Foto: DELFI
Raplas "Tyco" latviešu basketbolista Kristera Zeidaka analīzēs ir atrasti anaboliskie steroīdi, vēsta portāls "delfi.ee".

Basketbolista dopinga analīžu A provē ir konstatēts aizliegtais preparāts dehidroklormetiltestosterons, kas pastiprina proteīna sintēzi, palielinot muskuļu masu. Zeidaks atzinies, ka aizliegto preparātu lietojis pagājušogad pēc muguras operācijas, lai atgūtu sportisko formu un atgrieztos basketbolā.

"Pēc operācijas ārsti teica, ka man esot maz izredžu atgriezties sportā, bet es tik ļoti gribēju atkal spēlēt, ka īsti neizvērtēju, kas ir labs un kas slikts," saka Zeidaks. "Neapzinājos, cik smagu kļūdu pieļauju. Ja būtu zinājis, ka šo preparātu dēļ man būs jāpamet basketbols, es nebūtu tos lietojis. Lai esmu sliktākais spēlētājs nekā lietoju dopingu. Tā bija lielākā kļūda manā mūžā un liela muļķība. Es pieņemšu sodu, kas man par to pienākas. Atvainojos komandai, trenerim, klubam, līdzjutējiem un visai Igaunijas un Latvijas basketbola sabiedrībai. Man nav tiesību uz to cerēt, bet patiesi vēlos, lai kādu dienu man tiktu piedots."

"Kristers pie mums aizvadīja ļoti neilgu laiku, taču uzreiz kļuva par skatītāju mīluli un parādīja sevi kā komandas līderi," saka kluba prezidents Jāks Karps. "Kad kļuva zināms, ka dopinga analīzes ir pozitīvas, cerējām uz labāko, taču treneris Aivars Kūsmā ieteica gatavoties ļaunākajam. Analīžu rezultāti bija šokējoši. Mums sekoja emocionāli smaga saruna ar Kristeru, taču tā ir viņa paša vaina, lai gan mēs saprotam viņa vilšanos un vainas apziņu. Tomēr basketbolā nav vietas dopingam un mums nav citas izvēles kā lauzt līgumu ar Kristeru."

Dopinga analīzes Igaunijas Antidopinga komisija Zeidakam ņēma 8.novembrī. Līdz analīžu rezultātu uzzināšanai klubs apturēja līgumu ar latviešu basketbolistu, kurš "Tyco" komandā paguva nospēlēt vien pusotru mēnesi, taču šai laikā ieguva mēneša labākā spēlētāja nosaukumu gan Igaunijas čempionātā, gan Baltijas Basketbola līgā (BBL). Kā zināms, novembrī Zeidaks tika pieķerts marihuānas lietošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!