Foto: AFP/Scanpix

Bostonas "Celtics" komanda, kas regulārajā sezonā bija pirmā Austrumu konferencē un pašlaik sasniegusi konferences finālu, otrdien uzvarēja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) drafta loterijā, kamēr latvieša Kristapa Porziņģa pārstāvētā Ņujorkas "Knicks" komanda ieguva astoto numuru.

Šo drafta izvēles iespēju "Celtics" komanda bija ieguvusi vēl 2013.gadā, kad uz Bruklinas "Nets" aizmainīja Polu Pīrsu un Kevinu Gārnetu. Turklāt tā "Nets" vietā pirmajā kārtā varēs izvēlēties arī nākamgad. Ja "Celtics" šogad regulārajā sezonā bija labākā Austrumu konferencē un pirmdien sasniedza arī konferences finālu, "Nets" aizvadītajā sezonā bija pārliecinoši vājākā komanda līgā, kas "Celtics" pirms drafta deva 25% iespēju tikt pie pirmā izvēles numura draftā.

"Jūtos tāpat kā pēc vakardienas uzvaras septītajā spēlē," pauda "Celtics" līdzīpašnieks Veiss Grosbeks, atgādinot, ka tikai nepilnu diennakti iepriekš komanda izšķirošajā Austrumu konferences pusfināla spēlē uzveica Vašingtonas "Wizards".

Grosbeks pauda, ka 2012.gadā darījums ar "Nets" licies godīgs, kaut tagad abas komandas NBA kopvērtējumā ir diametrāli pretējās pozīcijās. "Bruklina vēlējās iet uz visu banku, pretendēt uz titulu. Viņi salika kopā lielisku komandu, tomēr četrus gadus vēlāk mēs plūcam augļus no šī darījuma."

"Celtics" kļūs par pirmo komandu kopš 1982.gada, kas regulārajā sezonā bijusi labākā konferencē un draftā izvēlējusies ar pirmo numuru. Pirms 35 gadiem tāda iespēja bija arī Losandželosas "Lakers" komandai, kas draftēja Džeimsu Vortiju.

Tiek prognozēts, ka ar pirmajiem diviem numuriem vasarā gaidāmajā draftā tiks izvēlēti Markels Fulcs un Lonzo Bols.

Ļoti saspringta situācija pirms drafta bija Losandželosas "Lakers" komandai, kurai procentuāli bija trešā labākā iespēja tikt pie augstākā numura. Ja "Lakers" nebūtu izlozēta ar kādu no pirmajiem trim numuriem, tās pirmās kārtas izvēles tiesības pārietu Filadelfijas "76ers" komandai par 2012.gada darījumu ar Stīva Neša līdzdalību. Tāpat tādā gadījumā pie Orlando "Magic" komandas pārietu tās 2019.gada pirmās kārtas tiesības par 2012.gada Dvaita Hovarda maiņu.

Tomēr "Lakers" komandai paveicās un tā ieguva otro izvēles numuru, kamēr kā trešā loterijā tika izvilkta "76ers" komanda.

Tā kā tiek izlozētas vien pirmās trīs drafta komandas, bet pārējās sarindo pēc regulārās sezonas rezultātiem, kā ceturtā vasarā spēlētāju izvēlēsies Fīniksas "Suns" komanda.

"Knicks" komandai pirms drafta nebija ļoti liela iespēja tikt izlozētai trijniekā un tas arī nenotika. Porziņģa pārstāvētā komanda jauno spēlētāju varēs izvēlēties ar astoto numuru.

Pirmās kārtas pēdējais, 30.numurs ticis Jūtas "Jazz" komandai - šīs drafta tiesībām tā savulaik no Goldensteitas "Warriors" ieguva par maiņas darījumu, kurā bija iesaistīts arī latvietis Andris Biedriņš.

22.jūnijā gaidāmais drafts ar īpašu nepacietību tiks gaidīts arī Latvijā, jo pirmoreiz vēsturē pirmajā kārtā varētu tikt izvēlēti uzreiz divi šīs valsts spēlētāji. Pašlaik labas prognozes ir gan par Anžeja Pasečņika nākotni, gan Rodionu Kurucu, kurš tomēr pilnīgi iespējams šogad atteiksies no pretendēšanas uz draftu, aizvadot vienu sezonu Spānijas grandā Barselonas "Lassa".

Starptautiskajiem spēlētājiem iespēja savas kandidatūras atsaukt ir līdz 12.jūnijam, lai pretendētu citu gadu, bet basketbolistus, kas šogad sasniedz 22 gadu vecumu, kuru vidū ir arī Pasečņiks un Rolands Šmits, var draftēt automātiski.

Draftam no Latvijas basketbolistiem bez Kuruca šogad pieteikušies arī Verners Kohs un Kārlis Helmanis.

Līdz šim NBA drafta vēsturē ir izraudzīti četri Latvijas basketbolisti. 2004.gadā ar kopējo 11.numuru Goldensteitas "Warriors" izraudzījās Andri Biedriņu, bet 2011.gadā ar 42.numuru Indiānas "Pacers" izvēlējās Dāvi Bertānu, kurš gan uzreiz pēc tam nonāca Sanantonio "Spurs" paspārnē. Savukārt 2013.gadā Jāni Timmu ar 60.numuru izraudzījās Memfisas "Grizzlies", lai gan tagad tiesības uz latvieti pieder Orlando "Magic" komandai. Tikmēr visaugstāk izraudzītais latvietis ir nu jau par zvaigzni kļuvušais Kristaps Porziņģis, kuru ar ceturto numuru 2015.gada draftā izvēlējās Ņujorkas "Knicks".

Arī NBA spēlējuši līdz šim ir četri latvieši - Gundars Vētra, kurš 90.gadu sākumā neilgu brīdi pārstāvēja Minesotas "Timberwolves", Biedriņš, Porziņģis un kopš šīs sezonas arī Bertāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!