Foto: Romualds Vambuts

Latvijas spēcīgākais sieviešu basketbola klubs "TTT Rīga" ceturtdien Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirokausa apakšgrupu turnīra noslēdzošajā mačā ar 94:35 (34:9, 20:12, 18:5, 22:9) pamatīgi sagrāva Elīnas Babkinas pārstāvēto Turcijas komandu Samsunas "Canik".

"TTT Rīga" sastāvā 20 punktus šajā mačā iemeta Ieva Krastiņa, bet 16 punkti un astoņas bumbas zem groziem pieredzējušajai Guntai Baško-Melnbārdei. Savukārt 15 punktus iemeta amerikāniete Aiša Sazerlenda, kura izcīnīja arī deviņas atlēkušās bumbas.

Tikmēr Babkina, kura otrajā puslaikā nemaz neizgāja laukumā, septiņu minūšu un 46 sekunžu laikā guva divus punktus. Latvijas basketboliste iemeta vienu no četriem divpunktniekiem, pieļāva vienu kļūdu un nopelnīja vienu piezīmi.

Spēles pašas pirmās minūtes vēl aizritēja līdzvērtīgā cīņā, "Canik" vienībai izvirzoties vadībā ar 4:3, taču pēc tam "TTT Rīga" pārņēma kontroli un veica pamatīgu atrāvienu, kas pirmo ceturksni ļāva noslēgt jau ar 25 punktu pārsvaru - 34:9. Arī pirmā puslaika turpinājumā rīdzinieces turpināja audzēt savu pārsvaru, kas pārsniedza jau 40 punktus, bet atpūtā viešņas devās ar 33 punktu pārsvaru (54:21).

Otrajā puslaikā cīņas raksturs nemainījās, jo "TTT Rīga" turpināja palielināt savu pārsvaru un izcīnīja panākumu ar iespaidīgu 59 punktu starpību.

"TTT Rīga" jau iepriekšējā kārtā nodrošināja vietu izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā jeb 1/16 finālā.

Šīs vienības savā starpā tikās pirmajā aplī, kad Rīgā graujošu uzvaru 98:62 izcīnīja "TTT Rīga" basketbolistes.

Rīdzinieces Eirokausa pirmajā mačā ar 66:77 izbraukumā piekāpās spēcīgajai Turcijas komandai Stambulas "Galatasaray", ko pārstāv latviete Kristīne Vītola, bet pēc tam ar 78:59 tika tika pieveiktas Novosibirskas "Dinamo" basketbolistes. Savukārt pirmā apļa noslēgumā savu skatītāju priekšā ar 98:62 tika sagrauta "Canik" vienība. Grupu turnīra otro apli rīdzinieces uzsāka, savu skatītāju priekšā ar 60:83 piekāpjoties "Galatasaray", bet pirms nedēļas ar 65:56 tika uzveikta "Dinamo" komanda.

Savukārt "Canik" komanda apakšgrupu turnīrā sešās spēlēs tika pie vienas uzvaras, bet iepriekšējā kārtā ar 66:87 tika piedzīvots zaudējums Vītolai un "Galatasaray" komandai.

LETA jau vēstīja, ka šīs apakšgrupas spēlē trešdien Kristīne Vītola trešdien guva 21 punktu un savāca desmit atlēkušās bumbas, bet viņas pārstāvētā Stambulas komanda "Galatasaray" ar rezultātu 75:52 pārspēja "Dinamo".

C apakšgrupā ar sešām uzvarām sešās spēlēs uzvarēja "Galatasaray", kam ar četrām uzvarām sekoja "TTT Rīga", kas iepriekšējā kārtā nodrošināja sev otro vietu grupā un ceļazīmi uz izslēgšanas turnīru. Savukārt pa uzvarai iekrāja "Canik" un "Dinamo".

"Canik" turnīru sāka vēl no kvalifikācijas, kur pieveica Krievijas komandu Vologdas "Čevakata", bet kopš tā laika FIBA Eirokausā un Turcijas čempionātā 12 spēlēs izcīnītas tikai divas uzvaras.

Sezona "Canik" komandai sākās ar traģēdiju, jo oktobrī pēc pusotru nedēļu ilgas cīņas par dzīvību nomira tās galvenais treneris Mehmets Džans Eztirks. Viņš pārbaudes spēles laikā piedzīvoja sirdstrieku un pēc tam atradās komā. Galvenā trenera pienākumus tagad pilda Erdals Jegins.

No 1960. līdz 1982.gadam 18 reizes Eiropas čempionvienību kausu izcīnījušās un 1987.gadā Liliānas Ronketi Eiropas kausu ieguvušās TTT komandas mantinieces kopš neatkarības atgūšanas Eiropas klubu turnīros līdz 2011.gadam bija startējušas sešas reizes - pa reizei zemākā līmeņa Ronketi kausā (2002.gadā) un Eiropas kausa izcīņā (2007.gadā), kā arī četras reizes FIBA Eirolīgā (2008.-2011.gadā). Pēc ilgāka pārtraukuma "TTT Rīga" pērn atgriezās Eirokausā, kad vispirms pārvarēja kvalifikāciju, turpinājumā izkļuva arī no apakšgrupas un apstājās 1/16 finālā, kad piekāpās Itālijas komandai Venēcijas "Umana Reyer".

Šajā sezonā "TTT Rīga" komanda piesaistījusi pieredzējušo Guntu Baško-Melnbārdi, sastāvā saglabājusi amerikānieti Sidniju Kārteri un noslēgusi līgumu arī ar vēl vienu amerikānieti Aišu Sazerlendu.

"TTT Rīga" ar septiņām uzvarām septiņās spēlēs ir apvienotā Latvijas un Igaunijas čempionāta līdere, kamēr Austrumeiropas Sieviešu basketbola līgas (EEWBL) turnīrā tā ieguvusi četrus panākumus līdz šim piecās aizvadītās cīņās.

Savukārt "Canik" Turcijas čempionātā ar vienu uzvaru septiņos mačos ieņem pēdējo vietu 14 komandu konkurencē.

Pēc divu apļu turnīra 1/16 finālā iekļūs katras grupas divas spēcīgākās komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!