Foto: Publicitātes foto
Latvijas vienība "Valmiera"/ORDO pirmajā "Triobet" Baltijas Basketbola līgas (BBL) ceturtdaļfināla spēlē trešdien izbraukumā ar rezultātu 81:71 (31:14, 20:9, 15:22, 15:26) uzveica Lietuvas komandu Pasvāles "Pieno žvaigždes".

Atbildes mačā, kas tieši pēc nedēļas notiks Valmierā, laukuma saimnieki nedrīkstēs zaudēt ar starpību, kas lielāka par desmit punktiem.

Pēc spēles pirmā puslaika "Valmiera"/ORDO bija iespaidīgs 28 punktu pārsvars (51:23), ko mača otrajā daļā "Pieno žvaigždes" krietni samazināja, saglabājot izredzes pacīnīties par uzvaru divu spēļu summā un iekļūšanu pusfinālā.

"Valmiera"/ORDO sastāvā 20 punktus guva Armands Šķēle, kurš izcīnīja arī 12 atlēkušās bumbas, bet pa 16 sameta Aigars Šķēle un Lauris Blaus.

Zīmīgi, ka Lauris Blaus sezonu sāka "Pieno žvaigždes" komandā, taču janvāra sākumā pārgāja uz "Valmiera"/ORDO vienību. Tāpat "Pieno žvaigždes" komandā 2011./12.gada sezonā strādāja pašreizējais valmieriešu galvenais treneris Roberts Štelmahers.

Vēl viena ceturtdaļfināla pāra pirmajā mačā trešdien Lietuvas klubu duelī Ķēdaiņu "Ņevežis" savā laukumā ar 61:84 (25:23, 14:15, 18:21, 4:25) zaudēja Panevēžas "Lietkabelis".

Kā zināms, citu ceturtdaļfināla sēriju pirmajos mačos otrdien "Jēkabpils" ar 64:73 Šauļos zaudēja divkārtējai šī turnīra uzvarētājai "Šiauliai" no Lietuvas, saglabājot cerības uz panākumu summā, bet "Liepāja"/"Triobet" ar 66:93 ļoti pārliecinoši Igaunijā piekāpās vietējai Tartu TU/"Rock" komandai, izredzes uz nākamo kārtu zaudējot.

Atbildes spēles visos četros pāros notiks pēc nedēļas.

Kaut "Pieno žvaigždes" BBL pamatturnīrā nepiedalījās, šī komanda šosezon jau bija tikusies ar vairākām Latvijas vienībām - FIBA Eiropas kausa pirmajā posmā tā spēkojās ar Latvijas vicečempioni "Ventspils", piedzīvojot zaudējumus ar 96:100 un 67:86, bet BBL astotdaļfinālā sacentās ar Latvijas vienību "Barons"/LDz, pirmajā mačā savā laukumā droši uzvarot ar 110:84, bet atbildes mačā nospēlējot neizšķirti 93:93.

FIBA Eiropas kausā aizkļuva līdz otrajam posmam, kopā 12 mačos turnīrā gūstot sešas uzvaras. Otrajā posmā apakšgrupā, kurā bija arī "Pieno žvaigždes", trīs uzvaru un trīs zaudējumu bilanci sasniedza visas četras komandas, un lietuviešiem pietrūka tikai divu punktu, lai iekļūtu izslēgšanas turnīrā. Savukārt Lietuvas čempionātā tā pēc 26 kārtām ar deviņām uzvarām atrodama tikai astotajā vietā starp desmit vienībām.

"Valmiera"/ORDO BBL pirmajā posmā izcīnīja deviņas uzvaras 12 mačos, kas bija labākais rādītājs no Latvijas komandām, bet astotdaļfinālā ar 84:66 un 87:68 divreiz droši pieveica Igaunijas vienību TLU/"Kalev".

Kā zināms, izslēgšanas spēļu dalībnieku sastāvs noskaidrojās februāra sākumā pēc FIBA Eiropas kausa otrā posma noslēguma, jo BBL turnīram pievienojās tikai tās komandas, kuras Eirokausos netika izslēgšanas spēlēs. Šī iemesla dēļ BBL turnīru šosezon izlaiž Latvijas vicečempione "Ventspils", kas nodrošināja sev vietu FIBA Eiropas kausa astotdaļfinālā, kur spēlēja arī Utenas "Juventus" no Lietuvas.

Pēc turnīra nolikuma izslēgšanas spēlēs ar pirmajiem numuriem tika izliktas tieši vienības no Eirokausiem - attiecīgi "Šiauliai", TU/"Rock" un "Pieno žvaigždes". Tām sekoja Lietuvas klubi Prieņu-Birštonas "Vytautas" un "Lietkabelis", kā arī regulārās sezonas trīs labākie Latvijas klubi no Valmieras, Liepājas un Jēkabpils. Vēl "Jūrmala"/"Fēnikss" izslēgšanas spēlēs tika izlikta ar 12.numuru, bet "Barons"/LDz - ar 14.numuru, taču šie klubi izstājās astotdaļfinālā.

Visās izslēgšanas spēļu kārtās uzvarētāji tiek noteikti divu spēļu summā.

Kā zināms, BBL regulārajā čempionātā veiksmīgākā no Latvijas komandām bija "Valmiera"/ORDO, kas izcīnīja deviņas uzvaras 12 mačos. "Liepāja"/"Triobet" tika pie astoņiem, "Jēkabpils" septiņiem, "Jūrmala"/"Fēnikss" pieciem, bet "Barons"/LDz četriem panākumiem. Par regulārā čempionāta labāko komandu kļuva "Vytautas", zaudējot tikai vienā no 12 mačiem, taču tas neglāba komandu no izstāšanās astotdaļfinālā.

Pamatturnīrā piedalījās 14 komandas, kuras tika sadalītas divās grupās. Izslēgšanas spēlēs neiekļuva tikai Igaunijas komanda TTU.

Iepriekšējā sezonā par BBL čempioni tika kronēta "Šiauliai", kas finālā divu spēļu summā pieveica "Ventspili".

Šajā sezonā BBL ieguvusi jaunu titulsponsoru - bukmeikeru uzņēmumu " Triobet", kas līgu atbalstīs turpmākos trīs gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!