Foto: F64

Latvijas basketbola izlase piektdien ar spēli pret pret Turciju sāks 2019. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīru, un valstsvienības spēlētāji Žanis Peiners un Anžejs Pasečņiks žurnālistiem pastāstīja par jaunā galvenā trenera Arņa Vecvagara darba stilu, gaidāmajiem pretiniekiem un savu sezonu.

Latvijas un Turcijas valstsvienības pirmo Pasaules kausa kvalifikācijas maču aizvadīs piektdien pulksten 18:00. Abām valstsvienībām šajā mačā nāksies iztikt bez vairākiem saviem līderiem, jo FIBA un Eirolīga tā arī nespēja rast kopsaucēju jautājumā par spēlētāju atbrīvošanu uz izlasēm sezonas laikā.

"Par turkiem ir grūti pateikt, jo viņiem nav vairāku līderu no Eiropas čempionāta. It kā sastāvā viņiem ir daži Eirolīgas spēlētāji, bet viņi tur nespēlē vadošās lomas. Grūti pateikt, vai viņi varēs pārslēgties uz līderu lomām," pirmos pretiniekus īsi komentēja Peiners, kurš padalījās ar informāciju arī par pārējām B kvalifikācijas grupas komandām. "Cik zinu, tad Ukrainai ir labi saspēlēts kodols. Esmu runājis ar ukraiņiem, un viņiem esot ļoti labs komandas gars. Tā būs bīstama komanda. Par zviedriem varu teikt mazāk, bet tur ir labi spēlētāji, kur spēlē augstā līmenī. Domāju, ka mums ir labs sastāvs un cīnīsimies par uzvaru katrā spēlē."

Peiners šajā sezonā spēlē Lietuvas klubā Panevēžas "Lietkabelis", kur viņš tiek izmantots vairākās pozīcijās laukumā. Visticamāk, arī Latvijas izlasē viņam nāksies būt tikpat universālam.

"Iepriekšējā spēlē klubā pārsvarā spēlēju ceturtā numura pozīcijā, bet pirms tam pret "Žalgiri" bija jāspēlē kā pirmajam numuram, jo bija izkritis saspēles vadītājs. Principā mana pozīcija laukumā atkarīga no pretinieka. Pārsvarā mana pozīcija ir trešais numurs," stāstīja Peiners. "Treneris Vecvagars mani redz uzbrucēja pozīcijā, bet viņš man liek iziet kombinācijas arī pirmā un otrā numura pozīcijām."

Savukārt Pasečņiks aizvadītajā vasarā pieņēma lēmumu nepārstāvēt izlasi, lai varētu labāk sagatavot savu ķermeni šai sezonai, tomēr tagad viņš ir gatavs palīdzēt Latvijai.

"Patīkami ir atgriezties Latvijā. Vasarā man vajadzēja nostiprināt visus mazos muskuļus, lai nākotnē nebūtu nopietnas traumas. Pagājušā sezona man bija ļoti gara, biju izlādējies, tāpēc man vajadzēja atpūsties un pastrādāt," stāstīja centra spēlētājs Pasečņiks. "Pirmajā treniņā izgājām vairākas sadarbības, pēc tam varēsim vairāk gatavoties spēlēm."

"Es vēlos palīdzēt Latvijas izlasei, tāpēc man nav svarīgi, cik spēlēšu. Par minūtēm es neuztraucos, bet fiziski noteikti esmu gatavs spēlēt daudz," turpināja Pasečņiks. "Ar treneri sazvanījāmies pāris nedēļas atpakaļ. Pirmie iespaidi ir ļoti pozitīvi. Viņam varbūt nav tik liela pieredze ar izlasi, bet tas nekādā gadījumā nebūs šķērslis. Viņš tiks galā."

Tā kā kvalifikācijas turnīrs notiek sezonas laikā, spēlētājiem ne tikai jāpielāgojas jaunā trenera spēles zīmējumam, bet arī jātiek galā ar uzkrāto nogurumu.

"Pirmdien bija pirmais treniņš, un tas bija diezgan grūts, jo visi bija tikko atbraukuši no spēlēm. Otrdienas treniņš bija taktiskāks, izdarījām metienus. Ir jāieiet ritmā, taču vēl ir laiks," skaidroja Peiners. Viņš arī piebilda, ka Vecvagars saglabājis dažas kombinācijas no iepriekšējā galvenā trenera Ainara Bagatska, taču, protams, ir arī jaunas sadarbības. "Treneris informāciju padot nedaudz citādāk, bet katram trenerim ir savs stils. Šobrīd liekas tīri labi," viņš turpināja.

Ja Peiners šajā sezonā ir viens no līderiem "Lietkabelis" rindās, tad Pasečņika spēles laiks Spānijas vienībā Grankanārijas "Herbalife" nav tik liels, kā viņš pats gribētu, tomēr viņa apņēmību tas nemazina.

"Visiem basketbolistiem gribas spēlēt vairāk, bet esmu komandas spēlētājs un vēlos vairāk uzvarēt. Šobrīd neuzvaram tik daudz, cik atļauj mūsu talants. Treneris mani izmanto tā, kā viņš vēlas mani izmantot. Ja viņš uzskata, ka tāda ir mana loma, tad es ar to samierināšos un smagi strādāšu. Es gribētu vairāk bumbu saņemt zem groza, apspēlēt ar muguru pret grozu, bet pie mums komandā neviens no garajiem to nedara," skaidroja centra pozīcijas spēlētājs.

Pasečņiku aizvadītajā vasarā draftēja Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Filadelfijas "76ers", bet par nākamās vasaras plāniem viņš vēl nedomā. "Zinu, ka februārī uz Spānijas Karaļa kausu "76ers" pārstāvji brauks mani skatīties," turpināja talantīgais spēlētājs.

Pēc spēles ar Turciju Latvijai jau svētdien savā laukumā būs jāspēkojas ar Zviedriju, un Peineru šāds ceļojumu grafiks dara nedaudz bažīgu.

"Atgriešanās no Turcijas mums nebūs pārāk laba, jo nav tiešā reisa. Lidojam uz Viļņu, un vienīgajā brīvdienā ar autobusu brauksim piecas stundas uz Rīgu. Grafiks ir tāds, kāds tas ir," piebilda Peiners.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!