Foto: FIBA Europe

Latvijas sieviešu U-20 izlases spēle Eiropas čempionātā pret Krievijas vienaudzēm nebija skaista, turpretī rezultāts tāds bija, pēc mača Latvijas Basketbola savienībai (LBS) atzina valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips.

Jau vēstīts, ka Latvija Kanāriju salās notiekošajā Eiropas čempionāta otrā posma pirmajā spēlē pirmdien ar rezultātu 49:46 dramatiskā cīņā pieveica Krievijas komandu.

Līdz ar to Latvijas spēlētājām parādījušās reālas izredzes sasniegt turnīra ceturtdaļfinālu, ja sekmīgi tiks aizvadītas arī atlikušās divas otrā posma spēles.

"Spēles sākumā no mūsu centra spēlētājām prasījām aktivitāti uzbrukumā un plāns nostrādāja. Izvirzījāmies vadībā, radījām zināmas galvassāpes pretinieču aizsardzībai un neļāvām Krievijas komandai droši saņemt iniciatīvu, kas viņām palīdzētu atraisīties un izmantot visu potenciālu. Protams, bez kritumiem neiztikām. Tiklīdz aktivizējās pretinieču aizsardzība, sākās mūsu problēmas uzbrukumu organizēšanā. Arī neprasme bez lieka stresa izmantot iespējas uzbrukumos trīs pret divi vai divi pret viens. Otrajā ceturtdaļā guvām tikai četrus punktus, bet pēc lielā pārtraukuma mīnusi vēl mazliet pieauga," stāstīja Nerips, kurš uzskata, ka labā aizsardzība palīdzēja noturēt pretinieces sasniedzamā attālumā.

"Mainījām sistēmas, bieži pārsteidzot pretinieces. Kopīgiem spēkiem izdarījām to, ko bija neiespējami paveikt spēlē viens pret vienu - apturējām Krievijas izlases centra spēlētājas, kuras par katru cenu centās tikt līdz brīvam metienam no groza apakšas. Savukārt mūsu spēlētājas, kuras var apspēlēt savu sedzēju, aktivizējās un pēdējā ceturtdaļā guva ļoti svarīgus punktus. Atguvām iniciatīvu un izšķirošajās minūtēs nospēlējām ar lielāku pārliecību nekā pretinieces," teica treneris, kurš bija apmierināts ar mača iznākumu. "Neteikšu, ka spēle bija skaista, bet rezultāts gan tāds ir. Pirmkārt, uzlabojusies mūsu bilance tabulā un izredzes cīņā par vietu ceturtdaļfinālā. Otrkārt, ar gribasspēku izcīnītas uzvaras palīdz noticēt sev un veiksmīgāk aizvadīt nākamos mačus."

Tāpat Nerips atzīmēja Paulas Strautmanes sniegumu, kura kļuvusi par uzbrukuma līderi, šajā spēlē gūstot 18 punktus un savācot sešas bumbas zem groziem.

"Viņa veiksmīgi ieņem pozīciju un izmanto savas priekšrocības. Taču uz grozu skatīties nav aizliegts nevienai. Ceru, ka katra vēl sagaidīs savu veiksmes brīdi un izmantos to, lai dotu vēl lielāku ieguldījumu komandas spēlē," uzsvēra Nerips.

Latvija nākamajās otrā posma spēlēs otrdien spēkosies ar Vāciju, bet trešdien samēros spēkus ar polietēm.

Otrā posma četras labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet divas vājākās cīnīsies par 9.-16. vietu un tām arvien draudēs izkrišana no A divīzijas. Eiropas čempionāts norisināsies līdz 12.jūlijam un vietu A divīzijā zaudēs trīs vājākās vienības.

Pašlaik E apakšgrupā, ņemot līdzi pirmā posma rezultātus, pa divām uzvarām ir Francijai un Krievijai, bet Polija un Slovākija guvušas pa vienam panākumam divos mačos. Latvijai ir viena uzvara trijās cīņās, bet Vācija piedzīvojusi divus zaudējumus.

Pērn Latvijas U-20 izlase Eiropas čempionāta A divīzijā atgriezās pēc sezonas pārtraukuma, izcīnot ļoti augsto piekto vietu. Tomēr no pērnā gada izlases sastāvā palikusi vien Sigita Džarcāne. Pirms tam - 2005., 2009. un 2010. gadā - Latvijas izlase šajā vecuma grupā tika pie Eiropas čempionāta bronzas godalgām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!