Foto: FIBA

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlasei Eiropas U-20 čempionāta pēdējās spēlēs komandas raksturs būs svarīgāks par individuālās meistarības niansēm, uzsver valstsvienības galvenais treneris Arnis Vecvagars.

Jau ziņots, ka Latvijas U-20 basketbola izlase, kam dažādu iemeslu dēļ nevar palīdzēt virkne potenciālo līderu, ceturtdien Eiropas čempionāta ļoti svarīgā spēlē piekāpās Turcijas vienaudžiem, nonākot viena zaudējuma attālumā no izkrišanas uz B divīziju.

Latvijas izlase cīņā par 9.-16.vietu cieta neveiksmi ar rezultātu 57:75 (10:21, 17:16, 15:21, 15:17), tāpēc Vecvagara trenētajai komandai turnīra beigu fāzē būs jāspēlē par 13.-16.vietu, kur tikai labākā no četrām komandām saglabās vietu kontinenta A divīzijā.

"Ziņa, ka "mazajā ceturtdaļfinālā" jāspēlē ar Turcijas komandu, vismaz sākotnēji cīņassparu nevairoja un ieskanējās runas, ka jānoskaņojas pēdējām divām izdzīvošanas cīņām. Nokārtie deguni pēc kolektīvām un individuālām pārrunām paslējās augstāk, tomēr cieņa pret Turcijas komandu bija pārāk liela un ne visi noticēja, ka var ar šiem pretiniekiem cīnīties veiksmīgi," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Vecvagaru.

Lai gan pretiniekiem bija garāki un atlētiskāki, tomēr treneris uzskata, ka latviešiem bija iespējas.

"Ne visai lielas, bet iespējas bija. Taču nepratām sodīt turkus par pārlieku avantūrisku aizsardzību, nepratām labi nostrādātas aizsardzības epizodes papildināt ar precīzu uzbrukumu. Cīņasspars vairākās epizodēs izpaudās nevajadzīgi asos un neloģiskos pārkāpumos," skaidro Vecvagars.

Mača sākumā pretinieki neesot rādījuši neko tādu, ko Latvijas izlase nebūtu gaidījusi.

"Tomēr, tāpat kā iepriekš pret Spāniju, pēc līdzvērtīgi nospēlētajām pirmajām piecām minūtēm mums gadījās neprecīzu metienu un kļūdu virkne, kas pretiniekiem ļāva iegūt pārsvaru un vēl vairāk nostiprināja viņu pārliecību. Piedevām uz čempionāta beigām nevienam noslēpumi vairs nav palikuši. Mūsu ne visai daudzos trumpjus pretinieki jau labi zina un attiecīgi rīkojas aizsardzībā," secina Vecvagars.

Nākamajā spēlē, kurā zaudējuma gadījumā nāksies izkrist uz zemāku divīziju, Latvijas U-20 izlase tiksies ar Melnkalnes un Slovēnijas dueļa zaudētājiem.

"Esam nokļuvuši labā sabiedrībā, jo līdzīgs liktenis ir arī Itālijas komandai, kuras sastāvā ir vairāki pasaules U-19 vicečempioni. Tomēr šajos laikos par komandas spēku nevar spriest pēc piederības konkrētai valstij. Šajā čempionātā lieliski spēlē gan Vācijas, gan Islandes izlases. Vairs nav, kur atkāpties - spēlēs komandas raksturs būs svarīgāks par meistarības niansēm. Rokas nav nolaistas, turklāt vairākiem šī gadu gājuma spēlētājiem jau ir izdzīvošanas spēļu pieredze. Tā jāliek lietā," uzsver Vecvagars.

Latvijas U-20 basketbola izlase jau divus Eiropas čempionātus pēc kārtas Vecvagara vadībā tikusi ceturtdaļfinālā, pērn gūstot sesto vietu, bet vasaru iepriekš izcīnot piekto pozīciju. Savukārt lielākais panākums tika gūts 2013. gadā, kad komanda izcīnīja sudraba medaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!