Foto: Renars Koris/facebook.com/TTTRiga

Latvijas čempiones basketbolā dāmām "TTT Rīga" trešdien lieliski uzbruka no tālmetienu līnijas un Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirokausa spēlē ar rezultātu 78:72 (17:18, 21:21, 23:18, 17:15) izbraukumā pieveica slaveno Grieķijas klubu Pireju "Olympiakos", sacensību pirmo apli noslēdzot bez zaudējumiem.

Aizvadītajā mačā "TTT Rīga" komanda realizēja 11 no 23 tālmetieniem, turklāt Ieva Krastiņa trāpīja sešus no deviņiem mēģinājumiem.

Tieši Krastiņa ar 22 punktiem bija rezultatīvākā spēlētāja mačā, turklāt viņa pievienoja arī deviņas rezultatīvas piespēles, bet ar 18 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām izcēlās Gunta Baško-Melnbārde.

Tikmēr Pireju komandai ar 21 punktu palīdzēja amerikāniete Ivonna Andersone.

Kaut "TTT Rīga" pirmos punktus iemeta vien pēc trim ar pusi spēlētām minūtēm, Elijai Malotai realizējot tālmetienu, sestajā minūtē Ievas Krastiņas trejacis jau deva viešņām vadību ar 10:8. Turpinājumā tālmetienus trāpīja arī Malota un Šeja Pedija, tomēr pēc pirmās ceturtdaļas Latvijas komanda bija iedzinējos ar 17:18, realizējot četrus no sešiem izpildītajiem trīspunktu raidījumiem.

Otrās ceturtdaļas sākumā vēl viens Krastiņas tālmetiens atkal izvirzīja vadībā "TTT Rīga", vēlāk Andas Eibeles trejacis panāca arī 23:24, tomēr nākamos četrus punktus ar soda metieniem guva mājinieces, kas Latvijas komandai deva piecu punktu deficītu. Tas arī bija tikai īslaicīgi un nākamos septiņus punktus jau iemeta "TTT Rīga", duelim līdzīgi turpinoties līdz puslaika beigām. Pēc 20 spēlētām minūtēm Latvijas komanda zaudēja ar 38:39 un bija trāpījusi septiņus no 14 tālmetieniem, kamēr grieķietēm garām bija lidojuši visi četri izpildītie trīspunktu raidījumi.

Spēles otro daļu veiksmīgāk sāka viešņas un septītajā minūtē "TTT Rīga" jau izvirzījās priekšā ar 59:48, turklāt šajā laikā Krastiņa bija trāpījusi vēl trīs tālmetienus. Tomēr trešās ceturtdaļas pēdējā sekundē pirmo tālmetienu mačā iemeta arī "Olympiakos" vienība un Latvijas komandas pārsvars bija samazināts līdz 61:57.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā kārtējais Krastiņas tālmetiens panāca 66:59, tomēr tālāk pretinieces Latvijas klubu nepalaida un vēl pusminūti pirms pamatlaika beigām pietuvojās līdz 72:74, tomēr atlikušajā laikā rīdzinieces precīzi realizēja soda metienus un arī noturēja aizsardzību, priecājoties par trešo panākumu turnīrā.

Jau ziņots, ka šī turnīra pirmajā spēlē "TTT Rīga" savu skatītāju priekšā ar 78:52 apspēlēja Turcijas klubu Stambulas "Bešiktaš", bet pirms nedēļas izbraukumā ar 79:73 uzvarēja arī Polijas komandu Gožovas "InvestInTheWest AJP".

Tikmēr "Olympiakos" pirmajā cīņā savā laukumā ar 69:50 uzvarēja "InvestInTheWest AJP", bet pēc tam izbraukumā ar 70:53 apspēlēja arī "Bešiktaš".

Līdz ar trešdien savstarpējā mačā tiekas abas A apakšgrupas līderes un tagad Latvijas čempionvienība izvirzījusies vienvadībā.

Savukārt "Bešiktaš" spēlētājas Gožovas vienību uzņems ceturtdien.

"Olympiakos" vienība ir iepriekšējo divu sezonu Grieķijas čempionvienība. Jaunajā sezonā gan aizvadītas vien divas kārtas, Pireju vienībai tiekot pie diviem panākumiem. Savukārt iepriekšējās sezonas FIBA Eirokausā šī komanda nepārvarēja apakšgrupu turnīru.

"Olympiakos" sieviešu basketbola komanda tika reanimēta 2015. gadā un jau pirmajos divos gados izcīnīja uzvaras Grieķijas čempionātā. Šāda vienība tika izveidota 1947. gadā un tā divas desmitgades bija starp spēcīgākajām valsts sieviešu basketbolā, taču beidza pastāvēt sešdesmito gadu vidū.

Tikmēr Grieķijas sieviešu basketbola izlase šogad pārsteidzoši guva ceturto vietu Eiropas čempionātā, kas ir lielākais panākums tās vēsturē.

Kā zināms, "Olympiakos" vīriešu basketbola komandā spēlē latviešu saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks.

"TTT Rīga" basketbolistes iepriekšējā sezonā FIBA Eirokausā sasniedza izslēgšanas turnīra pirmo kārtu, kurā zaudēja Ungārijas komandai Ceglēdas EEK.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu Latvijas čempionvienībā ir notikušas būtiskas izmaiņas. Par galveno treneri kļuvis Mārtiņš Zībarts, kurš ir arī Latvijas valstsvienības galvenais treneris. Tikmēr sastāvā ir piesaistītas amerikāņu saspēles vadītāja Šeja Pedija, šīs valsts spēka uzbrucēja Elija Malota un Lielbritānijas izlases kapteine Azanja Stjuarte.

Savukārt no vietējām spēlētājām komandas sastāvā ir arī Kate Karlīna Krēsliņa, Gunta Baško-Melnbārde, Baiba Eglīte, Anda Eibele, Ieva Krastiņa, Liene Priede, Rūta Veidere, Karlīne Pīlābere, kura savulaik bija pazīstama ar uzvārdu Nīmane, kā arī jaunās Janeta Rozentāle, Luīze Šepte un Aleksa Gulbe.

No 1960. līdz 1982. gadam 18 reizes Eiropas čempionvienību kausu izcīnījušās un 1987. gadā Liliānas Ronketi Eiropas kausu ieguvušās TTT komandas mantinieces kopš neatkarības atgūšanas Eiropas klubu turnīros startējušas septiņas reizes – reizi zemākā līmeņa Ronketi kausā (2002. gadā) un divreiz Eirokausa izcīņā (2007. un 2015. gadā), kā arī četras reizes FIBA Eirolīgā (2008.-2011. gadā).

FIBA Eirokausā 40 komandas ir sadalītas desmit grupās pa četrām vienībām katrā, līdz novembra beigām izspēlējot regulāro sezonu. Astoņas labākās komandas automātiski sasniegs izslēgšanas turnīra otro kārtu, bet nākamās 16 vienības pēc ranga sacentīsies "play-off" pirmajā kārtā.

Iepriekšējā sezonā "TTT Rīga" kārtējo reizi triumfēja Latvijas Sieviešu basketbola līgā (LSBL), kā arī apvienotajā Latvijas un Igaunijas līgā, bet EEWBL piedzīvoja neveiksmi finālā. "TTT Rīga" nacionālajā čempionātā 26 sezonās izcīnījusi 16 čempionu titulus, kā arī četras reizes triumfējusi Latvijas un Igaunijas apvienotajā līgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!