Foto: F64

Šosezon Itālijas otrajā līgā spēlējušā mazpazīstamā Līga Vente kā pēdējā atskaitīta no Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības, kas jau piektdien uzsāks dalību Eiropas čempionāta finālturnīrā, tomēr saskārusies ar ļoti daudzām spēlētāju traumām, pastāstīja izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Eiropas čempionātā Latvijas izlase spēlēs Prāgā. Apakšgrupā piektdien, sestdien un nākamajā pirmdienā izlase tiksies ar attiecīgi Krieviju, Melnkalni un Beļģiju.

Starp kandidātēm sākotnēji tika iekļautas 18 basketbolistes, kuru vidū nebija Zentas Meļņikas un Sabīnes Niedolas. Pirmā no viņām no spēlēšanas izlasē atteicās personīgu iemeslu dēļ, bet Niedolai līgums ar klubu Vācijā paredz darbu vasarā, turklāt sezonas otro pusi viņa spēlējusi ar savainojumu.

Latvijas izlase pirmo treniņu aizvadīja pirms nedaudz vairāk nekā mēneša un jau pirmās nedēļas beigās no kandidēšanas uz vietu izlasē atteicās Ieva Kūlīte, kura treniņus nespēja savienot ar darbu, bet viņas vietā komandā iekļāvās pieredzējusī centra spēlētāja Aija Brumermane.

Bija plānots, ka jau otrajā treniņu nedēļā ierindā būs visas spēlētājas, tomēr tad no sastāva traumas dēļ izkrita Rūta Veidere, bet trešās treniņu nedēļas beigās komandā bija palikušas vien 13 basketbolistes - traumu guva Liene Priede, ar pilnu jaudu nevarēja trenēties Baiba Eglīte, Digna Strautmane pievienojās jaunatnes izlasēm, bet saistībā ar Annu Dreimani tika secināts, ka viņa komandai pievienojās vēlu un spēlētājai ir grūti konkurēt ar citām centra spēlētājām.

Ceturtajā nedēļā tomēr Dreimane atgriezās treniņos, bet vēl viens sāpīgs trieciens Latvijas izlasi sagaidīja tās beigās, kad pārbaudes spēlē ceļgala krusteniskās saites pārplēsa Dita Rozenberga.

Līdz ar to komandas sastāvā palika vien 13 basketbolistes un, kā jau prognozēts, sastāvā neiekļuva 26 gadus vecā Vente, kura spēlējusi "Latvijas Universitātes" komandā, pēc tam studējusi ASV, bet pagājušajā sezonā spēlēja Itālijas otrajā līgā. Pēc Latvijas Basketbola savienības (LBS) apkopotās informācijas, Vente laukumā izgāja divās no sešām oficiālajām pārbaudes spēlēm. Vēl trīs mači notika aiz slēgtām durvīm un detalizēta statistika par tiem nav pieejama.

Kā pirmdien pastāstīja Zībarts, arī pašlaik Latvijas izlase nav bez veselības problēmām - pleca trauma ir vienai no izlases līderēm Anetei Šteinbergai, tomēr treneris cer, ka līdz turnīra sākumam viss būs kārtībā.

Līdz šim Eiropas čempionātos spēlējušas nav Paula Strautmane, Kate Krēsliņa, Dreimane un Ilze Jākobsone, bet Gunta Baško-Melnbārde kontinenta meistarsacīkstēs spēlēs septīto reizi.

Piektais Eiropas čempionāts būs Brumermanei, bet ceturtais Aijai Putniņai. Trešo reizi šajā turnīrā spēlēs Elīna Babkina, Anete Šteinberga un Kitija Laksa, bet Ieva Krastiņa un Kristīne Vītola meistarsacīkstēs sacentīsies otro reizi.

Gatavojoties Eiropas čempionāta finālturnīram, Latvijas komanda aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kurās izcīnīja sešas uzvaras, tomēr pēdējos divos mačos, nespēlējot Šteinbergai. Brumermanei un Babkinai, divreiz zaudēja Turcijai.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Čehijā norisināsies no 16. līdz 25. jūnijam.

Latvijas izlase pēc lieliskā 2007. gada čempionāta, kad pirmo reizi tika sasniegts pusfināls un iegūta ceturtā vieta, vairs tika augstu nav bijusi. Iepriekšējos divos finālturnīros vienība nav spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Latvijas basketbola izlases sastāvs 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā:

Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone ("Vega 1"/"Liepāja"), Ieva Krastiņa, Gunta Baško-Melnbārde (abas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas "Mithra Castors", Beļģija), Aija Putniņa ("Stambulas Universitāte"), Kristīne Vītola (Stambulas "Galatasaray), Aija Brumermane ("Dunkerque Malo", Francija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!