Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Spānijas U-16 izlases basketbolisti sestdien dramatiskā spēlē pārspēja Lietuvas vienaudžus un izcīnīja Eiropas čempionu titulu kadetiem

Spānijas izlase, kura Eiropas kadetu čempionu titulu izcīnīja pēc trīs gadu pārtraukuma, finālā triumfēja ar 74:72 (24:20, 12:14, 23:19, 15:19).

Uzvarētājiem 19 punktus guva Hoels Parra, bet Usmans Garuva sameta 15 punktus, izcīnīja 11 atlēkušās bumbas un bloķēja desmit pretinieku metienus, tiekot pie "triple-double". Tikmēr Lietuvas izlasē ar 18 punktiem izcēlās Dovids Giedraitis.

Lielāko spēles daļu vadībā atradās Spānija, taču tuvojoties pamatlaika beigām Lietuva pārņēma iniciatīvu un 13,6 sekundes pirms beigām izvirzījās vadībā ar 72:71. Tomēr pēdējais vārds piederēja spāņiem, jo pēdējā uzbrukumā tālmetienu trāpīja Karloss Unanē, nodrošinot komandai uzvaru.

Lietuva arī pērn U-16 čempionātā ieguva sudraba medaļas.

Tikmēr spēlē par bronzas medaļām Turcija pagarinājumā ar 77:70 (17:18, 19:15, 11:18, 19:15, 11:4) uzvarēja Horvātijas vienaudžus. Turcija pie U-16 bronzas medaļām tika otro gadu pēc kārtas.

Par čempionāta vērtīgāko spēlētāju (MVP) tika atzīts Spānijas izlases basketbolists Garuva, kurš tika iekļauts arī turnīra simboliskajā izlasē. Tikai 14 gadus vecais basketbolists šajā turnīrā vidēji mačā guva 16,3 punktus, izcīnīja 12,4 atlēkušās bumbas un bloķēja 2,9 pretinieku metienus.

Simboliskajā izlasē iekļuva arī lietuvietis Giedraitis, serbs Marko Pečarskis, turks Erajs Akujzs un Luka Samaničs no Horvātijas izlases.

Par turnīra rezultatīvāko spēlētāju kļuva Pečarskis, kurš vidēji mačā guva 26,6 punktus, kamēr Latvijas izlases basketbolists Artūrs Žagars ar vidēji mačā gūtiem 16 punktiem rezultatīvāko sarakstā ieņēma astoto vietu.

Pečerskis bija labākais arī cīņā par atlēkušajām bumbām, jo vidēji mačā zem groziem izcīnīja 15,9 bumbas, kamēr Latvijas jaunais basketbolists Anrijs Miška ar 6,7 atlēkušajām bumbām ir 18.vietā, bet Armands Berķis un Artūrs Kurucs ar 6,6 atlēkušajām bumbām ieņem dalītu 19.vietu.

Jau ziņots, ka Latvijas valstsvienība sestdien turnīru noslēdza ar izcīnītu 11.vietu. Pēdējā spēlē Latvijas kadeti ar 65:51 (20:7, 13:17, 14:13, 18:14) pārspēja Zviedrijas vienaudžus.

Latvijas jaunie basketbolisti turnīra pirmajā spēlē ar 81:73 pārspēja Itāliju, bet pēc tam ar 71:91 kapitulēja Spānijai. Apakšgrupu turnīru latvieši noslēdza ar zaudējumu 66:68 Zviedrijai, bet A grupā ieņēma trešo vietu. Savukārt astotdaļfinālā latvieši ar 66:74 piekāpās Turcijai. Pēc tam ar 87:64 tika uzveikta Bosnija un Hercegovina, kas nozīmēja vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā, bet pēc tam latvieši ar 81:82 pagarinājumā piekāpās Serbijai, tāpēc tai turnīrā bija jācīnās par 11.vietu.

Šogad Eiropas jaunatnes čempionāti risinājās pēc jaunas formulas - pirmajā posmā komandas aizvadīja pa trim spēlēm, bet pēc tam visas spēlēja astotdaļfinālā. Turpinājumā šo maču uzvarētāji cīnījās par pirmo līdz astoto vietu, bet zaudētāji - par devīto līdz sešpadsmito. Trīs pēdējo vietu ieguvējas zaudēja vietu A divīzijā.

Šajā turnīrā uz B divīziju izkrita Bosnija un Hercegovina, kura nenosargāja pērn izcīnīto Eiroas kadetu čempionu titulu, kā arī Polija un Grieķija.

Latvijas izlases sastāvā bija iekļauti puiši, kuri basketbolu apguvuši Rīgā, Cēsīs, Jelgavā, Ogrē un Valmierā, bet daži meistarību jau pilnveidojuši pat Spānijā, jo Miška iepriekšējā sezonā basketbolu spēlēja slavenā Madrides "Real" sistēmā, kamēr Kurucs to darīja Vitorijas "Laboral Kutxa". Pieci basketbolisti jau pērn piedalījās Eiropas U-16 čempionātā, turklāt Kurucs un Miška bija starp pamatspēlētājiem.

Valstsvienības galvenais treneris ir Artūrs Visockis-Rubenis, kuram šis šajā amatā bija pirmais Eiropas jaunatnes čempionāts.

Kadetu izlase ziemā startēja ne tikai Baltijas jūras kausa izcīņā, bet arī jau piekto gadu pēc kārtas piedalījās prestižajā U-16 izlašu turnīrā Turcijā. Šovasar tika aizvadītas deviņas pārbaudes spēles, kurās izcīnītas astoņas uzvaras. Komandai šī gada bilance pārbaudes mačos ir 15 uzvaras un četri zaudējumi.

Latvijas komanda Eiropas U-16 čempionātā startēja formas tērpos ar melnām sēru uzšuvēm, pieminot vasaras sākumā autokatastrofā bojā gājušos izlases kandidātus Kristianu Šefanovski un Kristianu Pūri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!