Foto: F64
Šajā nedēļā, no 3. līdz 6. septembrim, Liepājas Olimpiskajā centrā norisināsies starptautisks turnīrs basketbolā vīriešiem "TRIOBET kausa izcīņa basketbolā 2012", kurā piedalīsies sešas komandas no četrām valstīm, vienkopus pulcējot basketbolā zināmas personas.

Šis rudens Liepājas Olimpiskajā centrā solās būt vairāk nekā spraigs, jo septembra mēnesī norisināsies divi starptautiskie basketbola turnīri, kurus organizēs Liepājas Olimpiskais centrs. Pirmais no turnīriem būs "TRIOBET kausa izcīņa basketbolā 2012", kas norisināsies jau šajā nedēļā un kurā piedalīsies sešas komandas no četrām valstīm. Šie abi minētie turnīri būs šā brīža prestižākie pašmāju turnīri Latvijā ar sešu komandu līdzdalību, turklāt turnīra līmenis ar katru gadu paliek aizvien augstāks.

"TRIOBET kausa izcīņā basketbolā" startēs tādas labi zināmas komandas kā pašmāju "Liepājas Lauvas", Latvijas vicečempioni BK "Ventspils" ar galveno treneri Robertu Štelmaheru priekšgalā, iepriekšējā gada Olimpiskā centra turnīra uzvarētāji Ukrainas superlīgas klubs BC "Dņipro" labi pazīstamā galvenā trenera Valdemaras Homičus vadībā, Pasvalio vienība "Pieno Žvaigždes" no Lietuvas, Krievijas pēc spēka otrās spēcīgākās līgas klubs "Maskavas Dynamo" un Agra Galvanovska, Artūra Štālberga, Mārtiņa Kravčenko un Džošua Meijo pārstāvētā Ukrainas Superlīgas komanda MBC "Mykolaiv".

Komandas tiks sadalītas divās apakšgrupās. Pirmdien, otrdien un trešdien tiks aizvadītas grupu turnīra spēles, savukārt, ceturtdien jau rīta pusē sāksies izšķirošās cīņas par godalgotām vietām.

A grupa

"Liepājas Lauvas"

Liepājas basketbola klubs šajā turnīrā startēs ar vairākiem papildinājumiem, kuri nupat ir ieradušies Liepājā. Komandai uz pārbaudes laiku ir pievienojies Latvijā pazīstamais basketbolists Ivars Timermanis, taču tāpat komandas galvenais treneris Guntis Endzels ar savu asistentu Sandi Buškevicu vēlēsies pārbaudīt amerikāņu saspēles vadītāju Deandrē Mejsu un bahamieti Deividu Nesbitu, kurš jau vairāk kā mēnesi darbojas kopā ar komandu. Pārējo sastāvu veido jau pērn redzētie gados jaunie spēlētāji, ieskaitot centru Pāvelu Pastušeņu, par kura palikšanu vasaras sākumā vēl īstas skaidrības nebija.

"Lauvas" turnīru uzsāks pirmdienas vakarā pulksten 19:30, kad komanda aizvadīs savu pirmo A grupas spēli pret Ukrainas Superlīgas klubu BC "Dnipro", kas iepriekšējā gadā triumfēja Liepājas Olimpiskā centra starptautiskajā turnīrā. Savukārt, trešdien komanda pulksten 19:30 aizvadīs spēli pret Lietuvas klubu "Pieno Žvaigždes". Ceturtdienas pretinieki būs zināmi tikai pēc grupu turnīra spēlēm un cerams, ka mājinieki lauzīs šo nepatīkamo tradīciju, sezonas pirmo turnīru noslēdzot pēdējā pozīcijā, kā tas bijis iepriekšējos gados.

