Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) atcēlusi Krievijas valstsvienībām piemērotas diskvalifikācijas, līdz ar to tās varēs piedalīties gaidāmajos Eiropas čempionātos, svētdien paziņoja FIBA.

Kā ziņo FIBA, pēc pārrunām ar Krievijas Basketbola federāciju (RFB), valsts sporta ministriju un Krievijas Olimpisko komiteju, FIBA izpildkomiteja lēma paturēt spēka RFB diskvalifikāciju, taču ļaut spēlētājiem, treneriem, tiesnešiem un komisāriem piedalīties starptautiskajās sacensībās.

Līdz ar to, Krievijas U-16 meiteņu valstsvienība un vīriešu nacionālā izlase varēs piedalīties Eiropas čempionātos, kamēr U-16 puišu izlasei diskvalifikācijas dēļ kontinenta turnīrs iet secen un vienībai paredzētajos mačos piešķirti tehniskie zaudējumi ar 0:20.

Kā zināms, pagājušajā mēnesī FIBA piemēroja diskvalifikāciju Krievijas valstsvienībām. Kā iemesls tika minēts fakts, ka nesen Maskavas tiesa lika RFB aizvadīt jaunas prezidenta vēlēšanas, kamēr FIBA pieprasīja to veikt pēc nākamā gada Riodežaneiro Vasaras olimpiskajām spēlēm.

Krievijas Basketbola federāciju kopš 2013. gada vada Jūlija Aņikejeva, tomēr nesen pēc iepriekšējās federācijas vadības sūdzības tiesa lika veikt jaunas prezidenta vēlēšanas. Jauno RFB prezidentu plāno vēlēt 25.augustā, bet FIBA uzskata, ka tā ir iejaukšanās organizācijas iekšējās lietās.

Jau pērn FIBA draudēja RFB par tās izslēgšanu no biedru vidus. Toreiz tika uzsvērts, ka RFB nepārvalda basketbola dzīvi savā valstī, jo nav spējusi nodrošināt deklarācijas parakstīšanu ar VTB bankas rīkoto Vienoto basketbola līgu (VBL).

Kā zināms, pērn decembrī FIBA deva sešus mēnešus laika Japānai, lai abus tās nacionālos basketbola čempionātus vīriešiem apvienotu vienā līgā, tādējādi izvairoties no diskvalifikācijas, un tas šai valstij izdevās.

Eiropas čempionāts vīriešiem sāksies 5. septembrī. Ja līdz tam Krievijas puse nespēs apmierināt FIBA prasības, valsts pieaugušo valstsvienība nedrīkstēs piedalīties gaidāmajās sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!