Foto: AFP/Scanpix
Latvijas Basketbola savienības (LBS) Treneru komisija apstiprinājusi vīriešu valstsvienības galvenā trenera Ainara Bagatska iesniegto kandidātu sarakstu startam augustā paredzētajā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, vēsta savienības mājas lapa.

Uz vietu valstsvienībā pretendēs 18 spēlētāji, tai skaitā seši debitanti. Par ceļazīmi uz finālturnīru Latvijas komanda cīnīsies ar Zviedrijas, Rumānijas un Slovākijas izlasēm. 2015.gada rudenī finālturnīrā varēs spēlēt grupas uzvarētāji, kā arī seši no septiņiem otro vietu ieguvējiem.

"Iepriekšējos gados izveidots un iespēlēts komandas kodols, kas pamatā saglabājies. Ierindā būs gan pieredzējušie Jānis Blūms, Kristaps Janičenoks un Kaspars Bērziņš, gan gados jaunākie, kuri jau uzkrājuši divu Eiropas čempionātu pieredzi," saka izlases treneris Ainars Bagatskis.

Runājot par mūsu slavenāko centru Andri Biedriņu, treneris norādīja, ka attiecībā uz viņu nostāja nav mainījusies un basketbolists ir gaidīts komandā. "Nekas neliecina, ka viņa nostājā pret basketbola spēlēšanu un līdzdalību izlasē kaut kas būtu mainījies, bet, ja Andrim ir vēlēšanās atgriezties – viņš zina manu telefonu," saka Bagatskis.

Valstsvienības kandidātu sarakstā iekļauti Žanis Peiners, kurā aizvadījis labu sezonu Ukrainā un par kuru Bagatskis izteicis cerības, ka šoreiz nekādi starpgadījumi netraucēs viņam debitēt izlasē. Tāpat kandidātu vidū ir Ronalds Zaķis, pērnās U20 izlases līderi Ojārs Siliņš, Ingus Jakovičs un Andrejs Gražulis, kā arī sezonu Latvijā labi aizvadījušais Aigars Šķēle un Iļja Gromovs, kuram gan vēl priekšā Eiropas U20 čempionāts. Bagatskis apstiprināja, ka paliek spēkā iepriekšējos gados izmēģinātā kārtība – uz valstsvienību varētu tiks uzaicināts vēl kāds spēlētājs, kurš labi būs parādījis sevi U20 izlasē.

"Kandidātos iekļauts arī Kristaps Porziņģis, taču par viņa līdzdalību būs skaidrība pēc tam, kad būs beigusies sezona Spānijā. Lēmumu ietekmēs daudz faktoru – NBA drafts, nākamās sezonas plāni... " piebilst Bagatskis. "Manuprāt, Kristapam nav jāspēlē divās izlases un prioritāte būtu valstsvienība, kuras spēles modelī viņam varētu būt pietiekami nozīmīga loma jau šovasar. Zinu, ka Kristaps vēlas apārstēt savainojumus un labi sagatavoties nākamajai sezonai, bet pieredze liecina, ka treniņi un spēlēšana valstsvienībā nāk par labu spēlētāja karjerai. Runāsim."

Treniņus izlase sāks 30.jūnijā. Paredzētas astoņas pārbaudes spēles – pa divām ar Igaunijas un Lielbritānijas izlasēm, viena ar Lietuvu un līdzdalība Superkausa izcīņā Vācijā.

Latvijas vīriešu valstsvienības kandidāti:

Jānis Strēlnieks ("Budiveļņik", Ukraina), Jānis Blūms ("BC Astana", Kazahstāna), Dairis Bertāns ("Bilbao", Spānija), Žanis Peiners ("BC Mikolaiv", Ukraina), Aigars Šķēle ("Jūrmala/Fēnikss"), Ingus Jakovičs, Kristaps Janičenoks (abi - "VEF Rīga"), Jānis Timma ("BK Ventspils"), Mareks Mejeris ("LEB Oro", Spānija), Ojārs Siliņš ("Reggio Emilia", Itālija), Rolands Freimanis ("Himik", Ukraina), Kristaps Porziņģis ("Cajasol", Spānija), Kaspars Bērziņš ("Rio Natura", Spānija),
Andrejs Gražulis ("BK Valmiera"), Andrejs Šeļakovs ("MBC Odessa", Ukraina), Mārtiņš Meiers ("Mitteldeutscher", Vācija), Ronalds Zaķis ("BK Ventspils"), Iļja Gromovs ("Jūrmala/Fēnikss")

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!