Foto: LETA

Pagājušā gada Latvijas labākais basketbolists Jānis Strēlnieks piektdien guva trīs punktus ULEB Eirolīgas otrā posma jeb "Top 16" ceturtās kārtas mačā, tomēr viņa pārstāvētā Vācijas čempione Bambergas "Brose Baskets" piedzīvoja zaudējumu. Savukārt uzvaru piektdien izcīnīja latvieša Kaspara Vecvagara pārstāvētā Lietuvas čempione Kauņas "Žalgiris", kas Manta Kalnieša atvadu mačā pieveica ULEB Eirolīgas vicečempioni Pireju "Olympiacos" no Grieķijas.

"Brose Baskets" viesos ar 61:78 (12:16, 16:14, 17:24, 16:24) piekāpās Krievijas komandai Maskavas apgabala "Himki", kam pie stūres ir Latvijā labi zināmais lietuviešu speciālists Rims Kurtinaitis.

Vēl trešās ceturtdaļas vidū viesi atradās vadībā ar 38:37, tomēr maskavieši ātri panāca sev desmit punktu pārsvaru (50:40). Turpinājumā Bambergas basketbolisti nespēja salauzt "Himki" pretestību un piedzīvoja zaudējumu.

Strēlnieks šajā mačā laukumā pavadīja 18 minūtes un 41 sekundi, grozā raidot vienu no četriem izpildītajiem tālmetieniem, bet aizmetot garām savu vienīgo divpunktu metienu.

Tāpat latvietis savāca divas bumbas zem groziem, pārtvēra divas piespēles, pieļāva četras kļūdas, kas viņam deva efektivitātes koeficentu -1.

Rezultatīvākais Vācijas čempiones rindās bija Bredlijs Vanameikers, kurš iemeta 13 punktus, bet "Himki" rindās ar 22 punktiem izcēlās pašmāju basketbolists Aleksejs Šveds.

Vēl vienā otrā posma F apakšgrupas mačā "Žalgiris" pārsteidzoši ar 75:55 (17:18, 16:9, 20:18, 22:10) savu skatītāju priekšā uzveica pērnās sezonas vicečempioni "Olympiacos".

Vecvagars šim mačam nebija pieteikts, bet savu pēdējo cīņu "Žalgiris" rindās aizvadīja Kalnietis, kurš karjeru turpinās Itālijas komandā Milānas "EA7 Emporio Armani". Savā atvadu mačā Kalnietis laukumā bija 25 minūtes, kuru laikā guva divus punktus.

Rezultatīvākais uzvarētāju rindās bija Pauļus Jankūns, kurš guva 18 punktus, kamēr pretinieku komandā ar 11 punktiem izcēlās Dariuss Džonsons-Odoms.

Jau vēstīts, ka Spānijas klubs Vitorijas "Laboral Kutxa" ceturtdien vēl bez Dāvja Bertāna palīdzības pārspēja vienu no turnīra favorītēm Maskavas CSKA. "Laboral Kutxa" guva panākumu ar 81:71 (18:10, 16:24, 23:20, 24:17), izcīnot otro panākumu četros mačos.

Kā zināms, Bertāns tuvākajā laikā varētu atgriezties laukumā, jo beigām tuvojas rehabilitācijas process pēc smagās ceļgala traumas. Pērn marta beigās latviešu uzbrucējs pārrāva labās kājas ceļgala krusteniskās saites. Sākotnēji tika prognozēts, ka tas liegs doties laukumā aptuveni sešus līdz astoņus mēnešus, taču atveseļošanās ir ievilkusies. Tomēr Bertāns vēl decembra beigās tika pieteikts ULEB Eirolīgas turnīram, bet klubs prognozēja, ka janvāra beigās viņš varētu atsākt spēlēt.

Ilgu laiku Bertāns trenējās ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Sanantonio "Spurs" profesionāļiem, bet decembra sākumā atgriezās Vitorijā, lai sāktu treniņus trenažieru zālē un pēcāk arī ar komandu. Bertāns jau 2013.gada jūnijā, sezonas pēdējā mačā, pārrāva ceļgala krusteniskās saites. Laukumā viņš atgriezās vien nākamā gada martā.

