Foto: DELFI

Latvijas trešais spēcīgākais klubs "Jēkabpils" trešdien Baltijas Basketbola līgas (BBL) regulārā čempionāta spēlē ar rezultātu 73:72 (22:19, 24:19, 12:16, 15:18) izbraukumā uzvarēja Igaunijas komandu TTU, turnīrā svinot jau savu piekto panākumu pēc kārtas, savukārt citviet "Valmiera" tika pie ceturtā panākuma pēc kārtas.

Latvijas trešais spēcīgākais klubs "Jēkabpils" trešdien Baltijas Basketbola līgas (BBL) regulārā čempionāta spēlē ar rezultātu 73:72 (22:19, 24:19, 12:16, 15:18) izbraukumā uzvarēja Igaunijas komandu TTU, turnīrā svinot jau savu piekto panākumu pēc kārtas, savukārt citviet "Valmiera" un "Liepāja/Triobet" tika pie ceturtajiem panākumiem pēc kārtas.

Pirmajā puslaikā iniciatīva lielākoties piederēja "Jēkabpils" komandai, kas izveidoja 13 punktu pārsvaru. Lai arī mājinieki turpinājumā vairākas reizes spēja pretiniekiem pietuvoties, viesi vadību turpināja sargāt.
Ceturtās ceturtdaļas vidū "Jēkabpils" pārsvars bija tikai viena punkta izteiksmē, kāds tas saglabājās arī divas minūtes pirms cīņas beigām.

Turpinājumā viesu uzbrukumi allaž nebija sekmīgi, savukārt TTU minūti un 14 sekundes pirms spēles beigām izvirzījās vadībā ar 72:70. Lai arī nākamie trīs jēkabpiliešu metieni pretinieku grozu nesasniedza, 16 sekundes pirms fināla svilpes ar precīzu tālmetienu 73:72 panāca lietuvietis Povils Cukins. Laukuma saimnieku pēdējo sekunžu metiens tika bloķēts, kas ļāva "Jēkabpilij" tikt pie dramatiskas uzvaras.

Uzvarētāju labā 14 punktus guva Andrejs Šeļakovs, kurš izcīnīja arī 11 atlēkušās bumbas, pie 13 punktiem tika Pāvels Veselovs, bet Cukins un amerikānis Devins Teilors iekrāja pa 11 punktiem.

Jēkabpilieši pirmā apļa cīņā ar TTU 5.novembrī savā laukumā guva uzvaru ar 87:71. Tikmēr TTU iepriekšējā mačā ar 88:68 pieveica citu Igaunijas vienību Tallinas TLU/"Kalev", bet pirms tam cieta divus zaudējumus pēc kārtas ar vairāk nekā 40 punktu deficītu.

Vēl vienā B grupas mačā "Valmiera" principiālā cīņā ar 97:82 (15:18, 24:20, 33:15, 25:29) izbraukumā uzvarēja Igaunijas klubu Valgas "Maks ja Moorits", ko vada Valmierā ļoti labi pazīstamais Varis Krūmiņš, bet pārstāv Reinis Strupovičs, Jurijs Aleksejevs, Kalvis Krūmiņš, Māris Ļaksa un Edgars Krūmiņš.

Pēc pirmā puslaika valmierieši atradās vadībā ar viena punkta pārsvaru, tomēr trešajā ceturtdaļā spēja cīņas gaitu lauzt, kad iekrāja 33 punktus, īstenoja izrāvienu ar 10:0 un panāca 19 punktu handikapu. Atlikušajā laikā mājinieki netika tuvāk par desmit punktu atstatumu.

Amerikānis Džastins Hērts uzvarētāju labā guva 27 punktus, 15 punktus un desmit atlēkušās bumbas iekrāja Dāvis Rozītis, bet pie 13 punktiem un 13 bumbām zem groziem tika amerikānis Sems Dovers.

Aleksejevs šajā mačā izcēlās ar 26 punktiem un 11 atlēkušajām bumbām, E.Krūmiņš iekrāja 17 punktus, pie septiņiem punktiem tika Ļaksa, K.Krūmiņš guva divus punktus, bet Strupovičs laukumā neizgāja.

Valgas vienība tagad zaudējusi četros mačos pēc kārtas. Pirmajā aplī "Valmiera" savā laukumā uzvarēja ar 71:68.

Pašlaik B grupā "Valmiera" un "Jēkabpils" ar deviņām uzvarām 11 spēlēs ieņem attiecīgi pirmo un otro vietu, bet ar astoņiem panākumiem seko Lietuvas vienība Panevēžas "Lietkabelis". Tikmēr "Maks ja Moorits" ar četrām uzvarām visās 12 paredzētajās cīņās atrodas piektajā pozīcijā.