BC "Dnipro" (Dnepropetrovska, Ukraina)

Komanda, kura Liepājas auditorijai ir pazīstama no iepriekšējā gada, jo tieši šī vienība kļuva par 2011. gada uzvarētājiem Liepājas Olimpiskā centra starptautiskajā turnīrā. Atšķirībā no iepriekšējā gada, kad komandu vadīja ukraiņu speciālists Deniss Žuravļovs, šogad komandu pretim uzvarām vedīs tituliem bagātais basketbolists un šobrīd pazīstamais lietuviešu speciālists Valdemaras Homičus, kurš iepriekšējā sezonā pie stūres vēl bija Krievijas vienībā "Triumph".

To, vai Ukraiņu iepriekšējās sezonas 8. spēcīgākajai vienībai izdosies triumfēt Liepājā jau otro gadu pēc kārtas būs iespējams noskaidrot tikai ceturtdienas pēcpusdienā, taču viss lielā mērā būs atkarīgs no grupu turnīra spēlēm un pirmo maču ukraiņi aizvadīs tieši pret laukuma saimniekiem "Liepājas Lauvām", ar kuriem iepriekšējā gadā savstarpējā cīņa izpalika.

Pasvalio "Pieno Žvaigždes" (Pasvalio, Lietuva)

Lietuvas vienība, līdzīgi kā BC "Dnipro", bija dalībnieku vidū arī iepriekšējā gadā. Šī lietuviešu noslēpumainā komanda ir veidota, galvenokārt, no gados jauniem pašmāju basketbolistiem, taču tā vienmēr ir bijis ciets rieksts ikvienam pretiniekam. Iepriekšējā gadā komandu vadīja latviešu speciālists Roberts Štelmahers, kuram savā debijas sezonā ar komandu izdevās Lietuvas čempionātu noslēgt augstajā 5. pozīcijā, vēl bez abiem superklubiem kopvērtējumā piekāpjoties vienīgi BC "Šiauliai" un "Rudupis" vienībām.

Iepriekšējā gadā Liepājas Olimpiskā centra starptautiskajā turnīrā tieši "Pieno Žvaigždes" un "Liepājas Lauvas" sadalīja pēdējās divas pozīcijas, taču šogad abas vienības startēs jau grupu turnīrā un abas komandas šogad spēkiem mērosies trešdienas vakarā pulksten 19:30.

B grupa

 "Maskavas Dynamo" (Maskava, Krievija)

Šī Krievijas pēc spēka otrās spēcīgākās līgas komanda liepājniekiem varētu būt viena no svešākajām, taču šis "vārds" ļoti daudziem basketbola ekspertiem liek atcerēties vēsturi, kuru laikā tieši šī vienība spēlēja vadošās lomas ne tikai Krievijā, bet arī visā Eiropā. Pēdējos gados komandai radās nopietnas finansiālās problēmas un rezultāti strauji kļuva sliktāki, taču pamazām komanda atgūstas un vēlas atgūt to pašu statusu, ar kuru komanda bija pazīstama vairākus gadus iepriekš.

Maskavas basketbola klubs savas cīņas aizvadīs vienā apakšgrupā ar Ukrainas un Latvijas klubiem, tāpēc komandas vadība no saviem padotajiem prasīs tikai un vienīgi uzvaras. To, vai "Dynamo" spēs parādīt tik stabilu sniegumu jau sezonas pirmajās spēlēs būs iespējams noskaidrot jau pirmdienas pievakarē pulksten 17:00, kad komanda sacentīsies ar Agra Galvanovska vadīto MBC "Mykolaiv".

MBC "Mykolaiv" (Nikolajeva, Ukraina)

Ukrainas superlīgas iepriekšējās sezonas 15. spēcīgākā komanda šogad ir nomainījusi treneri un par to ir kļuvis ne viens cits kā pēdējo divu gadu "Liepājas Lauvas" galvenais treneris Agris Galvanovskis ar savu palīgu liepājnieku Artūru Štālbergu duetā. Tā nu sanācis, ka Liepājas skatītājiem būs iespēja redzēt ne tikai abus mūsu trenerus, bet arī iepriekšējās sezonas abus "Lauvas" vilcējspēkus laukumā - Mārtiņu Kravčenko un Džošua Meijo, kuri ir ieguvuši Agra uzticību pilnībā un ir devušies jaunos iekarojumos Ukrainas čempionātā. Turklāt, komandā uz pārbaudes laiku ir ieradies arī Rinalds Sirsniņš, papildinot latviešu pulku šajā nometnē.

