Foto: F64

Latvijas U-16 puišu basketbola izlases spēlētāji ikdienā nav pieraduši darboties tādā ātrumā un intensitātē, kāda valdīja Eiropas čempionātā (EČ), pēc zaudējuma cīņā par septīto vietu uzsver kadetu valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

Jau ziņots, ka Latvijas U-16 puišu basketbola izlase sestdien Melnkalnē Eiropas čempionāta cīņā par septīto vietu ar rezultātu 77:95 (14:25, 16:20, 24:23, 23:27) piekāpās Spānijas vienaudžiem, turnīru noslēdzot astotajā pozīcijā.

"Astotā vieta nav slikts rezultāts, bet gribējām būt augstāk un arī varējām būt. Kaut arī bijām trešā īsākā komanda šajā čempionātā, un spēles parādīja mūsu lielākos mīnusus," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Gulbja teikto.

Kā atzīmē treneris, laukumā viss tika darīts kādu pussekundi par vēlu.

"Spēlētāji ikdienā nav pieraduši darboties tādā ātrumā un intensitātē, kāda valdīja Eiropas čempionātā. Tāpēc bija tehniskās kļūdas un nepareizi lēmumi, līdz ar to pamatspēlētāji ātri nogura un bijām spiesti izmantot ļoti plašu rotāciju, kas ietekmēja kvalitāti," skaidro Gulbis.

Viņaprāt, ar pusotru mēnesi izlasē nepietiek, lai panāktu jūtamu progresu.

"Pasaules basketbolā valdošajiem ātrumiem jāgatavojas ikdienā, visā sezonas garumā. Pierodot agresīvi segt pretiniekus pa visu laukumu un izdarīt uz viņiem spiedienu. Pat turki, kas iepriekšējos mačos neizcēlās ar trīspunktnieku precizitāti, pret mums iemeta 50 %," uzsver Gulbis.

Sestdien tiks sadalītas arī čempionāta medaļas, finālā negaidīti spēlējot mājiniecei Melnkalnei, kas mērosies spēkiem ar Franciju. Zīmīgi, ka latvieši Melnkalnes izlasi pieveica apakšgrupu spēlē.

"Šajā turnīrā ikviena komanda varēja uzvarēt ikvienu. Mēs bijām sekundes attālumā no spēšanas par devīto vietu, taču dienu vēlāk mazāk nekā minūte mūs šķīra no iekļūšanas Pasaules kausa izcīņā," secina Gulbis.

Treneris uzskata, ka astotā vieta ir pelnīta.

"Kopš decembra, kad sanācām kopā uz pirmo treniņu, progresējuši gan spēlētāji, gan komanda kopumā. Uzlabojusies individuālā meistarība, spēles disciplīna, basketbola izpratne. Ceru, ka mēs, treneri, esam palīdzējuši puišiem spert soli tuvāk profesionālajam basketbolam un šī pieredze visiem būs ļoti vērtīga," stāsta Gulbis.

Lai būtu kāds progress, ir jāstrādā visām iesaistītajām pusēm - basketbolistiem, treneriem un visiem pārējiem.

"Tāpat arī jānostiprina Latvijas basketbola autoritāte. Un jātic savai komandai, nevis jāgaida kļūdas un neveiksmes," uzsver Gulbis.

Latvijas kadetu izlase 2014.gadā savā laukumā spēlēja Eiropas čempionāta finālā, kurā piekāpās Francijai, bet iepriekšējos divos gados vienība palikusi ārpus ceturtdaļfināla, ierindojoties 11. pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!