Regulārās sezonas pēdējā spēlē "Lietkabelis" sacentīsies tieši ar "Jēkabpili", bet Latvijas komandas abus savstarpējos mačus jau ir aizvadījušas, panākumus dalot uz pusēm.

Savukārt C grupas mačā "Liepāja/Triobet" savā laukuma ar 94:69 (28:12, 22:19, 16:20, 28:18) pārspēja Igaunijas komandu Rakveres "Tarvas", ko pārstāv arī latvietis Juris Umbraško.

Jau pirmajā ceturtdaļā liepājnieki tika pie 18 punktu pārsvara, bet otrajā ceturtdaļā uz brīdi panāca 22 punktu handikapu. Trešajā ceturtdaļā viesi spēja pietuvoties līdz desmit punktu atstatumam, tomēr Liepājas klubs turpinājumā savu pārsvaru pārliecinoši atjaunoja, cīņas pēdējās trīs ar pusi minūtes uzvarot art 11:2.

Uzvarētāju labā 18 punktus guva lietuviešu leģionārs Edgars Zeļonis, bet pa 12 punktiem iekrāja Lauris Blaus un Kristaps Miglinieks. Tikmēr Umbraško ar 19 gūtiem punktiem kļuva par savas komandas otro rezultatīvāko spēlētāju, iekrājot arī trīs atlēkušās bumbas.

Pirmā apļa mačā liepājnieki pret Rakveres vienību cieta līdz šim vienīgo oficiālo neveiksmi turnīrā, kapitulējot ar 65:89.

C grupas kopvērtējumā līdere ar sešām uzvarām septiņos mačos ir tieši "Liepāja/Triobet" komanda, bet tai ar identisku bilanci seko Lietuvas vienība Utenas "Juventus". Tikmēr "Tarvas" ar trim panākumiem atrodas trešajā vietā.

Sacensībās šosezon piedalījās 22 klubi no piecām valstīm, tomēr šī gada sākumā finansiālu iemeslu dēļ dalību atsauca Krievijas vienība Maskavas "Dinamo". Šīs komandas rezultātus BBL vadība nolēmusi anulēt.

Līgas vienpadsmitajā sezonā trīs komandas, kas sacenšas Eiropas kausa izcīņā vai Eiropas Izaicinājuma kausā - "Šiauliai", TU/"Rock" un "Ventspils" -, BBL sacensībās iesaistīsies vien izslēgšanas spēlēs, kur būs izliktas ar pirmajiem trim numuriem. Tikmēr pārējās 19 komandas sākotnēji sadalītas trijās apakšgrupās, bet izslēgšanas spēlēm pēc divu apļu turnīra kvalificēsies katras grupas četras labākās vienības un piektā visu grupu labākā komanda. Visās izslēgšanas turnīra kārtās, ieskaitot finālu, uzvarētājs tiks noskaidrots sērijās līdz divām uzvarām.

No pirmajā posmā startējošajiem Latvijas klubiem izslēgšanas mačiem jau kvalificējušies visi, izņemot "Jūrmala"/"Fēnikss". Tai pašlaik ir reālas izredzes kvalificēties kā labākajai grupu piektajai komandai.

Bez "Šiauliai", TU/"Rock" un "Ventspils" komandām izslēgšanas spēlēs iekļuvušās 13 vienības tiks sarindotas no pirmās līdz 13.vietai. Šajā procesā tiks ņemta vērā katra kluba vieta savā apakšgrupā, uzvaru procents, gūto un zaudēto punktu attiecība, kā arī iemesto punktu skaits. Šajos rādītājos B apakšgrupas komandām netiks ņemti vērā mači pret grupas septīto vājāko komandu.

Turnīrā šosezon nepiedalās ne tikai Lietuvas slavenākie klubi Viļņas "Lietuvos rytas" un Kauņas "Žalgiris", bet arī Klaipēdas "Neptunas" komanda, kas debitēja ULEB Eirolīgā, un Latvijas vicečempione "VEF Rīga".
Pirms sezonas Liepājā risinājās "Olybet" BBL kausa izcīņas turnīrs, kurā "Liepāja/Triobet" kļuva par otro šajās sacensībās uzvarējušo Latvijas klubu.

Iepriekšējā BBL sezonā "Šiauliai" finālā pieveica citu Lietuvas komandu Prienu "TonyBet", bet no Latvijas komandām vistālāk tika 2013.gada čempione "Ventspils", kas apstājās ceturtdaļfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!