Foto: LETA

Latvijas čempionvienība basketbolā "Valmiera"/ORDO bijusi ieinteresēta pazīstamā latviešu saspēles vadītāja Kristapa Valtera piesaistīšanā, taču abas puses savā starpā nav spējušas vienoties, aģentūrai LETA atklāja šī kluba ģenerālmenedžeris Mārtiņš Bērziņš.

Valters, kuram šobrīd ir 35 gadi, pašlaik ir brīvais aģents. Iepriekšējā pieturvieta viņam bija Turcijas klubs Ankaras "Turk Telekom", taču pēc aizvadītās sezonas, kurā basketbolistu mocīja savainojumi, abas puses sadarbību neturpināja.

"Mūsu komandas komplektācijā prioritāte vienmēr bijuši Latvijas basketbolisti un ne vairāk par trim leģionāriem. Izrādījām interesi par Valteru - runājām ar viņa aģentu un viņu pašu," atklāja Bērziņš, kurš piebilda, ka abas puses neesot vienojušās kopumā divu iemeslu dēļ - Valmieras klubs nav finansiāli tik rocīgs, lai atļautos šo basketbolistu, turklāt Valters savus spēkus vēl vēlas izmēģināt ārzemju klubā, kas spēlē kādā spēcīgā līgā.

"Kristapa ambīcijas sniedzas ārpus Latvijas. Parakstīt līgumu ar variantu, ka viņš jebkurā brīdī varētu doties prom, nebija mums interesanti. Tādējādi līdz nopietnam galarezultātam šajās sarunās nenonācām," sacīja Bērziņš.

Pagājušās nedēļas beigās "Valmiera"/ORDO pastiprinājusi sastāvu ar amerikāņu saspēles vadītāju Demjeru Pitsu, kurš iepriekš spēlēja citā Latvijas klubā "Ventspils".

"Latvijā Pitss jau iepriekš bija spēlējis, tāpēc kā spēlētājs viņš mums bija zināms. Cirkulēja informācija, ka "Ventspils" ar Pitsu varētu pārtraukt sadarbību iepriekšējās sezonas vidū, tāpēc jau tad domājām par šī basketbolista piesaistīšanu," atklāja Bērziņš. "Arī mūsu komandas galvenais treneris Uvis Helmanis labi zina šo spēlētāju, jo Pitss labi aizvadīja pagājušās sezonas bronzas sēriju pret viņa vadīto "Liepājas"/"Triobet" komandu. Turklāt arī spēlētājam nav jābrauc uz nezināmu vietu. Adaptācijas process būs vienkāršāks."

Pitss "Valmieras"/ORDO sastāvā paguvis aizvadīt jau pirmo spēli, kad "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta mačā pret savu iepriekšējo komandu "Ventspili" viņš iemeta 15 punktus.

Bērziņš norādīja, ka jau šajā spēlē Pitss ir pierādījis savu augsto līmeni. Basketbolists ar Valmieras klubu noslēdzis pārbaudes laika līgumu uz vienu mēnesi ar iespēju tikt pie kontrakta līdz sezonas beigām.

"Valmieras"/ORDO ģenerālmenedžeris arī atklāja, ka diezgan nopietnā savainojumā pašlaik iedzīvojies cits vienības amerikāņu saspēles vadītājs Kārsons Pjurifojs, kura nākotne komandā pašlaik esot zem lielas jautājuma zīmes. Viņš tai pievienojās tikai oktobra sākumā.

"Pjurifojam bija līgums uz vienu mēnesi, bet ir skaidrs, ka tuvākajā laikā viņš komandai nebūs palīgs," secināja Bērziņš, piebilstot, ka ar basketbolistu vēl tiks runāts, lai saprastu, vai viņu atstāt vienībā. "Šī basketbolista vietā skatījāmies visas iespējamās kandidatūras. Prioritāte bija latvieši, taču tur ir ierobežots piedāvājums. Tādējādi nosliecāmies par labu Pitsam, kas varētu būt labākā opcija."

Bērziņš izteicās, ka klubs pašlaik nav diez ko apmierināts ar lietuviešu saspēles vadītāja Ovīdija Varanauska sniegumu. Viņam arī ir pārbaudes laika līgums, kas turklāt noslēgsies šonedēļ. Trešdien "Valmierai"/ORDO gaidāms LBL mačs ar "Jūrmalas"/"Fēniksa" vienību, pēc kura arī tiks spriests par basketbolista nākotni šajā komandā.

Šobrīd savainojumus ārstē divi potenciālie "Valmieras"/ORDO līderi Artūrs Bērziņš un Haralds Kārlis. Kā atklāja valmieriešu ģenerālmenedžeris, abus basketbolistus laukumā varētu atkal redzēt novembrī, taču viņš atturējās noteikt precīzu datumu, kad tas varētu notikt.

Pagājušajā sezonā, īsi pirms gadu mijas Kārlis, kurš pērn Eiropas čempionāta finālturnīrā pārstāvēja Latvijas izlasi, traumēja ceļgala saites.

"Šobrīd sastāva papildinājumus neplānojam. Kad atgriezīsies Bērziņš un Kārlis, sastāvs būs dziļāks un pieredzējušāks," norādīja "Valmieras"/ORDO ģenerālmenedžeris Bērziņš.

Jaunās sezonas sākumā "Valmieras"/ORDO komanda LBL turnīrā piecos mačos tikusi pie divām uzvarām, kas kopvērtējumā tai ļauj atrasties sestajā vietā. Savukārt "Triobet" Baltijas Basketbola līgā tā guvusi divas uzvaras divās spēlēs.

Bērziņš atzina, ka sezonas sākums varēja būt veiksmīgāks, turklāt mačos pret "Ogri"/"Kumho Tyre" un "Barons kvartālu" ar šādu sastāva komplektāciju vajadzējis uzvarēt. Savukārt sestdien "Valmiera"/ORDO savā laukumā ar 79:94 piekāpās "Ventspilij".

"Ventspilnieki šajā mačā bija favorīti. Viņi ir uzņēmuši ļoti labu ritmu, turklāt šai vienībai ir dziļš soliņš. Nekādu traģēdiju šajā zaudējumā nesaskatu. Šobrīd tas ir objektīvs rezultāts, lai gan varam spēlēt labāk," uzskata Bērziņš. "Šogad LBL čempionāts ir interesants un komandas ir spēkos līdzvērtīgas. Neliela nenoskaņošanās un nianses var izšķirt spēles likteni."

"Valmieras"/ORDO ģenerālmenedžeris pauda apmierinājumu ar komandas galvenā trenera Uvja Helmaņa darbu, kura darbības virziens esot labs, tikai pašiem basketbolistiem vēl esot jāizprot šī speciālista pamatprincipi.

Aizvadītajā sezonā "Valmiera"/ORDO finālsērijā sīvā cīņā ar 4-3 uzvarēja un no valsts čempionu troņa gāza "VEF Rīgas" komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!