Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Pārliecinošu panākumu "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārajā čempionātā spēlē svētdien izcīnīja "Barons kvartāls" vienība, kas izbraukumā ar rezultātu 93:54 (23:16, 19:21, 30:2, 21:15) sagrāva "LMT Basketbola akadēmija" jeb Latvijas U-18 izlases bāzes komandu, kurai tā bija pēdējā spēle šosezon.

Jau spēles pirmajā minūtēs favorītu statusu apliecināja "Barons kvartāls", kas īsā laika sprīdī guva astoņus punktus pēc kārtas (8:0). Tomēr pirmās ceturtdaļas vidū spēle nedaudz izlīdzinājās, mājiniekiem samazinot deficītu līdz trīs punktiem (12:15). Otrā ceturkšņa sākumā viesi panāca jau 12 punktu pārsvaru, taču turpinājumā cīņa laukumā atkal aizritēja līdzvērtīgi, "LMT Basketbola akadēmijai" realizējot četrus uzbrukumus pēc kārtas (33:36).

Pavisam citā zīmē aizritēja mača otrais puslaiks. Ja spēles pirmās 20 minūtes vienības cīnījās daudz maz līdzvērtīgi, atlikušajā cīņas daļā "LMT Basketbola akadēmija" aizvadīja vienu no mazrezultatīvākajiem puslaikiem šajā sezonā. Trešajā ceturtdaļā "Barons kvartāls" basketbolisti bija precīzi 12 uzbrukumos pēc kārtas, lielisko nospēlējot arī savā aizsardzības zonā (69:37). Pēcāk precīzo viesu metienu sēriju pārtrauca "LMT Basketbola akadēmijas" spēlētājs Emīls Caune, kurš guva vienīgos divus punktus vienībai trešajā ceturksnī (39:69).

Noslēdzošo ceturtdaļu viesi aizvadīja jau daudz rezultatīvāk, tomēr "Barons kvartāls" turpināja lieliski cīnīties abos laukuma galos, izcīnīdami otro panākumu turnīrā pēc kārtas - 93:54.

Par cīņas rezultatīvāko spēlētāju kļuva viesu basketbolists Dāvis Zonne, kurš atzīmējās ar 23 gūtiem punktiem, savukārt "LMT Basketbola akadēmijai" pa 12 punktiem sameta Klāvs Čavars un Ričards Melderis.

Šajā sezonā aizvadītajā 21 spēlē U-18 izlase cieta 21 neveiksmi, turklāt tikai divas reizes pretiniekiem zaudēja ar mazāk nekā desmit punktiem. Vismazāk punktus viņi guva šomēnes mačā ar vicečempioniem "Ventspils" (35:89), bet vispārliecinošākā neveiksme tika ciesta pašā pirmajā mačā, kad ar 47:126 kapitulēja "Latvijas Universitātei".

Otrajā svētdienas spēlē "Liepāja"/"Triobet" komanda, kas turpina cīņu par vietu labāko trijniekā, izbraukumā ar rezultātu 82:73 (20:26, 16:24, 25:8, 21:15) izbraukumā pārspēja "Latvijas Universitāte" (LU) vienību.

Tādejādi Liepājas klubs izcīnīja savu trešo panākumu turnīrā pēc kārtas.

Mājinieki rezultatīvi iesāka cīņas pirmās minūtes, izvirzoties vadībā ar septiņiem punktiem (9:2), taču minūtes laikā Liepājas spēlētāji rezultātu krasi samazināja (8:9). Ceturtdaļas izskaņā gan LU vienība turpināja lieliski spēlēt uzbrukumā un aizsardzībā, panākdami astoņu punktu pārsvaru (26:18). Arī mača otrās desmit minūtes LU basketbolisti prasmīgi darbojās laukumā, izvirzoties vadībā jau ar 14 punktiem (50:36).

Trešās ceturtdaļas sākumā "Liepāja"/"Triobet" spēlētājs Lauris Blaus guva astoņus punktus pēc kārtas, bet viņa komandas biedri pievienoja vēl septiņus, kas piecu minūšu laikā jau vadību ar 51:50 ļāva pārņemt viesiem. Pēcāk cīņa aizritēja punkts punktā, nevienai no komandām nespējot nostiprināties drošā vadībā.

Visu ceturto ceturtdaļu Liepājas komandai uz tablo piederēja neliels handikaps, bet minūti pirms pamatlaika beigām mājinieki atpalika vien par trijiem punktiem (73:76). Tomēr atlikušajās sekundēs veiksmīgāk nospēlēja liepājnieki, izcīnot panākumu visā cīņā.

Blaus LU vienības grozā sameta 19 punktus, bet amerikānis Pīdžejs Hils Liepājas kluba labā guva 18 punktus. Tikmēr ar 18 punktiem LU komandas rindās atzīmējās Klāvs Strazdiņš.

Čempionāta kopvērtējuma līdere ar 18 uzvarām 20 spēlēs ir "Ventspils" komanda, bet tai ar deviņām uzvarām 11 aizvadītajās spēlēs seko "VEF Rīga". Lai garantētu panākumu regulārajā sezonā, atlikušajos divos mačos ventspilniekiem pietiek izcīnīt vienu panākumu.

Trešo vietu ar 24 uzvarām 33 cīņās ieņem "Jēkabpils" komanda, kurai ar 23 panākumiem tikpat mačos seko "Valmiera". Piektie ar 23 uzvarām 34 cīņās ir "Liepāja"/"Triobet" basketbolisti, kuriem ar 21 panākumu 34 aizvadītajās spēlēs seko "Jūrmala"/"Fēnikss".

Tālāk vairs nelikvidējamā atstatumā ārpus "play-off" zonas 16 uzvaras 34 spēlē izcīnījusi "Barons kvartāls" komanda, bet astoņnieku ar 13 uzvarām 35 cīņās noslēdz "Latvijas Universitāte". Devītā ar 11 panākumiem 34 cīņās seko "Jelgava", tikpat uzvaru 35 spēlēs ir "Saldus" basketbolistiem, bet "Turība" 34 mačos iekrājusi par vienu uzvaru mazāk.

Tikmēr "LMT Basketbola akadēmija" jeb Latvijas U-18 izlases bāzes komanda ar 21 zaudējumu 21 spēlē sacensības noslēgusi pēdējā, 12.vietā.

"VEF Rīga" LBL turnīrā ar desmit komandām šosezon spēlēs vien vienu apli izbraukumā, bet ar vicečempioniem "Ventspili" aizvadīs divas cīņas (kopā - 12 spēles). "Ventspils" ar visām komandām izspēlēs divus apļus (kopā - 22 spēles), Latvijas U-18 izlase ar visām komandām, izņemot "VEF Rīgu", izspēlēja divus apļus (kopā - 21 spēli). Savukārt pārējās deviņas komandas savā starpā spēlēs pa četrām reizēm (kopā - 37 spēles). Komandu vietas turnīra tabulā tiek noteiktas pēc izcīnīto uzvaru procenta.

Tikmēr izslēgšanas turnīrā saglabāsies pēdējo gadu ierastā sistēma, un tajā piedalīsies sešas komandas. Pirmās divas kārtas sērijas notiks līdz trim uzvarām, bet finālā komandas sacentīsies līdz četriem panākumiem.

Kā zināms, aizvadītās sezonas finālsērijā "VEF Rīga" uzvarēja "Ventspils" komandu ar rezultātu 4-1, valsts čempiona titulu izcīnot trešo reizi pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!