"Aldaris" Latvijas Basketbola līgā (LBL) katru sezonu spēlē ārvalstu basketbolisti – citiem tā ir kārtējā pieturvieta karjerā, citi lūko veiksmīgi uzsākt profesionāļa karjeru. Bieži dzīve Latvijā ārzemju sportistiem ir liels kultūršoks, jo īpaši tiem, kuri spēlē mazākajās pilsētās.

BK "Jēkabpils" un BK "Valmiera" amerikāņu spēlētāji Devins Teilors un Džastins Hērts iepriekš par Latviju un pilsētām, kurās tagad spēlē, nebija neko dzirdējuši, taču pieņēmuši šo izaicinājumu.

"Kad uzzināju, ka komanda par mani interesējas, pajautāju basketbolistiem, kas šeit ir spēlējuši vai zināja par šo vietu," intervijā portālam "Delfi" stāstīja Teilors. "Viņi man stāstīja par basketbola līmeni, kā arī ieteica dažus sadzīviskus padomus."

Savukārt Hērts, kurš "Valmierai" pievienojās sezonas laikā, izmantoja internetu, lai noskaidrotu, kas tā īsti ir par pilsētu: "Es nezināju neko. Man pat nebija nojausmas, kur Latvija atrodas kartē. "Iegūglēju", kur Latvija un Valmiera atrodas, paskatījos kā šeit izskatās." Amerikānis uzsvēra, ka pēc pievienošanās klubam, spēlētāji, treneri un menedžeris darījuši visu, lai viņš pēc iespējas ātrāk iejustos. "Līdz šim šī bijusi ļoti laba pieredze."

Abi basketbolisti atzina, ka latviešu cilvēki ir jauki un izpalīdzīgi, tiesa, Teilors sapratis, ka jēkabpilieši nav pārāk runīgi. "Jēkabpils ir maza pilsēta, kurā ir auksti. Visi cilvēki šeit ir jauki, šeit nav nemaz tik slikti. Pats esmu dzimis lielākā pilsētā, kur cilvēki vairāk staigā apkārt un ir runīgāki. Taču es saprotu, šeit ir auksts un nevienam negribas pārāk ilgi atrasties laukā. Ziemā arī mājās Jēkabpilī man ir auksti. Varbūt vasarā šeit ir citādāk. Aukstums tiešām bija lielākais pārsteigums," stāstīja BK "Jēkapils" leģionārs, kuru komandas biedri jau brīdinājuši, ka laika apstākļi var kļūt daudz nepatīkamāki.

Teiloram vajadzēja laiku, lai saprastos ar vietējiem iedzīvotājiem: "Sākumā bija grūti, bet tagad cilvēki ir pieraduši pie manis un saprot, ko vēlos, kad, piemēram, iepērkos. Tāpat esmu iemācījies pāris vārdus latviešu valodā, kas man atvieglo komunikāciju ar jēkabpiliešiem." Tāpat viņš piebilda, ka iepriekš Luksemburgā pavadītā sezona ir palīdzējusi saziņā ar jēkabpiliešiem.

Savukārt Hērts ir patīkami pārsteigts par to, ka valmierieši tik labi zina angļu valodu. Cilvēki esot izpalīdzīgi, palīdzējuši viņam nokļūt vietās, kur nepieciešams. "Līdz šim tiešām nav bijis pārāk grūti iejusties," teica Hērts.

"Aldaris" LBL spēles līmenis Latvija ir augstā līmenī, apgalvo basketbolisti. BK "Valmiera" spēlētājam Hērtam, kurš iepriekš spēlējis Itālijā un Beļģijā, tas bijis lielākais pārsteigums šeit, jo līdz šim nebija par Latvijas basketbolu dzirdējis. "Biju priecīgs, saprotot, kāds līmenis šeit ir. Salīdzinot ar citām līgām, kur esmu spēlējis, šeit nav tik daudz amerikāņu, taču kvalitātes ziņā viss ir kārtībā."

"Jēkabpilietis" Teilors atzina, ka gandrīz katra LBL komanda piedāvā citādāku spēles stilu, kas mačus padara interesantus gan spēlētājiem, gan pašiem basketbolistiem. "Vairākas komandas šeit ir ļoti spēcīgas, vairākām komandām ir potenciāls kļūt spēcīgām, tikai tām pietrūkst viens vai divi labi spēlētāji. Interesanti spēlēt pret "Ventspils" un "VEF Rīga" komandām, kas šeit dominējušas ilgu laiku. Arī spēkoties pret tādu komandu, kā "Latvijas Universitāte" bija forši, jo tā spēlē neatlaidīgi," skaidroja Teilors.

Ārpus basketbola Teiloram Jēkabpilī un Hērtam Valmierā nav īsti, ko darīt. Kad "Valmieras" spēlētājs nav kopā ar komandas biedriem, viņš brīvo laiku pavada mājās pie televizora un spēļu konsoles. Abi stāsta, ka viņu dzimtās pilsētas ir lielākas ar plašākām izklaides iespējām, taču atrašanās Latvijā viņiem ļauj koncentrēties tikai uz basketbolu.

"Šeit ir ļoti labs ēdiens," uzsvēra Teilors. "Ja salīdzina ar Luksemburgu, tas labāk izskatās un labāk garšo. Luksemburgā biju piesardzīgs, jo neko nepazinu un nezināju, ko sagaidīt, bet vēlāk apzinājos, ka vajag izmēģināt, lai noskaidrotu, vai man tas garšo. Ierodoties Latvijā sāku nogaršot dažādus ēdienus un sapratu, ka man tas šeit iet pie sirds."

Valmierā un Jēkabpilī basketbola spēles ir pietiekami labi apmeklētas, kas abus spēlētājus dara priecīgus.

"Līdzjutēji šeit ir ļoti atsaucīgi. Lieliski ir tas, ka viņi var ceļot ar komandu, jo šeit nav jāveic lieli attālumi. Viņi mums palīdz un ir liels prieks spēlēt šādu līdzjutēju priekšā, jo mēs spēlējam viņu dēļ," stāstīja Teilors.

"Valmierā spēlēs ir ļoti laba atmosfēra, kas palīdz izcīnīt uzvaras. Djūkas Universitātē un Milānā bijuši "trakākie" fani, ar kuriem esmu saskāries. Viņu priekšā spēlēt bija nervozi," savu viedokli fanu jautājumā izteica Hērts.

Teilors noslēgumā stāstīja, ka viņš īpaši nedomā par savu nākotni. Viņam šobrīd svarīgākais ir palīdzēt savai komandai cīnīties par medaļām, kā arī katru dienu strādāt pie tā, lai kļūtu par labāku basketbolistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!