Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Aigars Nerips atzinis, ka tiek veidota jauna komanda un katrai spēlētājai būs iespēja pierādīt savu noderību.

Latvijas izlases treniņnometne oficiāli tiks atklāta nākamajā nedēļā, bet jau trešdien komandas vadība un daļa spēlētāju Olimpiskajā sporta centrā (OSC) spēra pirmos kopīgos soļus, gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram.

"Spēlētājām ir iespēja dažas dienas pastrādāt fiziskās sagatavotības trenera Viktora Lāča vadībā, lai labāk sagatavotos īstajam darbam," intervijā portālam "basket.lv" pastāstīja Nerips. "Šonedēļ režīms vēl ir brīvs. Tā ir iespēja uzlabot savas starta pozīcijas, lai būtu vieglāk nākamnedēļ, kad sāksies īstais darbs. Turklāt apzinām spēlētāju veselības stāvokli. Vairākām ir mikrotraumas. Skatāmies, kā ar īpašiem vingrinājumiem varam veicināt rehabilitāciju."

Nerips atzina, ka pirmajos oficiālajos treniņos ierindā būs 11 spēlētājas.

"Ierindā būs gandrīz viss kodols, kam būs jāiznes cīņu smagums. Aijas Brumermanes klubam turpinās Itālijas čempionāta fināls. Leģionāru limita dēļ Aija gan parasti paliek ārpus pieteikuma, bet viņai jābūt ar komandu līdz čempionāta beigām," teica Nerips. "Četras "amerikānietes" - Liene Priede, Anete Šteinberga, Baiba Eglīte un Kristīne Vītola - iesaistīsies maija vidū. Zanes Tamanes līdzdalība ir atkarīga no tā, kā viņai veiksies Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) kluba Fīniksas "Mercury" treniņnometnē."

Kā ziņots, Elīna Babkina un Anita Teilāne informējušas komandas vadību, ka šovasar izlasē nespēlēs. Abas basketbolistes nespēlēšanu skaidro ar veselības problēmām.

Latvijas Basketbola savienība (LBS) draud piespriest diskvalifikāciju, ja Babkina un Teilāne atteiksies no spēlēšanas valstsvienībā.

"Diskvalifikācija nav pašmērķis un nekāda konflikta nebūtu, ja spēlētājas nebūtu ilgi izvairījušās no kontaktiem ar mani vai izlases direktoru Māri Jučmani," izteicās Nerips. "Ja ir iemesls nespēlēt - pasaki. Ja ir nopietnas veselības problēmas, tās jāatrisina - šai ziņā nav divu domu. Taču, ja lēmuma pamatā ir kaut kādi subjektīvi iemesli, tos ir vērts pārrunāt. Ar varu piespiest nav vērts, taču jābūt tiešai komunikācijai.
Šādu nostāju atbalstīja arī LBS Treneru komisija. Gan Anita, gan Elīna ir Rīgā - runāšu ar abām."

"Vispār man nav saprotama attieksme, ko šogad nācies dzirdēt vēl no dažām basketbolistēm - ko tad es darīšu izlasē, jo tāpat netikšu sastāvā," teica Nerips. "Loģiski būtu tā: ja mani uzaicina - es ierodos un daru visu iespējamo, lai palīdzētu komandai. Kaut vai tikai treniņos, kaut vai tikai īsās epizodēs laukumā. Jo vairāk šogad, kad iespējas tikt sastāvā un arī pie solīda spēles laika ir krietni lielākas nekā pēdējos gados, kad mums bija labi iespēlēts komandas kodols, kurā ielauzties patiešām nebija viegli."

Nerips cer, ka pieredzējušās basketbolistes Liene Jansone un Kristīne Kārkliņa spēs uzņemties līderu lomu ne tikai laukumā, bet arī ģērbtuvē.
"Ceru, ka viņas uzņemsies atbildību ne tikai par sevi, bet arī par visu komandu. Arī jaunajām - gan tām, kas jau bijušas izlasē, gan debitantēm - būs jāiet un jādara. Vairs nebūs atkāpšanās ceļa - rezervistu soliņa, uz kura nosēsties, ja neveiksies. Būs gan uzticības kredīts, gan arī augstas prasības," atzina Nerips.

"Tas nebūs viegli, taču veidojam jaunu komandu un katrai spēlētājai būs iespēja pierādīt savu noderību. Arī "amerikānietēm". Liene Priede jau pērn sevi pieteica daudzsološi, skatīsimies, ko varēs palīdzēt citas. Piesardzību gan rosina viņu nelielais spēles laiks un pieticīgā statistika augstskolu komandās, bet iespēja tiks dota. No pašām būs atkarīgs, vai izdosies kādu izkonkurēt un tikt sastāvā. Eiropas U-20 čempionāta bronzas laureātēm ir laiks pieteikt sevi pieaugušo basketbolā - vienaudzes citu valstu izlasēs to jau izdarījušas," secināja Nerips.
Tomēr Nerips atzina, ka dažu nedēļu laikā brīnumi nenotiks un spēlētāju pienesums komandas pūrā, visticamāk, būs tieši saistīts ar to, kur un cik veiksmīgi spēlēts sezonas laikā.

"Skaidrs, ka meitenes ar Spānijas, Francijas, Itālijas līgu vai Eirolīgas pieredzi ir pussolīti priekšā citām. Viņām ir augstāka līmeņa spēļu un spriedzes pieredze. Bet lomu sadalījumu vēl vajadzēs apstiprināt treniņos un pārbaudes spēlēs. Ceru uz produktīvu cīņu par spēles laiku, nevis pašapmierinātību, tiklīdz būs izdevies iekarot vietu komandas divpadsmitniekā. Kvalifikācijas turnīra astoņās spēlēs varēsim izmantot vairāk par 12 spēlētājām. Variēsim sastāvu, atkarībā no mikrotraumām, taktiskajiem apsvērumiem un sportiskās formas svārstībām," teica Nerips.
Kā ziņots, no 12.jūnija līdz 11.jūlijam Latvijas komanda ar Itālijas, Grieķijas, Somijas un Luksemburgas izlasēm cīnīsies par divām ceļazīmēm uz 2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīru, kas notiks Francijā.
Finālturnīrā, kurā startēs 16 komandas, automātiski iekļuvušas Krievijas, Turcijas, Čehijas, Horvātijas un Lielbritānijas izlases, kā arī Francija, kas ir sacensību mājiniece.

25 atlikušās komandas tika sadalītas piecās grupās pa piecām vienībām katrā. Finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas.
Finālturnīrs no 2013.gada 15. līdz 13.jūnijam notiks Francijā.
Jau vēstīts, ka Nerips par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts pagājušā gada decembrī. Pagājušā gada Eiropas čempionātā Latvijas izlasi vadīja grieķu speciālists Georgs Dikeulaks, kurš amatā stājās 2010.gadā, nomainot Ainaru Zvirgzdiņu. Sacensībās Latvijas valstsvienība ierindojās astotajā vietā, bet Dikeulaks no amata atkāpās, kaut viņam līgums tāpat būtu beidzies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!