Foto: LETA

Latvijas U-20 un U-18 basketbola izlases šovasar spēlēja ar pārliecību par sevi, sarunā ar aģentūru LETA izteicās Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

Kā ziņots, jūlija otrajā pusē no Tallinā notikušā Eiropas U-20 čempionāta Latvija izlase mājās pārveda vēsturiskas sudraba medaļas. Tā bija otrā reize valsts basketbola vēsturē, kad Latvijas izlase spēlējusi Eiropas čempionāta finālā. Savukārt U-18 basketbolisti pagājušajā nedēļas nogalē Rīgā notiekošajā Eiropas čempionātā izcīnīja ceturto vietu.

"U-20 izlases tikšana tik tālu bija patīkams pārsteigums. Īpaši tas ar kādu pārliecību viņi spēlēja, jo līdz pat finālam, ja neskaita spēli, kurā neko nevajadzēja, viņi cīnījās bez zaudējumiem - nevis līdzšinējā latviešu stilā, ka "kaut kā iespraucāmies ceturtdaļfinālā un tad kaut kā uzvarējām"," sacīja Šneps. "Gan U-20, gan U-18 izlases spēlēja ar pārliecību, kā pirmais numurs. Arī pret Turciju un Itāliju U-18 izlase kontrolēja spēli, bet paši izlaida uzvaras, pretinieki laimīgi izglābās, nevis bijām vājāki."

Šneps noliedza informāciju, ka vienam no U-18 valstsvienības līderiem Kristapam Porziņģim iepriekšējos gados spēlēt izlasē būtu aizliedzis viņa pārstāvētais Spānijas klubs Seviljas "Cajasol". "Porziņģis 16 gadu vecumā bija atbraucis uz junioru izlasi, un redzējām, ka nav gatavs komandai palīdzēt. Spāņi bija pret to, ka viņš brauc, lai būtu statists vai rezervists - ja viņi sūta savu audzēkni, uz kuru tērē naudu, grib redzēt, ka viņš arī aug. Savukārt šogad jau Porziņģis ieguva milzīgu pieredzi un viņam pat tika uzticēts čempionāta izšķirošais metiens. Viņš kā Maikls Džordans - šo aizmeta garām, lai nākotnē iemestu."

Tāpat LBS ģenerālsekretārs minēja, ka jaunatnes izlašu rezultātiem palīdzējuši vairāki lēmumi, ko pēdējā laikā pieņēmusi savienība.

"Latvijas Basketbola līgā (LBL) palielinātais komandu skaits jaunajiem basketbolistiem deva lielākas iespējas spēlēt, tāpat augļus devis arī ārzemnieku limits," uzskata Šneps. "Arī eksperimentālās U-18 komandas izveide LBL čempionātā sevi ir attaisnojusi, kā arī uzticēšanās jaunajiem treneriem."

"Konstants akcents tika likts uz fizisko sagatavotību, ieviešot pilna laika fiziskās sagatavotības treneri. Šo ideju attīstām un rādām klubos, sporta skolās, ka pie tā jāstrādā. Līdz ar to fiziskajā ziņā mūsu puiši nezaudē," pauda Šneps. "Jā, latvieši piekāpjas tāpēc, ka nobriest vēlāk, bet viņi nezaudē ātrumā un jaudā, ko parāda vairāki fantastiski "slam dunk"."

"Izlašu rezultāti parāda, ka sistēma strādā, bet neattiecināsim visu uz sistēmu. Pirmkārt, diviem tādiem garajiem spēlētājiem kā Porziņģim un Anžejam Pasečnikam jāpiedzimst vienā gadā. Otrkārt, vairāki no šiem puišiem spēlē Spānijā un atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šie basketbolisti ir tikuši labās vietās, trenējas un atgriežas mājās stiprāki nekā ir aizbraukuši. Saliekot visu kopā: sistēma, veiksme, sakritība, ka ir labi spēlētāji un ka viņi ir labās vietās," teica Šneps.

Eiropas U-18 čempionātos Latvijas junioru izlase labāko četriniekā iekļuva trešo reizi vēsturē. 1998.gada turnīrā Latvijas komanda izcīnīja ceturto vietu, bet līdz šim augstākais sasniegums ir trešā vieta 2007.gadā galvenā trenera Vara Krūmiņa vadībā un tāda pati pozīcija 2010.gadā, kad pie valstsvienības stūres bija Ziedonis Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!