Foto: Publicitātes foto
"Vamiera"/ORDO komanda otrdien pirmajā "Triobet" Baltijas Basketbola līgas (BBL) pusfināla spēlē izbraukumā ar 64:68 (17:24, 16:18, 20:13, 11:13) piekāpās Igaunijas klubam TU/"Rock".

Valmieras komandas labā 16 punktus šajā mačā iemeta Armands Šķēle, kuram arī septiņas atlēkušās bumbas, bet 13 punktus pievienoja amerikānis Kvameins Mičels. Savukārt 12 punkti Laurim Blauam.

Tikmēr TU/"Rock" sastāvā 20 punktus guva Gerts Dorbeks.

Jau no paša spēles sākuma "Valmiera"/ORDO atradās iedzinēju lomā, turklāt otrās ceturtdaļas sākumā Tartu komandas basketbolisti bija panākuši jau 13 punktu pārsvaru - 30:17. Tiesa, nekur tālāk valmierieši viņus nepalaida, un spēle izlīdzinājās, lai gan būtiski samazināt atstatumu viesiem no Latvijas neizdevās. Pirmais puslaiks noslēdzās ar 42:33 par labu TU/"Rock".

Otrais puslaiks iesākās līdzvērtīgā cīņā, taču trešā ceturkšņa otrajā pusē "Valmiera"/ORDO beidzot sāka manāmi tuvoties pretiniekiem, gūstot septiņus punktus pēc kārtas un panākot neizšķirtu 51:51. Mača turpinājums aizritēja, abām komandām cīnoties punkts punktā un spēles liktenim izšķiroties pašās tās beigās.

Sākoties mača pēdējai minūtei, TU/"Rock" atradās vadībā ar 67:64, taču spēles liktenis vairs nemainījās, tāpēc Valmieras vienība pirms atbildes spēles atrodas iedzinējos ar četriem punktiem.

Finālā iekļūs komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā.

"Valmiera"/ORDO vienība pirmo reizi kluba vēsturē ir sasniegusi BBL pusfinālu, savukārt iepriekšējās trīs sezonas valmierieši apstājās jau astotdaļfināla stadijā.

Šosezon izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā "Valmiera"/ORDO ar 84:66 un 87:68 divreiz pārliecinoši pieveica Igaunijas vienību TLU/"Kalev", savukārt ceturtdaļfinālā abos mačos ar 81:71 un 80:70 uzvarēja Lietuvas klubu Pasvāles "Pieno žvaigždes".

Savukārt TU/"Rock" astotdaļfinālā ar 105:77 un 99:74 sagrāva Kazahstānas vienību Atirau "Barsi", kuras treneru korpusā strādā Latvijas speciālists Edmunds Valeiko, bet ceturtdaļfinālā Igaunijas klubs ar 93:66 un 80:76 uzveica "Liepāja"/"Triobet" basketbolistus.

Pēc iekļūšanas BBL pusfinālā "Valmiera"/ORDO svētdien "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēlē viesos ar 95:56 sagrāva "Jelgavas" basketbolistus, kas ļāva Roberta Štelmahera trenētajai komandai ar 22 uzvarām 28 mačos pakāpties uz otro vietu turnīra tabulā, apsteidzot "Ventspils" vienību. Tikmēr TU/"Rock" Igaunijas čempionāta spēlē sestdien negaidīti ar 62:83 viesos zaudēja Raplas "Avis" vienībai, ciešot vien sesto neveiksmi turnīrā, kurā ar 23 panākumiem Tartu klubs arī ieņem otro vietu.

TU/"Rock" dalību BBL turnīrā sāka tikai no izslēgšanas spēlēm, jo pirms tam piedalījās FIBA Eiropas kausā, kur tika līdz otrajam posmam, bet neiekļuva izslēgšanas spēlēs.

Kopš janvāra vidū Štelmahers kļuva par "Valmiera"/ORDO galveno treneri, komanda ir uzvarējusi 16 no 17 spēlēm, vienīgo neveiksmi 12.februārī piedzīvojot LBL ietvaros pret "Valka"/"Valga" komandu. Pēc treneru maiņas "Valmiera"/ORDO LBL ir uzvarējusi desmit mačos, bet BBL svinējusi sešas uzvaras.

Kā zināms, Valmieras klubs sezonu sāka Ainara Zvirgzdiņa vadībā, taču viņš neilgi pirms gadu mijas tika atlaists. Tad uz brīdi vadības grožus pārņēma Gatis Melderis, kuru janvārī nomainīja Štelmahers.

"Valmiera"/ORDO BBL pirmajā posmā izcīnīja deviņas uzvaras 12 mačos, kas bija labākais rādītājs no Latvijas komandām.

Savukārt BBL pusfināla otrajā pārī trešdien tiksies Lietuvas komandas "Šiauliai" un Panevēžas "Lietkabelis". Šauļu vienība, kas ir pēdējo divu gadu BBL čempioni, ceturtdaļfinālā no tālākās cīņas izslēdza "Jēkabpils" basketbolistus, bet "Lietkabelis" divu spēļu summā bija pārāka par vēl vienu Lietuvas klubu Ķēdaiņu "Nevežis".

Kā zināms, izslēgšanas spēļu dalībnieku sastāvs noskaidrojās februāra sākumā pēc FIBA Eiropas kausa otrā posma noslēguma, jo BBL turnīram pievienojās tikai tās komandas, kuras Eirokausos netika izslēgšanas spēlēs. Šī iemesla dēļ BBL čempionātu šosezon izlaiž Latvijas vicečempione "Ventspils", kas nodrošināja sev vietu FIBA Eiropas kausa astotdaļfinālā, kur spēlēja arī Utenas "Juventus" no Lietuvas.

Pēc turnīra nolikuma izslēgšanas spēlēs ar pirmajiem numuriem tika izliktas tieši vienības no Eirokausiem - attiecīgi "Šiauliai", TU/"Rock" un "Pieno žvaigždes". Tām sekoja Lietuvas klubi Prieņu-Birštonas "Vytautas" un "Lietkabelis", kā arī regulārās sezonas trīs labākie Latvijas klubi no Valmieras, Liepājas un Jēkabpils. Vēl "Jūrmala"/"Fēnikss" izslēgšanas spēlēs tika izlikta ar 12.numuru, bet "Barons"/LDz - ar 14.numuru, taču šie klubi izstājās astotdaļfinālā.

Visās izslēgšanas spēļu kārtās - arī pusfinālā un finālā uzvarētāji tiks noteikti divu spēļu summā.

Kā zināms, BBL regulārajā čempionātā veiksmīgākā no Latvijas komandām bija "Valmiera"/ORDO, kas izcīnīja deviņas uzvaras 12 mačos. "Liepāja"/"Triobet" tika pie astoņiem, "Jēkabpils" septiņiem, "Jūrmala"/"Fēnikss" pieciem, bet "Barons"/LDz četriem panākumiem. Par regulārā čempionāta labāko komandu kļuva "Vytautas", zaudējot tikai vienā no 12 mačiem, taču tas neglāba komandu no izstāšanās astotdaļfinālā.

Pamatturnīrā piedalījās 14 komandas, kuras tika sadalītas divās grupās. Izslēgšanas spēlēs neiekļuva tikai Igaunijas komanda TTU.

Iepriekšējā sezonā par BBL čempioni tika kronēta "Šiauliai", kas finālā divu spēļu summā pieveica "Ventspili".

Šajā sezonā BBL ieguvusi jaunu titulsponsoru - bukmeikeru uzņēmumu "Triobet", kas līgu atbalstīs turpmākos trīs gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!