Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas U-16 puišu basketbola izlase Lietuvā notiekošās Baltijas kausa izcīņas noslēdzošajā spēlē ceturtdien ar rezultātu 63:70 (14:15, 17:13, 15:17, 17:25) zaudēja mājiniekiem, savā deviņpadsmitajā šī gada pārbaudes spēlē ciešot pirmo neveiksmi.

Aizvadītajā cīņā rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 25 gūtajiem punktiem bija Rodions Kurucs, bet ar 13 punktiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Kristers Zoriks.

"Baltijas kausa finālā iznāca fiziska un ļoti emocionāla spēle - kā jau ar labiem kaimiņiem," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē izlases galvenā trenera Jāņa Gailīša izteikumus. "Agresivitātē pretiniekus pat pārspējām (pārķertās bumbas 16-9, kļūdas 11-22), taču nepiedodami bieži zaudējām cīņā par atlēkušajām bumbām pie sava groza. Paši izcīnījām 21 bumbu, bet pretinieki - 19. Tāpēc lietuvieši bieži tika pie atkārtotajiem metieniem, tostarp arī ceturtajā ceturtdaļā, kad izšķīrās spēles liktenis."

"Ļoti vērtīga pieredze. Arī atgādinājums, ka spēlēs, kuras rit punkts punktā, katrai kļūdai cena dubultojas. Jāmācās spēlēt arī šādas spriedzes apstākļos," teica Gailītis. "Cīņā pie groziem mums problēmas bijušas arī mačos, kuros izdevies pārliecinoši uzvarēt. Varbūt pietrūkst enerģijas, varbūt spēles disciplīnas un pacietības kvalitatīvi paveikt melno darbu. Līdz čempionātam vēl ir laiks, šim spēles elementam turpmāk treniņos pievērsīsim īpašu uzmanību."

Kadetu izlase pašlaik gatavojas Eiropas čempionātam, kas no 20. līdz 30.augustam risināsies četrās Latvijas pilsētās - Ogrē, Liepājā, Grobiņā un Rīgā.

Aizvadītās sezonas gaitā Latvijas kadeti triumfēja Baltijas jūras kausa izcīņā Tallinā, prestižā 16 komandu turnīrā Sakarijā (Turcijā) un arī sacensībās Belgradā. Vasarā Latvijas U-16 izlase sākotnēji četrās pārbaudes spēlēs pa divām reizēm uzvarēja Polijas un Krievijas basketbolistus, bet Baltijas kausā sākotnēji ar 76:47 sagrāva Krieviju un ar 85:59 pārliecinoši pieveica Igaunijas vienaudžus, kas deva 18 uzvaras pēc kārtas.

Jāņa Gailīša trenētā Latvijas izlase uz Baltijas kausu bija devusies 13 spēlētāju sastāvā, bet trenēties joprojām nevar komandas līderis Artūrs Strautiņš, kurš gan saglabā izredzes līdz Eiropas čempionātam paspēt atveseļoties.

Eiropas čempionātā no 20. līdz 22.augustam notiks apakšgrupu spēles, kurās A grupa (Serbija, Somija, Turcija, Lietuva) un B grupa (Horvātija, Bosnija un Hercegovina, Grieķija, Latvija) sacentīsies Ogrē, bet C grupa (Dānija, Vācija, Polija, Francija) un D grupa (Ukraina, Itālija, Krievija, Spānija) cīņas aizvadīs Grobiņā.

Turpinājumā no 24. līdz 26.augustam katras grupas trīs labākās komandas Ogrē (A un B grupas), kā arī Liepājā (C un D grupas) aizvadīs otrā posma cīņas, bet četru grupu vājākās vienības Rīgā sāks izdzīvošanas turnīru. No 28.augusta visas komandas sacentīsies Latvijas galvaspilsētā, cīņas aizvadot divos Rīgas Olimpiskā sporta centra laukumos un noskaidrojot galīgo vietu sadalījumu.

Kopš 2001.gada Latvija uzņēmusi deviņus starptautiska līmeņa nacionālo izlašu čempionātus. Šis būs astotais gads pēc kārtas, kad šādas sacensības notiek Latvijā. Ja Liepājā sacensības risināsies jau sesto gadu pēc kārtas, tad Ogrē šāda līmeņa turnīrs notiks pirmoreiz vēsturē.

Latvijas U-16 izlases kandidātu saraksts Eiropas čempionātam:

Kristers Zoriks, Artūrs Banga, Roberts Dembskis, Artūrs Strautiņš (visi - "Rīga"/DSN), Nikolajs Zotovs, Rodions Kurucs, Maksims Hudins (visi - "VEF skola"), Leonards Miglinieks ("Rīga"), Toms Upe ("Rīga"/"Jugla"), Reinis Rudzītis ("Cēsis"), Roberts Blumbergs ("Ventspils"), Niks Jansons ("Ogre"), Bogdans Raiļans ("Valmiera"), Kārlis Edvarts Garoza ("Saldus").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!