Foto: AP/Scanpix
Aizvadītā gada Latvijas labākais sportists Kristaps Porziņģis ceturtdien pēc četru maču pārtraukuma atgriezās laukumā un guva 15 punktus, bet viņa pārstāvētā komanda Ņujorkas "Knicks" Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlē savā laukumā ar 110:113 (27:38, 40:28, 19:34, 24:13) piekāpās Vašingtonas "Wizards".
Porziņģis iepriekšējos četrus mačus, tāpat kā pirmās trīs spēles gadu mijā, nespēlēja Ahilleja cīpslas traumas dēļ. Spēles dienā latvietim tika veikta magnētiskā rezonanse, kurā tika konstatēts, ka cīpslai nav nekādi bojājumi.

Lielāko daļu mača "Knicks" atradās iedzinējos, tomēr pamatlaika pēdējā minūtē izvirzījās vadībā ar 110:109. Tiesa, Džona Vola četri punkti un lieliskā aizsardzība mača nogalē sarūpēja ņujorkiešiem zaudējumu.

Latvietis atgriešanās mačā laukumā pavadīja 28 minūtes, kuru laikā iemeta sešu no astoņiem divpunktu metieniem un visus trīs soda metienus, bet aizmeta garām trīs tālmetienus.

Tāpat viņam piecas atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles, viena pārtverta bumba, viena kļūda un trīs piezīmes. "Knicks" ar Porziņģi laukumā ielaida par diviem punktiem vairāk, nekā iemeta.

"Knicks" rindās rezultatīvākais bija Entonijs, kurš guva 34 punktus, 25 no tiem sametot otrajā ceturtdaļā, kas ir jauns franšīzes rekords. Tāpat viņam arī desmit atlēkušās bumbas. Tikmēr 20 punktus iemeta Deriks Rouzs, 14 punkti Kailam O'Kvinam, bet 11 punktus guva Džastins Holidejs.

Savukārt pretiniekiem Vola kontā 29 punkti un 13 atlēkušās bumbas, bet 23 punktus pievienoja Oto Porters.

Porziņģis pirmo reizi karjerā NBA spēlē iesaistījās no rezervistu soliņa, laukumā nākot pirmās ceturtdaļas vidū, kad "Knicks" atradās iedzinējos ar 11:18. Pirmos punktus latvietis guva pēc nepilnām trim laukumā pavadītām minūtēm, ar sarežģītu pustālo pietuvinot ņujorkiešus līdz punkta deficītam (19:20). Turpinājumā liepājnieks tika nobloķēts, bet minūti pirms ceturkšņa beigām viņš atzīmējās ar "slam-dunk" (23:33). Ceturkšņa beigās Latvijas basketbolists pievienoja divus precīzus "sodiņus", bet "Knicks" mača pirmo nogriezni zaudēja ar 27:38.

Otro ceturtdaļu ar precīzu metienu atklāja Porziņģis, bet ceturkšņa turpinājumā pavisam "karsts" bija Entonijs, kurš 12 minūtēs sameta 25 punktus. Porziņģis ceturtdaļas sestajā minūtē tika nomainīts (44:53), bet pirmo puslaiku Ņujorkas komanda uzvarēja ar rezultātu 67:66.

Otrā puslaika sākumā "Wizards" pārņēma vadību, bet Porziņģis laukumā atgriezās trešās ceturtdaļas vidū, kad rezultāta tablo vēstīja 81:76 "Wizards" labā. Vašingtonas basketbolistiem izdevās piebremzēt Entoniju, bet Porziņģis līdz ceturtdaļas beigām pievienoja vēl trīs punktus. Latvietis realizēja vienu piešķirto soda metienu par pretinieku nepareizu aizsardzību, kā arī ceturtdaļas beigās viņš panāca 86:100.

Mača pēdējās ceturtdaļas sākumā "Knicks" centās pietuvoties pretiniekiem. Porziņģis ceturkšņa trešajā minūtē panāca desmit punktu deficītu (90:100), taču pretinieki uz to atbildēja ar četriem punktiem. Tuvojoties perioda vidum Porziņģis efektīgi pielaboja Kortnija Lī neprecīzo tālmetienu, pietuvinot "Knicks" līdz mīnus septiņiem punktiem (97:104). Turpinājumā Latvijas basketbolists palīdzēja saviem komandas biedriem svarīgā brīdī atspēlēties. Vispirms "trejaci" iemeta Entonijs, bet pēc tam tālmetienu pēc Porziņģa piespēles realizēja arī Brendons Dženingss, pietuvojoties līdz diviem punktiem (105:107).

