Foto: RIA Novosti/Scanpix
ULEB Eirolīgas vadība izteikusi sadarbības piedāvājumu Starptautiskajai basketbola federācijai, ar kuru konfliktē par vadošo pozīciju Eiropas klubu basketbolā.

Izteiktajā sadarbības piedāvājumā minēts, kas abu organizāciju sadarbībai jābūt ilgtermiņa un stabilai, kurā centrālā loma ir abpusēja uzticēšanās. Tāpat piedāvājumā minēts, ka FIBA neievieš nekādas sankcijas pret klubiem vai nacionālajām izlasēm, respektējot klubu brīvību izvēlēties savu nākotni, kā arī neliekot šķēršļus izlasēm piedalīties starptautiskajos turnīros, kuriem tās ir kvalificējušās.

ULEB izteiktais sadarbības piedāvājums arī paredz FIBA iekļaušanos ULEB rīkotās Eirolīgas sacensību organizēšanā, taču ULEB Eirolīga joprojām būtu Eiropas klubu basketbola galvenais turnīrs ar 40 komandu līdzdalību, savukārt jaunizveidotā FIBA Čempionu līga būtu otrā līmeņa turnīrs, taču ar iespēju labākajiem Čempionu līgas klubiem izcīnīt iespēju pēc gada spēlēt Eirolīgā.

Tāpat, lai notiktu abu pušu sadarbība, ir jāpanāk vienošanās par sacensību kalendāru četru gadu nogrieznī, tostarp vienojoties par izlašu vajadzībām nepieciešamajiem pārtraukumiem, tajā pat laikā paredzot kompensācijas klubiem par spēlētājiem, kuri dodas uz izlasēm.

Kā zināms, jau gandrīz 15 gadus Eiropas basketbola divus spēcīgākos turnīrus organizē ULEB, tomēr no pagājušās vasaras kontroli pār šiem turnīriem cenšas atgūt FIBA, kas pašlaik vērsusies pie ļoti drastiskas rīcības un piedraudējusi diskvalificēt visu valstu nacionālās izlases, kuru komandas piedalīsies ULEB rīkotajos turnīros.

FIBA no starptautiskiem izlašu turnīriem varētu diskvalificēt 14 valstis, kuru klubi piekrituši nākamsezon startēt ULEB rīkotajos turnīros. Diskvalifikācijas draud Slovēnijai, Horvātijai, Serbijai, Melnkalnei, Maķedonijai, Krievijai, Spānijai, Bosnijai un Hercegovinai, Lietuvai, Itālijai, Grieķijai, Izraēlai, Polijai un Turcijai.

Nākamsezon FIBA rīkos jaunu turnīru, kas nosaukts Čempionu līgas vārdā. Tās pamatturnīrā paredzēta vieta 32 klubiem no 12 valstīm, tostarp arī Latvijas. FIBA trešdien paziņoja, ka iepriekšējo reģistrēšanos Čempionu līgai veikuši 66 klubi no 19 valstīm, starp kurām ir arī Latvija.

FIBA Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") valde iepriekš paziņoja, ka ikviena nacionālā federācija, kuras jurisdikcijā esošie klubi iesaistīsies kādās attiecībās ar ULEB turnīrus rīkojošo organizāciju "Euroleague Commercial Assets" (ECA) vai citām ar to tieši vai netieši saistītām organizācijām, tiks aicināta izslēgt šos klubus no nacionālā čempionāta. Nespēja nodrošināt kārtību draud ar diskvalifikāciju no nacionālo vīriešu izlašu sacensībām, kas var tikt attiecināta arī uz cita līmeņa turnīriem.

Tiesa, Latvijai šādas sekas nedraud, jo šosezon pirmoreiz kopš 2002./2003. gada sezonas Latvija nebija pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā ULEB Eiropas kausā, kura nākotne līdz ar to pašlaik ir neskaidra.

Šosezon dalība kontinenta otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā – ULEB Eiropas kausā – pienācās Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga", tomēr tā jau vasaras sākumā pavēstīja, ka šajā sezonā turnīrā nepiedalīsies. Tāpat rīdzinieku vietu neaizņēma arī vicečempioni "Ventspils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!