Foto: AFP/Scanpix

Valsts varētu segt Latvijas basketbola zvaigznes, Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Ņujorkas "Knicks" spēlētāja Kristapa Porziņģa apdrošināšanas izmaksas dalībai Eiropas čempionātā (EČ) basketbolā.

Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs skaidroja, ka Latvijas Basketbola savienība (LBS) informējusi par to, ka ir vairāki izlases kandidāti, kuriem ir ļoti augstas apdrošināšanas summas. Kopumā LBS apdrošināšanas izmaksām lūgusi vairāk nekā 200 000 eiro.

Kā pastāstīja Nacionālās sporta padomes priekšsēdētāja vietnieks Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis, padome atbalstīja apdrošināšanas summas papildu piešķiršanu Latvijas Basketbola savienībai (LBS) 135 000 eiro apmērā, tādējādi sedzot Porziņģa apdrošināšanas izmaksas.

Taču pārējo basketbolistu apdrošināšanai LBS jāmeklē pašai, norādīja Vrubļevskis, piebilstot, ka finansējums pašiem, nepaļaujoties uz valsts atbalstu, būs jāmeklē arī Porziņģa apsarga apmaksai.

Severs sacīja, ka ministrijai uzdots meklēt līdzekļus savā budžetā, kā arī līdzekļos neparedzētiem gadījumiem.

Kā ziņots, atlikušo summu apdrošināšanas izmaksu segšanai LBS cer iegūt no biļešu ienākumiem par pārbaudes spēlēm. Trešdien plkst. 17 portālā "Tvnet" sāksies biļešu tirdzniecība uz 19. augustā "Arēnā Rīga" paredzēto spēli ar Lietuvu. Panākta vienošanās, ka abas izlases šajā mačā būs optimālajā sastāvā, tāpēc uz šo maču biļetes būs dārgākas un tās varēs iegādāties no desmit eiro.

Izziņojot, ka šovasar spēlēs izlasē, Porziņģis norādīja, ka viņa apdrošināšanu šovasar segs LBS. "Domāju, ka noteikti apdrošināšanas izmaksas par dalību izlasē varētu nosegt pats. Man liels prieks, ka LBS nāk pretī un ir gatava palīdzēt," aprīlī teica basketbolists.

NBA zvaigzne Dirks Novickis savulaik pats ir palīdzējis Vācijas Basketbola federācijai ar apdrošināšanas izmaksu segšanu un arī Porziņģis neizslēdza, ka nākotnē varētu rīkoties tāpat.

Porziņģis Latvijas pieaugušo izlasē līdz šim nav spēlējis. 2013. gadā viņš palīdzēja Latvijas U-18 izlasei savās mājās izcīnīt ceturto vietu Eiropas junioru čempionātā, bet nākamās vasaras veltījis individuālajai attīstībai.

Latvijas basketbola izlase pirmo pārbaudes spēli savā laukumā pirms Eiropas čempionāta aizvadīs 11. augustā, kad tiksies ar Poliju. Tāpat 18. un 20. augustā plānotas spēles ar attiecīgi Lietuvu un Rumāniju, bet 24. un 25. augustā ar Čehiju.

Eiropas čempionāta no 31. augusta līdz 17. septembrim risināsies Stambulā, Helsinkos, Telavivā un Klužā-Napokā. Latvija apakšgrupu turnīru aizvadīs Stambulā, spēlējot D grupā kopā ar pērnā gada Riodežaneiro olimpisko spēļu sudraba medaļnieci Serbiju, mājinieci Turciju, Krieviju, nu jau principiālo pretinieci Beļģiju un Lielbritāniju.

No katras grupas izslēgšanas turnīram kvalificēsies četras labākās komandas, un "play-off" cīņas no astotdaļfināla fāzes risināsies Stambulā.

Pēc nākamā Eiropas čempionāta turpmāk finālturnīri tiks aizvadīti vien reizi četros gados.

Porziņģis šosezon savā otrajā NBA sezonā 66 spēlēs caurmērā iemeta 18,1 punktu un izcīnīja 7,2 atlēkušās bumbas, bet pērn latvietis 72 spēlēs vidēji izcēlās ar 14,3 punktiem un 7,3 atlēkušajām bumbām.

"Knicks" ceturto gadu pēc kārtas netika NBA izslēgšanas spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!