Foto: DELFI
Latvijas U-18 puišu basketbola izlase Grieķijā notiekošā Eiropas čempionāta pirmā posma noslēdzošajā cīņā sestdien ar 76:84 (12:25, 26:20, 18:21, 20:18) zaudēja Vācijas komandai, tomēr tas neliedza sasniegt sacensību otro posmu.

Jau pēc pirmās ceturtdaļas Latvija atradās iedzinējos ar 12:25, turklāt otrajā ceturtdaļā rezultāts uz brīdi kļuva pat 18:36. Tomēr nākamajās piecās minūtēs Latvija spēja pietuvoties līdz 38:41, gandrīz panākot pretiniekus. Otrā puslaika ievadā Grieķija atjaunoja desmit punktu pārsvaru un pirms pēdējām desmit minūtēm Latvija zaudēja ar 56:66.

Kaut noslēdzošajā ceturtdaļā agresīvā spēlē Latvija centās panākt pretiniekus, tuvāk par trim punktiem (73:76) pietuvoties tā arī nespēja, piedzīvojot zaudējumu, kas nozīmē, ka uz otro posmu tā neņems līdzi nevienu panākumu.

Lielisku spēli Latvijas izlasē aizvadīja 27 punktus guvušais Verners Kohs, bet 14 punktus pievienoja Kristers Zoriks.

Latvijas līdzdalība otrajā posmā noskaidrojās jau neilgi pirms mača, jo pirmajā B grupas cīņā Serbija ar 71:46 sagrāva Melnkalni.

Līdz ar to B grupas noslēguma kopvērtējumā pirmo vietu ar diviem panākumiem trijos mačos guva Vācija, kurai ar tikpat uzvarām sekoja Serbija. Latvija ar vienu uzvaru bija trešā, bet Melnkalne ar vienu panākumu palika ceturtā. Līdz ar to uz otro posmu Latvija līdzi neņems nevienu uzvaru.

Kā zināms, Latvija ceturtdien pirmajā turnīra cīņā ar 70:61 pieveica Melnkalni, bet Serbija ar 56:65 negaidīti zaudēja Vācijai. Savukārt piektdien Latvija ar 64:67 piedzīvoja sāpīgu zaudējumu pret spēcīgajiem Serbijas vienaudžiem, bet Melnkalnes un Vācijas savstarpējā spēlē veiksmīgāki bija Melnkalnes basketbolisti, kas svinēja uzvaru ar 64:55.

Otrajā posmā trīs B grupas spēcīgākās komandas tiksies ar A grupas labākajām vienībām Franciju, Spāniju un Čehiju. Turpinājumā četras šīs grupas komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet piekto un sesto vietu ieguvējas spēlēs ar pirmā posma ceturto vietu ieguvējām par 9.-16.vietu turnīrā. Trim vājākajām komandām augstākā divīzija būs jāpamet.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles. Jūlija sākumā divreiz tika pieveikta Gruzija (93:68 un 79:72), kā arī piedzīvoti divi zaudējumi Krievijai (52:56 un 69:81). Baltijas kausa ievadā 13.jūlijā Ventspilī ar 58:68 tika zaudēts Turcijai, bet nākamajā dienā ar 69:56 pieveikta Igaunija. Baltijas kausa noslēgumā ar 76:70 tika uzveikta Lietuva, bet svētdien kaimiņi uzvarēti vēlreiz - ar 89:81.

Komandā iekļauti deviņu sporta skolu audzēkņi. Lielākā daļa šosezon ieguvusi rūdījumu "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) otrajā divīzijā, bet Dāvis Gūtmanis "Saldus" sastāvā spēlējis arī augstākajā līgā. Diviem spēlētājiem ir pieredze ārzemēs – Džeiks Krūmiņš Spānijā pieredzi krājis trīs gadus, bet Roberts Blumbergs spēlējis Čehijā.

Dažādu iemeslu dēļ izlasē nav vairāki pērnās U-16 valstsvienības spēlētāji, kas Latvijai palīdzēja izcīnīt sudraba medaļu Eiropas čempionātā. Traumu dēļ izlase nepievienjās Artūrs Strautiņš un Kārlis Garoza, kamēr Rodionam Kurucam pēc četru gadu līguma noslēgšanas ar Spānijas flagmani "Barcelona" paredzēti individuālie treniņi. Tiesa, šiem spēlētājiem U-18 čempionātā būs iespēja spēlēt arī nākamajā gadā.

U-18 izlasē ir astoņi basketbolisti, kuri pirms diviem gadiem spēlēja U-16 čempionātā, turklāt trīs - Krūmiņš, Renārs Birkāns un Zigmārs Raimo - pērn piedalījās arī Eiropas U-18 čempionātā.

Pēdējos trīs gadus Latvijas junioru ir sasnieguši Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu, bet 2007. un 2010.gadā izcīnītas bronzas medaļas.

Latvijas valstsvienības galvenais treneris ir Jānis Gailītis, kura vadībā U-16 izlase pērn kļuva par Eiropas vicečempioniem.

U-18 turnīros pēdējos divos gados par čempioniem kronēti turki, kamēr horvāti trīs gados izcīnījuši visa kaluma medaļas.

Latvijas U-18 puišu izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Kristers Zoriks, Renārs Birkāns, Mārcis Saulītis (visi - BJBS Rīga/DSN), Žanis Jankovskis, Verners Kohs, Roberts Blumbergs (visi - "Ventspils"), Dāvis Gūtmanis ("Saldus"), Džeiks Krūmiņš ("Ķeizarmežs"), Arnolds Krauklis (BJBS Rīga/"Rīdzene"), Eduards Hāzners, Kārlis Šiliņš (abi - "VEF skola"), Zigmārs Raimo ("Madona").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!