Foto: DELFI

VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) izslēgšanas maču grafika dēļ "play-off" izspēles kārtība mēģināta mainīt arī Lietuvā, tomēr tā cietusi neveiksmi.

Kā zināms, pašlaik aktuāls jautājums ir arī par "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmās divīzijas finālsērijas izspēles kārtības maiņu, kas būs nepieciešama gadījumā, ja valsts čempioni "VEF Rīga" pārvarēs VTB līgas astotdaļfinālu un sasniegs LBL finālu.

Kā paskaidroja Lietuvas Basketbola federācija (LBF) preses sekretārs Daļus Matvējevs, vietējā federācija neatbild par nacionālā čempionāta organizēšanu. Šīs rūpes pilnībā guļ uz Lietuvas Basketbola līgas (LKL) vadību, kur turklāt visus lēmumus pieņem klubi paši.

Ar iniciatīvu mainīt LKL čempionāta finālsērijas izspēles kārtību klajā nāca pašreizējie valsts čempioni Kauņas "Žalgiris", kas septiņu spēļu sērijas vietā līdz četrām uzvarām vēlējās panākt piecu maču sēriju līdz trim uzvarām. Tomēr trešdien klubu balsojumā "Žalgiris" priekšlikums tika noraidīts, tāpēc izmaiņas LKL finālsērijas izspēles kārtībā netiks ieviestas.

Matvējevs paskaidroja, ka LKL vadība klubu lēmumus būtiski ietekmēt nevar, jo lielāks svars lēmumu pieņemšanā ir tieši pašiem klubiem.

Tikmēr Latvijā iespējamos attīstības variantus LBL nolikuma maiņai izstrādā LBL vadība un tās galvenais tiesnesis Agnis Pērkons, taču gala lēmumu pieņems nevis LBL, bet gan Latvijas Basketbola savienības (LBS) valde.

Jāizceļ, ka LKL regulārajā čempionātā pašlaik nopietni apdraudēta ir latvieša Jāņa Blūma pārstāvētās Viļņas "Lietuvos rytas" komandas vieta labāko divniekā. Regulārais čempionāts noslēgsies sestdien ar abu vadošo klubu savstarpējo maču, kurā zaudējums "Lietuvos rytas" var liegt ierindoties labāko divniekā, kas nozīmētu iespējamu tikšanos ar "Žalgiris" basketbolistiem jau pusfināla sērijā.

VTB līgas izslēgšanas maču grafiks ietekmē vietējā čempionāta spēles arī Ukrainā un Kazahstānā, bet Krieviju tas neskar.

Kā paskaidroja Krievijas Basketbola federācija (RFB) preses sekretārs Marats Araslanovs, Krievijas čempionātu organizē Profesionālā Basketbola līga (PBL), kur gandrīz visas spēles notiek VTB līgas ieskaitē, tāpēc Krievijas čempionātu faktiski organizē VTB līga.

PBL pārraudzītajā Krievijas čempionātā izslēgšanas spēles šosezon nav paredzētas.

Kā ziņots, lēmums jautājumā par LBL finālsērijas izspēles kārtības maiņu, visticamāk, tiks pieņemts tikai pēc tam, kad būs skaidrs, vai "VEF Rīga" pārvarēs VTB līgas astotdaļfinālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!