Pusotru minūti pirms pamatlaika beigām Entonijs ar precīziem soda metieniem pretinieku pārsvaru samazināja līdz punktam (108:109), bet nedaudz vēlāk jau Rouzs izvirzīja vadībā ņujorkiešus. Tiesa, pēdējā minūtē Vols atbildēja ar diviem precīziem soda metieniem un "slam-dunk", "Wizards" komandai atjaunojot vadību. Ņujorkas komanda pēdējā uzbrukumā mēģināja izspēlēt bumbu uz brīvu tālmetienu, taču Vols apturēja mājinieku uzbrukumu, tādējādi laukuma saimnieki cieta zaudējumu ar 110:113.

"Knicks" ar 19 uzvarām 44 spēlēs ieņem 11.vietu Austrumu konferencē, kur "Wizards" ar 23 panākumiem 42 dueļos ir sestā.

Nākamo spēli ņujorkieši aizvadīs sestdien, kad savā laukumā uzņems Fīniksas "Suns".

Citā NBA mačā Dāvis Bertāns ceturtdien guva četrus punktus, bet viņa pārstāvētā komanda Sanatonio "Spurs" savā laukumā ar 118:104 (28:23, 31:35, 33:23, 26:23) pārspēja Denveras "Nuggets".

"Spurs" pirmā puslaika beigās palika bez galvenā trenera Grega Popoviča, jo pieredzējušais speciālists par spēles tiesneša apvainošanu tika izraidīts no zāles. Sanantonio komandai šajā spēlē nevarēja palīdzēt vieni no līderiem Tonijs Pārkers un Po Gasols, kuri guvuši savainojumus.

"Spurs" komanda lielāko daļu pirmā puslaika atradās vadībā, taču pretinieki neļāva attālināties. Pirmā puslaika beigās Bertāns ar precīzu tālmetienu izvirzīja vadībā Sanantonio komandu, bet pēc tam "Nuggets" nespēja atspēlēties.

Bertāns šajā mačā laukumā bija 15 minūtes, kuru laikā realizēja vienu no diviem tālmetieniem un vienu no diviem soda metieniem.

Tāpat viņam divas atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles un divas piezīmes. "Spurs" ar Bertānu laukumā ielaida par sešiem punktiem vairāk, nekā iemeta.

Rezultatīvākais "Spurs" rindās bija Kavai Lenards, kurš guva 34 punktus, bet 24 punktus pievienoja Dedžunte Marejs.

Tikmēr pretiniekiem ar 35 punktiem un 12 atlēkušajām bumbām izcēlās serbs Nikola Jokičs.

Mača sākums nedaudz sekmīgāks padevās viesiem, taču pirmās ceturtdaļas otrajā pusē "Spurs" pārņēma spēles vadību un ceturksni uzvarēja ar 28:23. Otrās ceturtdaļas sākumā Sanantonio komanda uz brīdi zaudēja vadību, taču spēja atgriezties spēlē un turpināja atrasties priekšā saviem pretiniekiem.

Bertāns pirmo reizi laukumā devās trīs minūtes pirms pirmā puslaika beigām, kad "Spurs" atradās vadībā ar 47:42. Pusotru minūti vēlāk "Spurs" palika bez galvenā trenera Popoviča, jo viņš, apstrīdot tiesneša lēmumu, aizsvilās un apvainoja mača soģi. "Tu esi briesmīgs tiesnesis," nokliedzās Popovičs un tika izraidīts no zāles.

Popoviča dusmas "Spurs" komandai maksāja vadības zaudēšanu, jo pretinieki iemeta soda metienus par trenera sarūpēto tehnisko piezīmi (51:52). Nedaudz vēlāk Bertāns ar precīzu tālmetienu ieguva "Spurs" komandai vadību (57:54), bet pirmo puslaiku mājinieki uzvarēja ar 59:58.

Otro puslaiku "Spurs" iesāka ar izrāvienu 15:0, bet Bertāns laukumā atgriezās piecas minūtes pirms trešās ceturtdaļas beigām (82:67). Divarpus minūtes vēlāk viņš realizēja vienu no diviem "sodiņiem", bet pēc ceturkšņa laukuma saimnieki atradās vadībā ar 92:81.

Ceturtās ceturtdaļas vidū Bertāns devās atpūsties uz rezervistu soliņa (102:94), bet laukumā viņš atgriezās 37 sekundes pirms finālsvilpes. Rūjienietis mača nogalē izcēlās ar rezultatīvu piespēli, bet "Spurs" svinēja uzvaru ar rezultātu 118:104.

"Spurs" ar 33 uzvarām 42 spēlēs ieņem otro vietu Rietumu konferencē, bet "Nuggets" ar 17 panākumiem 40 cīņās ir astotā.

Sanantonio komanda nākamo maču aizvadīs sestdien, kad viesosies pie pērnās sezonas čempiones Klīvlendas "Cavaliers".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!