Foto: LETA
Latvijas basketbola izlase pirmdien bez vairākiem līderiem sāka gatavošanos Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, tomēr valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis cer uz jauno spēlētāju sniegumu pēc veiksmīgās sezonas.

Latvijas vīriešu basketbola izlase pirmo treniņu pirms 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmdien aizvada 13 spēlētāju sastāvā, un pēc pirmā treniņa Bagatskis dalījās savos iespaidos.

"Kandidātu sarakstā ir deviņi pērnā Eiropas čempionāta dalībnieki. Rihards Kuksiks un Jānis Bērziņš rehabilitējas pēc savainojumiem. Armandam Šķēlem sezonas otro pusi sabojāja trauma, turklāt šajā pozīcijā ir jauni perspektīvi basketbolisti. Tai skaitā Armanda brālis, tātad bez Šķēles nepaliksim. Vairāki basketbolisti – Jānis Timma, Žanis Peiners, Ronalds Zaķis – iepriekš jau bijuši izlasē. Klāt nākuši pērnās U20 izlases līderi Ingus Jakovičs un Andrejs Gražulis, kā arī Aldaris Latvijas Basketbola līgā sezonu labi nospēlējušais Aigars Šķēle," portālā "basket.lv" citēts Bagatska preses konferencē sacītais. "Pārbaudīsim Latvijā dažus gadus neredzēto Haraldu Kārli, kurš ASV pārstāv labu universitāti (Setton Hall). Sekosim U20 izlases gaitām Eiropas čempionātā un, tāpat, kā iepriekšējos gados, labākajiem spēlētājiem būs iespēja pievienoties valstsvienībai."

"Valstsvienībā labprāt iesaistītu vēl vairākus jaunos spēlētājus, taču plānus izjaukuši dažādi apstākļi. Kaspars Vecvagars vēl atlabst pēc smaga savainojuma. Ojāram Siliņam un Kristapa Porziņģim pēc smagām sezonām Itālijas un Spānijas virslīgā paredzētas īpašas treniņu programmas, lai novērstu savainojuma sekas un pilnveidotu individuālo meistarību," turpināja treneris. "Respektēju spēlētāju izvēli. Jo vairāk tāpēc, ka līdzdalība valstsvienībā ir brīvprātīga un mūsu spēlētāji nesaņem nekādu atalgojumu. Tikai atgādināšu, ka valstsvienībā darbs tiek organizēts, iespēju robežās ņemot vērā spēlētāju individuālās vajadzības un līdz šim gandrīz visiem izlases dalībniekiem nākamā sezona klubos bijusi veiksmīga. Ceru, ka jaunie spēlētāji šovasar sasniegs savus mērķus un pēc veiksmīgas sezonas klubos jaunā kvalitāte vēl nopietnāk pretendēs uz vietu valstsvienībā.

Četri latviešu basketbolisti dosies pie Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandām, lai mēģinātu iekļūt pasaules vadošajā līgā.

"Dāvim Bertānam būs individuālie treniņi ASV. Vēl trīs spēlētāji komandai pievienosies vēlāk. Dairis Bertāns un Jānis Timma saņēmuši uzaicinājumu spēlēt NBA Vasaras līgā. Otrais turnīrs beidzas 21.jūlijā. Arī Kasparam Bērziņam ir piedāvājumi piedalīties treniņos NBA klubos. Pēdējais atgriešanās termiņš – jūlija beigas. Viņi Amerikā nebaudīs atvaļinājumu, tāpēc par sportisko formu neuztraucos. Cits jautājums, cik ātri izdosies iekļauties komandā," situāciju skaidroja Bagatskis.

Tāpat Latvijas izlases treneris ieskicēja komandas sagatavošanās ciklu: "Apzināti esam izvēlējušies pārbaude mačus aizvadīt izbraukumā. Papildus grūtības saliedē komandu, turklāt spēlēt viesos iznāk lētāk, nekā uzņemt pretiniekus, bet mūsu budžets ir ierobežots. Pirmās pārbaudes spēles paredzētas 14. un 15.jūlijā Pērnavā un Valgā ar Igaunijas izlasi, kas jau nodrošinājusi ceļazīmi uz finālturnīru. Pēc tam būs divas spēles Birmingemā ar Lielbritānijas komandu, Šauļos spēlēsim ar Lietuvu, bet augusta sākumā Bambergā piedalīsimies Superkausa izcīņā, kur pretiniekos Vāciju, Izraēlu un Krieviju. Kvalifikācijas turnīru sāksim 10.augustā Zviedrijā, bet tad būs trīs spēles mājās. Aicinām līdzjutējus uz "Arēnu Rīgu" – jūsu atbalsts ļoti noderēs."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!