Foto: F64

"VEF Rīga" komandai pēdējo minūšu milzīgais darbs "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijas trešajā mačā pret "Ventspili" deva rezultātu, pēc spēles norādīja rīdzinieku galvenais treneris Jānis Gailītis.

Jau ziņots, ka "VEF Rīga" otrdien savā laukumā ar 90:82 (17:26, 15:24, 23:13, 35:19) pārspēja "Ventspili", sērijā līdz četrām uzvarām panākot jau 3-0. Vēl otrā puslaika sākumā viesi bija vadībā ar 21 punkta pārsvaru, tomēr cīņas otrajā pusē rīdzinieki parādīja raksturu un izcīnīja uzvaru.

"Šajā mačā bija divi dažādi puslaiki visos elementos. Pēdējās trijās četrās minūtēs bija milzīgs komandas darbs, kas šoreiz deva rezultātu, bet šīs vēl nav beigas - "Ventspils" ar katru spēli spēlē arvien labāk. Mums jābūt gataviem," pēcspēles preses konferencē teica Gailītis.

"Pirmajā puslaikā no mūsu puses nebija agresivitātes, ātruma, precizitātes - viss kopā. Varbūt tā bija noskaņošanās vaina, varbūt kāds bija pārdedzis, bet tas bija redzams visā komandā un neviens nespēlēja labi," atzina Gailītis. "Pretinieki spēlēja gudri un pareizi. Treneris Kārlis Muižnieks ir pieredzējis speciālists, kurš ieguvis daudzus čempionu titulus."

Gailītis arī atklāja, ka "VEF Rīga" basketbolists Armands Šķēle, visticamāk, šosezon vairs nebūs laukumā.

"Iesākām ļoti pasīvi - nebijām pamodušies, apstājāmies uzbrukumā, sasteidzām metienus, un ventspilnieki to izmantoja. Tomēr prieks par komandu, pēc pirmā puslaika pamodāmies. Kristofera Ričarda un kapteiņa [Jāņa Blūma] rīcības mūs iekurbulēja, izgājām ar daudz lielāku enerģiju un "atsitām" pārsvaru. Savukārt iespaidīgais Ričarda "slam-dunk" deva papildus emocijas," sacīja "VEF Rīga" basketbolists Mārtiņš Meiers, kurš šajā spēlē izcēlās ar "double-double" - 12 punkti un 11 atlēkušās bumbas.

Sērijas otrajā spēlē Meieram pa seju iesita "Ventspils" basketbolists Villijs Dīns, kā rezultātā latvietis nonāca uz laukuma grīdas.

"Zinu, ka pretinieki darīs visu iespējamo, lai uzvarētu. Skatoties atkārtojumu, pašam bija šermuļi, bet pats laukumā darīšu visu, lai uzvarētu, tāpēc saprotu šo epizodi un neko viņam nepārmetu. Tomēr esmu par godīgu basketbolu," uzsvēra Meiers.

Tikmēr "Ventspils" galvenais treneris Muižnieks piekrita Gailīša teiktajam, ka šoreiz spēlei bijuši divi dažādi puslaiki.

"Pirmajā bijām pārāki gandrīz visos elementos, bet otrajā spēle sagriezās un pazaudējām pārliecību pār saviem spēkiem. Beigās apjukums bija pārāk liels, lai cīņas izskaņu nospēlētu līdzīgi," norādīja Muižnieks. "Mums izšķirošajos brīžos bija problēmas cīņā zem groziem, pretinieki pakaļ bumbām devās ļoti agresīvi un mums neizdevās viņus noturēt. Tas mums noteikti ir jāuzlabo. Varbūt ātrāk vajadzēja ņemt pēdējo minūtes pārtraukumu, bet tas bija pēdējais un likās, ka spēle būs līdzīgāka."

Pirmajā finālspēlē pārliecinošu uzvaru ar 76:66 izcīnīja rīdzinieki, bet otrajā mačā daudz saspringtākā cīņā viņi guva virsroku ar rezultātu 84:76.

Pēc sērijas otrās spēles "Ventspils" kapteinis Kristaps Janičenoks kritizēja mača tiesnešus, par ko komandai tika piespriests 350 eiro sods.

Nākamā šīs sērijas spēle turpat "Arēnā Rīga" tiks aizvadīta ceturtdien, turklāt tas var izrādīties arī kā noslēdzošais mačs.

"VEF Rīga" un "Ventspils" finālā tiekas sesto reizi pēdējo septiņu gadu laikā. Iepriekšējās piecās finālsērijās labāk veicies rīdziniekiem, kuri ieguvuši četrus titulus. Zīmīgi, ka visās finālsērijās piedalījies Janičenoks, vispirms pārstāvot "VEF Rīga", bet kopš 2014. gada - "Ventspili".

Regulārajā turnīrā abas komandas tikās divas reizes, abos mačos uzvarot "Ventspilij". Janvāra vidū ventspilnieki savā laukumā vinnēja ar 81:73, bet marta sākumā emocionālā mačā Kurzemes klubs viesos bija pārāks ar 80:77.

Finālsērijās abas komandas spēkojušās 31 reizi, 20 uzvaras izcīnot "VEF Rīga" komandai, bet 11 - "Ventspilij".

"Ventspils" Latvijas meistarsacīkstēs triumfējusi deviņas reizes - no 2000. līdz 2006. gadam, 2009. un 2014. gadā. Savukārt "VEF Rīga" komandai ir četri tituli, kuri izcīnīti no 2011. līdz 2013. gadam, kā arī aizpērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!