Foto: DELFI
VTB Vienotajā līgā pirmdien svarīgu uzvaru izcīnīja Latvijas basketbola čempioni "VEF Rīga", kas ar 88:79 pieveica Lietuvas grandu Kauņas "Žalgiris".

"Vefiņam" tā bija otrā uzvara četrās spēlēs, bet "Žalgiris" piedzīvoja trešo zaudējumu piecās cīņās. Tāpat "Žalgiris" tas bija ceturtais zaudējums pēc kārtas un otrais zaudējums pēc kārtas jaunā galvenā trenera Aleksandra Trifunoviča vadībā.

Pēdējo uzvaru pret "Žalgiris" komandu "VEF Rīga" bija izcīnījusi 1990.gadā. Savukārt pēdējo reizi kāds Latvijas klubs Lietuvas grandu bija pieveicis pirms vairāk nekā pusotra gada - 2010.gada 30.janvārī savā laukumā "Ventspils" uzvarēja ar 94:80. Pēc Latvijas un Lietuvas valstu neatkarības atjaunošanas Latvijas klubi 75 reizes tikušies ar "Žalgiri", un šī bija tikai septītā uzvara.


Rezultatīvākais "VEF Rīga" komandā ar 20 gūtajiem punktiem bija Kērtiss Miledžs, 18 punktus guva Dairis Bertāns, bet Sandis Valters izcēlās ar 13 punktiem.

Savukārt "Žalgiris" rindās ar 17 punktiem rezultatīvākais bija Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Denveras "Nuggets" vadošais saspēles vadītājs Taijs Losons, kurš Lietuvas komandai pievienojies līdz NBA lokauta beigām.

Mačs iesākās līdzīgā cīņā un nevienai komandai neizdevās veikt kādu lielāku izrāvienu, bet pēc nospēlētām sešām minūtēm tablo vēstīja par neizšķirtu rezultātu 6:6. Turpinājumā "VEF Rīga" padevās vairāki sekmīgi uzbrukumi un arī aizsardzībā komanda spēlēja pietiekami sekmīgi, kas pēc pirmās ceturtdaļas rīdziniekiem ļāva atrasties vadībā ar piecu punktu pārsvaru - 20:15.

Arī otrās ceturtdaļas ievadā nedaudz labākas sekmes uzbrukumā bija "VEF Rīga" komandai un pēc nospēlētām trijām ar pusi minūtēm laukuma saimnieki spēja iekrāt lielāko pārsvaru šajā spēlē - 31:23. Tomēr turpinājumā "Žalgiris" atbildēja ar astoņiem gūtajiem punktiem pēc kārtas un četras ar pusi minūtes pirms puslaika beigām rezultāts bija neizšķirts 31:31, bet vēl pēc minūtes vadībā ar 35:33 atradās jau viesi no Kauņas. Atlikušajā otrās ceturtdaļas laikā cīņa bija līdzīga un vadībā pārmaiņus atradās abas komandas, bet pēc puslaika rezultāts bija neizšķirts 41:41.

Trešās ceturtdaļas sākumā "VEF Rīga" iekrāja septiņu punktu pārsvaru (51:44) un lielāko tās daļu laukuma saimnieki saglabāja vadību, tomēr "Žalgiris" basketbolisti, lielā mērā pateicoties pretinieku kļūdām, spēja atspēlēties un pirms noslēdzošās ceturtdaļas "VEF Rīga" jau bija trīs punktu deficīts - 58:61.

Spēles ceturto ceturtdaļu "VEF Rīga" sāka ar vairākiem sekmīgiem uzbrukumiem, bet aizsardzībā veiksmīgi apturēja "Žalgiris" basketbolistu centienus iekarot grozu, un pēc nospēlētām divām ar pusi minūtēm rīdzinieki bija iekrājuši astoņu punktu pārsvaru (71:63). Turpinājumā viesi pretinieku pārsvaru samazināja līdz pieciem punktiem, taču "VEF Rīga" komandai vēlreiz izdevās vairāki rezultatīvi uzbrukumi un divas ar pusi minūtes pirms cīņas beigām rīdzinieki iekrāja lielāko pārsvaru mačā - 84:70.

Kaut atlikušajā laikā "Žalgiris" pretinieku pārsvaru vienu brīdi samazināja uz pusi, ne uz ko vairāk Kauņas klubs šajā mačā nebija spējīgs, piedzīvojot zaudējumu ar 79:88.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!