intrigas starp Latvijas austrumiem un rietumiem jau mums nav. Varbūt tāda būtu, ja Rīgā būtu kāda spēcīga, teiksim, Eirolīgas līmeņa komanda, bet tur ir tikai VTB vienība. Tāpēc labi, ka izdomāts šāds formāts un tas strādā.

Ko jūs kā līdzjutējs visvairāk gaidāt no šī pasākuma - kādu konkursu, pašu spēli?

- Tas viss jau ir viena pasākuma sastāvdaļas. Ceru, ka konkursi būs dinamiski un spēlētāji parādīs augstu meistarību. Nav jau vienkārši sarīkot šādu pasākumu, jo šādas spēles var noskatīties jebkurā pasaules malā, sākot ar ASV. Tāpēc prasības rīkotājiem ir augstas. Protams, jebkurš oficiālais mačs ir spraigāks par šādu zvaigžņu cīņu, tomēr tajā laukumā sanāks labākie. Tas ir labi, ja viņi prot parādīt šova elementus, kādu oficiālā mačā ir mazāk.

Tātad oficiālo maču skaistums ir cīņā, bet šai spēlei jābūt vienkārši skaistai?

- Jā, basketbolistiem jāsaprot, ka viņi principā ir gladiatori, vien ar to atšķirību, ka viņus neviens nenogalina. Viņu darbošanās iznākums ir laba spēle. Šādos pasākumos laba spēle ir tā, kurā var novērtēt katra basketbolista meistarību.

Jau minējāt, ka BK Ventspils šis ir jubilejas gads. Vai 20 gadu sporta klubam ir tāds nopietns vecums?

- Tas ir jau gana nopietni. Protams, pēc pasaules standartiem tas nav izcilākais sasniegums, bet, ņemot vērā Latvijas vēsturi un to, kas ar mums noticis pēdējos gados, tas ir labs rādītājs. No vienas puses, tas parāda kluba spēju pierādīties, no otras - ventspilnieku mīlestību uz basketbolu. Ja tādas nebūtu, tad nebūtu jēgas ar to nodarboties ne man, ne maniem kolēģiem, ne atbalstītājiem. Tiesa, pēdējos gados no Ventspils nāk arvien mazāk naudas, bet mēs spējam piesaistīt līdzekļus no pārējās Latvijas. Varbūt kādreiz situācija mainīsies un tie, kas agrāk deklarēja, ka mīl basketbolu, pratīs nolikt malā kara cirvi, kad runa būs par sportu.

Kā vērtējat šāgada čempionātu kopumā? Tik spraigs tas, šķiet, nav bijis jau labi sen?

- Jā, un mani tas ļoti iepriecina. Piemēram, liepājnieku starts. Ceru, ka sniegumu uzlabos mana dzimtā Jēkabpils, un arī Valmiera var spēlēt labāk. Tomēr intriga ir nopietna, lai gan vienmēr jau var būt labāk. Vai tad tas ir normāli, ja sezonas pirmais centrālais mačs notiek ļoti nepiemērotā aizvēsturiskā zālē, kas neatbilst nevieniem starptautiskajiem standartiem? Tas nav pārmetums baušķeniekiem, jo viņiem ir tāda zāle, kāda nu tā ir, un gan jau viņi zina, vai tur kaut ko var un vajag uzlabot. Rīkot šādas spēles šādās zālēs un paziņot, ka tā tiek celts basketbola prestižs... Nē, prestižs tā tiek grauts. Ar to tiek pasvītrots, ka mums nav svarīgs Latvijas čempionāts. Ja negrib spēlēt Rīgā, ir taču pietiekoši daudz zāļu, kas atbilst, - Liepājā, Valmierā, arī citur.

Sezona ir interesanta, un Zvaigžņu spēle būs labs akords pirms spraigajiem pavasara mačiem?

- Jā, taisnība! Cerams, notiks tieši tā! 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!