Foto: LETA
Latvijas U-18 puišu basketbola izlasei Grieķijā notiekošajā Eiropas čempionātā iespējams spēlēt labāk, pēc pirmā posma sacensībām paudis komandas galvenais treneris Jānis Gailītis.

Pirmā posma noslēdzošajā cīņā sestdien Latvija ar 76:84 zaudēja Vācijas komandai, tomēr tas neliedza sasniegt sacensību otro posmu. Latvijas izlase tika pie viena panākuma trijos mačos.

"Labi, ka no mīnus 18 atspēlējām 16 punktus, bet slikti, ka iekritām tik dziļā bedrē spēles pirmajā pusē," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē treneri. "Sākām ar citu pamatpiecnieku, ko izvēlējāmies, ņemot vērā pretinieku spēles īpatnības. Diemžēl sākums neizdevās, un pirmās neveiksmes ietekmēja visu spēles gaitu. Liela daļa spēlētāju nebija gatavi smagai cīņai no pirmās minūtes."

"Vācijas komandai likme bija ļoti augsta, jo zaudējuma gadījumā viņi paliktu pēdējie grupā. Taču arī mums iznākums nebija vienaldzīgs, jo uzvara pavērtu labas izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā. Spēlētāji to zināja un saprata, tāpēc nedomāju, ka pie vainas ir nepietiekama noskaņošanās," uzsvēra Gailītis. "Pret tik atlētiskiem pretiniekiem spēli sākām pārāk pasīvi. Spēlē ar Serbijas izlasi bija uzstādījums daudz uzbrukt no tālienes, ņemot vērā pretinieku augumu pārsvaru pie groziem. Šoreiz tāda uzstādījuma nebija, tomēr, kad nokļuvām lielos mīnusos, vajadzēja meklēt iespējas panākt lūzumu."

"Spiediens uz groza apakšu ne vienmēr deva vēlamo rezultātu. Brīžiem pietrūka meistarības, brīžiem veiksmes, bet pienācīgi jānovērtē arī Vācijas izlases aizsardzība, kas darbojas ļoti labā līmenī. Tāpēc, iespējams, brīžiem izskatījās, ka spēlējam haotiski, tomēr rezultāta starpību izdevās sadeldēt," pauda treneris. "Par sniegumu otrajā puslaikā nebija jākaunas. Nepadevāmies, parādījām raksturu. Nebija bezcerības. Bet - ar parādīto sniegumu nepietika, lai izrautu uzvaru, tātad noteikti ir iespējas nospēlēt labāk. Gan katram atsevišķi, gan visai komandai. Ceru, ka to izdarīsim čempionāta turpinājumā."

Otrajā posmā trīs B grupas spēcīgākās komandas tiksies ar A grupas labākajām vienībām Franciju, Spāniju un Čehiju. Turpinājumā četras šīs grupas komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet piekto un sesto vietu ieguvējas spēlēs ar pirmā posma ceturto vietu ieguvējām par 9.-16.vietu turnīrā. Trim vājākajām komandām augstākā divīzija būs jāpamet.

"Kopumā pirmajā posmā uzbrukumā esam spēlējuši rezultatīvāk nekā pārbaudes spēlēs. Taču problēma ir spēles plāna stabila izpilde, spēles disciplīnas ievērošana. Iegāž muļķīgas kļūdas. Spēlē ar Serbiju pašā galotnē pēdējā uzbrukuma pajukšanā ir mana vaina - izspēle bija paredzēta pārāk sarežģīta. Taču šoreiz galotnē kļūdījās paši spēlētāji," teica speciālists. "Otro posmu sākam ar diviem zaudējumiem, tomēr situācija nav bezcerīga. Piemēram, Spānijas komandai pret mums nebūs tāda auguma pārsvara, kāds bija serbiem un vāciešiem, kā arī būs frančiem. Tātad spēle būs pavisam savādāka. Gatavosimies un cīnīsimies."

Pēdējos trīs gadus Latvijas junioru ir sasnieguši Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu, bet 2007. un 2010.gadā izcīnītas bronzas medaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!