Foto: DELFI

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) no starptautiskiem izlašu turnīriem gatavojas diskvalificēt 14 valstis, kuru klubi piekrituši nākamsezon startēt Eiropas Basketbola līgu savienības (ULEB) rīkotajos turnīros, vēsta portāls "Sportando".

Tiek vēstīts, ka diskvalifikāciju varētu saņemt Slovēnija, Horvātija, Serbija, Melnkalne, Maķedonija, Krievija, Spānija, Bosnija un Hercegovina, Lietuva, Itālija, Grieķija, Izraēla, Polija un Turcija.

Ažiotāžu izraisījusi internetā atklātībā nonākusi FIBA vēstule Slovēnijas Basketbola federācijai, kuru parakstījis FIBA Eiropas nodaļas izpilddirektors Kamils Novāks. Tajā teikts, ka Slovēnijas vīriešu basketbola izlasei būs liegta dalība 2017.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā.

Līdz 20.aprīlim FIBA aicinājusi Slovēnijas Basketbola federāciju iesniegt pierādījumus, ka šīs valsts klubi negrasās nākamsezon spēlēt ULEB rīkotajos turnīros - Eirolīgā un Eiropas kausā.

Spānijas un Lietuvas vīriešu basketbola izlasēm tādējādi ir apdraudēta dalība vasarā gaidāmajās Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kā arī citām valstsvienībām, kurām šovasar paredzēts starts olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā.

Diskvalifikācija nedraudot Francijai, kas paziņojusi, ka tās klubi nākamsezon nestartēšot ULEB rīkotajos turnīros.

Kā zināms, jau gandrīz 15 gadus Eiropas basketbola divus spēcīgākos turnīrus organizē ULEB, tomēr no pagājušās vasaras kontroli pār šiem turnīriem cenšas atgūt FIBA.

Nākamsezon FIBA rīkos jaunu turnīru - Čempionu līgu, kuras pamatturnīrā paredzēta vieta 32 klubiem no 12 valstīm, tostarp arī Latvijas.

FIBA Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") valde iepriekš paziņoja, ka ikviena nacionālā federācija, kuras jurisdikcijā esošie klubi iesaistīsies kādās attiecībās ar ULEB turnīrus rīkojošo organizāciju "Euroleague Commercial Assets" (ECA) vai citām ar to tieši vai netieši saistītām organizācijām, tiks aicināta izslēgt šos klubus no nacionālā čempionāta. Nespēja nodrošināt kārtību draud ar diskvalifikāciju no nacionālo vīriešu izlašu sacensībām, kas var tikt attiecināta arī uz cita līmeņa turnīriem.

Tiesa, Latvijai šādas sekas nedraud, jo šosezon pirmoreiz kopš 2002./2003.gada sezonas Latvija nav pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā ULEB Eiropas kausā, kura nākotne līdz ar to pašlaik ir neskaidra.

Šosezon dalība kontinenta otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā - ULEB Eiropas kausā - pienācās Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga", tomēr tā jau vasaras sākumā pavēstīja, ka šajā sezonā turnīrā nepiedalīsies. Tāpat rīdzinieku vietu neaizņēma arī "Ventspils", līdz ar to pirmoreiz kopš 2002./2003.gada sezonas Latvija nebija pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!