Vitorijas komandā spēlē pret CSKA ar 19 punktu guvumu izcēlās Jannis Burusis, kurš izcīnīja arī 13 atlēkušās bumbas, bet Fabjēns Kosērs sameta 15 punktus. Krievijas klubu no otrā zaudējuma četros mačos neglāba Miloša Teodosiča 18 gūtie punkti.

Vēl vienā F apakšgrupas spēlē Spānijas basketbola grandu duelī Barselonas "Lassa" viesos aizraujošā cīņā ar 87:86 (17:27, 20:21, 25:15, 25:23) uzvarēja pērnā gada ULEB Eirolīgas čempioni Madrides "Real".

Ar 24 punktiem "Lassa" spēlētājs Džastins Dolmens kļuva par spēles rezultatīvāko dalībnieku, sasniedzot savu karjeras rekordu. Viņš spēles gaitā iemeta sešus trīspunktu metienus pēc kārtas. Madrides komandā ar 18 punktiem izcēlās Serhio Rodrigess.

Viens no aizraujošā trillera tiesnešiem bija Latvijas basketbola soģis Oļegs Latiševs.

Ar trim uzvarām četrās spēlēs F apakšgrupas līdere ir "Himki", bet pa divām uzvarām ir "Brose Baskets", "Laboral Kutxa", CSKA, "Lassa", "Real" un "Olympiacos" rēķinā, bet "Žalgiris" vienība izcīnījusi vienu uzvaru.

Tikmēr E apakšgrupas cīņā divu Stambulas vienību duelī "Fenerbahce" ar 106:100 (37:24, 25:27, 24:22, 20:27) viesos pārspēja "Darussafaka Dogus".

Uzvarētājiem ar 24 punktiem izcēlās Bobijs Diksons, bet "Darussafaka Dogus" rindās rezultatīvākais bija Lūks Harangodijs, kurš guva 22 punktus.

Citā E apakšgrupas spēlē Serbijas klubs Belgradas "Crvena Zvezda Telekom" ar 87:73 (21:14, 20:17, 19:22, 27:20) savā laukumā pārspēja Spānijas komandu Malagas "Unicaja".

Serbijas komandas labā 13 punktus iemeta Marko Guduričs, kamēr viesu rindās ar 11 punktiem izcēlās Džamars Smits.

Jau vēstīts, ka ceturtdien E grupā Krievijas komanda Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ" mājās ar 76:67 (22:22, 16:17, 15:12, 23:16) uzvarēja Atēnu "Panathinaikos" no Grieķijas. Uzvarētājiem Dontejs Dreipers guva 20 punktus, bet "Panathinaikos" vienībā Džeimss Feldeins izcēlās ar 13 punktiem.

Citā spēlē Horvātijas klubs Zagrebas "Cedevita" mājās ar 84:80 (24:20, 23:27, 18:12, 19:21) uzvarēja vēl vienu Stambulas vienību "Anadolu Efes". Horvātijas klubā pa 16 punktiem sameta Miro Bilans un Marko Arapovičs, bet viesiem Deriks Brauns guva 17 punktus.

Ar četrām uzvarām četrās spēlēs E apakšgrupā līdere ir "Fenerbahce", bet pie trim panākumiem tikusi "Lokomtiv-Kubaņ". Pa divām uzvarām ir "Unicaja", "Anadolu Efes", "Cedevita" un "Crvena Zvezdata Telekom" kontā. Vienu uzvaru izcīnījusi "Panathinaikos" vienība, bet "Darussafaka Dogus" piedzīvojusi četrus zaudējumus.

Otrajā posmā 16 komandas sadalītas divās grupās, bet pēc divu apļu turnīra ceturtdaļfinālam kvalificēsies četras labākās vienības. Ceturtdaļfināla uzvarētāji tiks noteikti sērijās līdz trim uzvarām, bet pēc tam nākamā gada maija vidū notiks finālčetrinieka turnīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!