Foto: F64

Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB) pirmdien izskatīšanai Eiropas Komisijā iesniedza sūdzību pret Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA) un tās Eiropas nodaļu ("FIBA Europe").

Kā zināms, jau gandrīz 15 gadus Eiropas basketbola divus spēcīgākos turnīrus organizē ULEB, tomēr no pagājušās vasaras kontroli pār šiem turnīriem cenšas atgūt FIBA. Ja sākumā likās, ka Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB) ar sevis rīkotajām sacensībām saglabās kontroli, lēnām FIBA pozīcijas sāk izskatīties arvien pārliecinošākas - Francija un Itālija pavēstījušas, ka tās klubi turpmāk piedalīsies tikai FIBA turnīros.

Rudenī ULEB paziņoja par līguma noslēgšanu ar mārketinga kompāniju IMG un pavēstīja, ka apstiprina ULEB Eirolīgas formātu nākamajiem desmit gadiem, kas automātiski nozīmēja FIBA sadarbības piedāvājuma noraidīšanu. Sacensībās piedalītos 16 komandas, turklāt vismaz 11 vienībām ar A licenci tajās būtu garantēta vieta katru sezonu.

Tagad ULEB vadība prezentējusi savas sūdzības, kurās minēts, ka FIBA izdara spiedienu uz klubiem, spēlētājiem un tiesnešiem, lai tie atteiktos piedalīties ULEB Eirolīgas un Eiropas kausa turnīros, bet tā vietā mudina pārstāvēt FIBA sacensības. Tāpat vēstīts, ka ar valstu federāciju starpniecību tiek izteikti draudi, ka komandas izslēgs no nacionālajiem čempionātiem, ja tās turpinās startēt ULEB turnīros.

ULEB pieprasa, lai klubiem, spēlētājiem un tiesnešiem tiktu garantēta brīva izvēle, kurā no turnīriem piedalīties, izslēdzot jebkādus draudus un spiedienu.

Paziņojumā norādīts, ka FIBA pārkāpj Eiropas Komisijas likumu, jo izveidojusi savus noteikumus, ka drīkst piespriest sankcijas tiem, kuri ir iesaistīti sacensībās, ko FIBA nav apstiprinājusi.

Eirolīga pagājušā gada nogalē nosūtīja FIBA vēstuli, ar lūgumu veikt izmaiņas tās noteikumos, taču tas tika noraidīts.

FIBA pagājušās nedēļas nogalē vēstīja, ka tā ir saņēmusi ULEB ziņojumu, kas negrasās turpināt dialogu un vērsusies Eiropas Komisijā, apsūdzot konkurentus Eiropas Savienības konkurences likuma pārkāpšanā.

FIBA nākamajā sezonā grasās organizēt Čempionu līgu un šo sacensību prezentācija plānota 20. un 21. martā.

Čempionu līgā piedalīsies 16 komandas un tās dalībnieki katru sezonu saņems kopumā 30 miljonus eiro, kamēr turnīru kopīgi pārvaldīs paši klubi un FIBA kopā ar investoriem. Tieši klubiem būs noteicošais vārds sacensību nolikuma izveidē un naudas dalīšanā. Latvijai jaunveidojamajā turnīrā piešķirta viena vieta kvalifikācijas sacensībās.

Kā zināms, šosezon dalība kontinenta otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā - ULEB Eiropas kausā - pienācās Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga", tomēr tā jau vasaras sākumā pavēstīja, ka šajā sezonā turnīrā nepiedalīsies. Tāpat rīdzinieku vietu neaizņēma arī "Ventspils", līdz ar to pirmoreiz kopš 2002./2003. gada sezonas Latvija nebija pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!