Foto: AFP/Scanpix

Vācu basketbola zvaigzne Dirks Novickis, kad atnāca uz Nacionālo basketbola asociāciju (NBA), nerādīja tādu sniegumu, kādu šobrīd rāda latvietis Kristaps Porziņģis, izdevumam "New York Post" izteicies kāds NBA skauts.

Kā zināms, pagaidām vēl 19 gadus veco (2. augustā paliks 20 gadi) Porziņģi šogad NBA draftā ar ceturto numuru izvēlējās Ņujorkas "Knicks". Savukārt NBA vācu zvaigzni Novicki 20 gadu vecumā 1998. gada draftā ar devīto numuru izvēlējās Milvoki "Bucks", bet viņš uzreiz nokļuva pie Dalasas "Mavericks", kurā arī kļuva par vienu no pasaules labākajiem basketbolistiem.

Drīz pēc NBA drafta Porziņģi daudzi basketbola speciālisti visbiežāk viņu salīdzināja tieši ar Novicki, kā arī spāni Po Gasolu. Visus trīs vieno lielais augums un spēja darboties laukumā ne tikai centra pozīcijā, kā tas ir ierasts gara auguma basketbolistiem.

"Viņš ir neticams. Apskatieties Dika Novicka debijas gada video ierakstus. Viņš [Porziņģis] ir krietni priekšā," izdevumam teica kāds NBA skauts.

NBA Vasaras līgā vienā no spēlēm Porziņģis trīs reizes bloķēja NBA draftā ar trešo numuru izvēlēto Džahlilu Okaforu (Filadelfijas "76ers"), bet ceturtdien "Knicks" zaudētā mačā pret Goldensteitas "Warriors" izdarīja arī pirmos "slam dunk" Ziemeļamerikas mačos. Ceturtdien tajā pašā mačā pret "Warriors" Porziņģis vairs neesot bijis tik efektīvs aizsardzībā ar saviem bloķētiem metieniem, kā arī pats spēlētājs atzinis, ka jūtams jau nogurums.

"Man tas ir kas jauns. Spānijā man sezonas pirmajā daļā bija divas spēles nedēļā. Otrajā szonas daļā man bija spēle nedēļā, tāpēc bija laiks atgūties. Bet tas nav attaisnojums.," par spēļu grafika izmaiņām un to radīto nogurumu teica Porziņģis, kurš sešās dienās aizvadījis jau četrus mačus. "Tāds ir NBA spēļu grafiks. Man tas ir jāpieņem. Esmu vēl jauns. Nedomāju, ka tā būs problēma. Man vienkārši vairāk morāli tam jāsagatavojas, jādomā par spēlēšanu katru vakaru un jāuzņem enerģija pirms mačiem."

Tieši lielā slodze, iespējams, būs par iemeslu tam, lai Porziņģis nespēlētu NBA Vasaras līgas pēdējo maču piektdien pret Milvoki "Bucks". "Skatīsimies. Katrā ziņā, traumu dēļ izmaiņas nav plānotas. Nezinu, vai ir jēga arī riskēt," divdomīgi izteicies "Knicks" treneris Dereks Fišers.

Tikmēr kvēlākie "Knicks" fani un Ņujorkas kluba basketbola apskatnieki sākuši spriest par Porziņģa lomu NBA regulārajā sezonā. Tiek lēsts, ka Porziņģis labi iederētos "Knicks" sākumsastāvā ceturtā numura pozīcijā, taču netiek izslēgta iespēja, ka Fišers sezonas sākumā Porziņģim dos tikai 15 minūšu ilgu spēles laiku kā vienam no rezervistiem, lai latvietis varētu labāk pielāgoties NBA stilam.

"Domāju, ka, balstoties tikai uz Vasaras līgas spēlēm, neko neprognozēšu, tas vai tas basketbolists būs starta pieciniekā. Mums vēl ir ļoti daudz laika, lai izvēlētos labāko sākumsastāvu un labākos rezervistus. To noteiks treniņnometnes un pirmssezonas spēles," saka Fišers. "Kristaps pagaidām vēl nav spēlējis ar tādiem čaļiem, ar kuriem viņam būs darīšana regulārajā sezonā. Pagaidām jau viņš vēl neko nav tādu izdarījis."

Porziņģis žurnālistiem arī atzinis, ka vēl jau viņš neko tādu nav parādījis. "Varbūt, kādu esmu pārsteidzis. Pats vēl 100% neesmu pielāgojies spēlēšanai šeit, bet, kad pielāgošos, jutīšos arvien labāk un spēlēšu daudz labāk."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!