Ukrainas vienība jau vairāk kā nedēļu atrodas Liepājā, kur aizvada pirmssezonas treniņnometni, līdz ar to, šī komanda basketbola grozus būs jau piešāvuši. Turklāt, īsi pirms turnīra sākuma Ukrainas vienība jau paspējusi aizvadīt vienu pārbaudes spēli ar BK "Ventspils", kur pārāka izrādījās latviešu vienība, lai gan turnīrā viesiem būs labas iespējas revanšēties. Pirmo maču "Mykolaiv" aizvadīs pret, jau pieminētajiem, "Maskavas Dynamo" basketbolistiem pirmdienas pirmajā spēlē pulksten 17:00.

BK "Ventspils"

Šajā turnīrā dalību ir apstiprinājuši arī Latvijas vicečempioni BK "Ventspils", kur galvenā trenera amatā debitēs labi zināmais latviešu basketbola speciālists Roberts Štelmahers. Tāpat šajā vienībā spēlējam būs redzams arī bijušais "Liepājas Lauva" Jānis Timma, ar kuru ventspilnieki saista lielas cerības.

Pirmajā pārbaudes spēlē, un domājams arī turnīrā, komanda vairāk pārbaudīs jaunos spēlētājus - Ervīnu Jonātu, Klāvu Šilbergu, Uģi Pineti, Andreju Gražuli, Kārli Apsīti un Dāvi Lejasmeieru, kuriem iepriekšējās sezonās tā pa īstam pamatsastāvā iekļauties neizdevās. Turklāt, tādi "vīri" kā Mārtiņš Meiers un Artūrs Bērziņš šobrīd aktīvi aizstāv Latvijas godu izlases sastāvā un šajā turnīrā piedalīties nebūs iespējams.

Kopumā turnīrs sola vairākus interesantus dueļus, kurus noteikti būs interesanti vērot klātienē, turklāt pašmāju skatītājiem šo četru dienu laikā būs iespējams sekot līdzi pieciem iepriekšējās sezonas "Liepājas Lauvas" pārstāvjiem, kuri šogad pārstāv jau citus klubus.

A grupa
BK "Liepājas Lauvas" (Latvija)
BC "Dnipro" (Ukraina)
Pasvalio "Pieno Žvaigždes" (Lietuva)

B grupa
"Maskavas Dynamo" (Krievija)
MBC "Mykolaiv" (Ukraina)
BK "Ventspils" (Latvija)

Spēļu kalendārs:
(3.septembris)

17:00 "Maskavas Dynamo" (Krievija) - MBC "Mykolaiv" (Ukraina)
19:30 "Liepājas Lauvas" (Latvija) - BC "Dnipro" (Ukraina)

(4.septembris)
17:00 "Pieno Žvaigždes" (Lietuva) - BC "Dnipro" (Ukraina)
19:30 BK "Ventspils" (Latvija) - MBC "Mykolaiv" (Ukraina)

(5.septembris)
17:00 BK "Ventspils" (Latvija) - "Maskavas Dynamo" (Krievija)
19:30 "Liepājas Lauvas" (Latvija) - "Pieno Žvaigždes" (Lietuva)

(6.septembris)
11:00 Spēle par 5. - 6. vietu turnīrā (A3 - B3)
13:30 Spēle par 3. - 4. vietu turnīrā (A2 - B2)
16:00 Spēle par 1. - 2. vietu turnīrā (A1 - B1)
18:00 Apbalvošanas ceremonija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!